Πώς το Ντουμπάι μετατρέπεται στη «Μέκκα» των κρυπτονομισμάτων

Τα ΗΑΕ αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων της Μέσης Ανατολής, με ετήσιο ύψος συναλλαγών 26 δισ. δολάρια
via Associated Press

Ο επιτυχημένος χειρισμός της πανδημίας του κορονοιού, η εξαιρετικά χαμηλή φορολογία και η ευκολία της επιχειρηματικής δραστηριότητας έθεσαν τις βάσεις για μια έκρηξη επενδύσεων στο Ντουμπάι το οποίο φιλοδοξεί να γίνει το νέο παγκόσμιο τεχνολογικό hub και η «Μέκκα» των κρυπτονομισμάτων.

«Το Ντουμπάι, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ένα παράδειγμα πως μια χώρα κατάφερε να αντιμετωπίσει την πανδημία αποτελεσματικά δημιουργώντας εύφορο έδαφος για πολλά ταλέντα από όλο τον κόσμο ώστε να μετακομίσουν στο Ντουμπάι», δήλωσε η Όλα Ντούντιν, συνιδρυτής της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων BitOasis.

Το 2020, επενδύσεις 654 εκατομμυρίων δολαρίων διατέθηκαν σε νεοφυείς επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σύμφωνα με έρευνα της Wamda, μιας εταιρείας επενδύσεων και κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου.

Το ποσό αυτό τετραπλασιάστηκε σε περίπου 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια εν μέσω πανδημίας το 2021, με πάνω από το μισό του ποσού να εισρέει στα ΗΑΕ.

«Το Ντουμπάι οδηγεί την κούρσα των επενδύσεων στη μέση Ανατολή και στον αραβικό κόσμο και ανταγωνίζεται άλλα ισχυρά χρηματοοικονομικά hub στην προσπάθεια του να γίνει το παγκόσμιο κέντρο κρυπτονπμισμάτων», υποστηρίζει η Ντουντίν.

Τα ΗΑΕ αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων της Μέσης Ανατολής, μετά την Τουρκία και τον Λίβανο, με ετήσιο ύψος συναλλαγών 26 δισ. δολάρια τον Ιούλιο 2020 - 2021 με ετήσια αύξηση 1.500%.

Στόχος οι συναλλαγές και μέσω συστημικών τραπεζών

Τον Μάιο στο Ντουμπάι έγινε μια συνάντηση των διαδόχων των Εμιράτων με επενδυτές, τραπεζίτες και επιχειρηματλιες που δραστηριοποιούνται στην αγορά κρυπτονομισμάτων, καθώς φιλοδοξούν να μετατρέψουν τα Εμιράτα στη «Μέκκα» των κρυπτονομισμάτων.

Ανάμεσα τους και ο Ρίτσαρντ Τενγκ, στέλεχος της Binance, της μεγαλύτερης πλαρφόρμας κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, ο οποίος υποστήριξε πως «υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από τους εργαζόμενους σε παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θέλουν να εργαστούν σε πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων», λέγοντας πως «έχουμε ήδη αρχίσει να προσλαμβάνουμε πολλούς από αυτούς».

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Binance προσέλαβε τον πρώην τραπεζίτη της Bank of New York Mellon Corp, Βίσαλ Σακιντραν ενώ στην ομάδα της εταιρείας συμπεριλήφθηκε και ο Ρόμπι Νακάρμι, μεγαλοδικηγόρος συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Ο Αχμέντ Ισμαήλ, πρώην τραπεζίτης της BofA και της Jefferies εγκατέληψε τις υψηλόβαθμες θέσεις του σε γνωστα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ίδρυσε το 2017 την HAYVN, μία επενδυτική τράπεζα ψηφιακών νομισμάτων με τον Κρις Φλίνος, πρώην στέλεχος της BofA και της Merrill Lynch.

Στόχος τους είναι να προσεγγίσουν ακόμη περισσότερους επιφανείς τραπεζίτες ωστε τα κρυπτονοπμίσματα να διαπραγματεύονται εκτός από τις πλατφόρμες και μέσω των συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Τενγκ, ο πληθωρισμός οδηγεί όλο και περισσότερους επενδυτές στα κρυπτονομίσματα αν και τελευταία η αγορά έχει βιώσει μεγάλες απώλειες, ιδιαίτερα για όσους επένδυσαν στο Bitcoin

Oι φιλικοί ωστόσο κανονισμοί των Εμιράτων προς τα κρυπτονομίσματα -σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες- έχουν προσελκύσει τις μεγαλύτερες εταιρείες κρυπτονομισμάτων του κόσμου με το Ντουμπάι να αποτελεί την έδρα της Binance.

Το crypto hedge fund Three Arrows Capital ανακοίνωσε τον Απρίλιο πως θα μεταφέρει την έδρα του από τη Σιγκαπούρη στο Ντουμπάι.