Το «μαύρο χρήμα» στον αθλητισμό με σπόνσορα τα κρυπτονομίσματα

Crypto.com, Coinbase και FTX έδωσαν 2,4 δισ δολάρια για να γίνουν σπόνσορες σε αθλητικές εκδηλώσεις και ομάδες στις ΗΠΑ
via Associated Press

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει βρεθεί συχνά στο στόχαστρο διακεκριμένων επενδυτών και ισχυρών οικονομολόγων όπως ο Γουόρεν Μπάφετ και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που χαρακτήρισε τα κρυπτονομίσματα «σκουπίδια».

Δεν είναι λίγοι οι επικεφαλής ισχυρών Funds που αποτρέπουν τους επενδυτές τους από το να στραφούν στην αγορά κρυπτονομισμάτων, όχι μόνο εξαιτίας της μεγάλης διακύμανσης της τιμής τους αλλά κυρίως, για τη «σκοτεινή» τους πλευρά που συνδέεται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Το 2021, μέσω 270 διευθύνσεων κρυπτονομισμάτων που συνδέονται με εξωσυστημικούς brokers, διακινήθηκαν 1,3 δισ. δολάρια παράνομων ψηφιακών νομισμάτων.

Ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 55% των συνολικών παράνομων ροών κρυπτονομισμάτων που εντοπίστηκαν από την αμερικανική εταιρεία ερευνών και ανάλυσης blockchain Chainalysis.

Εγκληματικές οργανώσεις ξεπλένουν μαύρο χρήμα

Όπως φαίνεται, πολλές εγκληματικές οργανώσεις έχουν στραφεί στα κρυπτονομίσματα για να νομιμοποιήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.

Η παράνομη χρήση των κρυπτονομισμάτων έχει προκαλέσει την επέμβαση των ρυθμιστικών αρχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, και την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, να ζητούν την αυστηρότερη εποπτεία του χώρου.

Η μελανή όμως αυτή πτυχή των κρυπτονομισμάτων οδηγεί τις εταιρείες να χάνουν πελάτες.

Και που αλλού θα μπορούσαν να στραφούν για να προσεγγίσουν νέο μαζικό κοινό από τον … αθλητισμό.

Πάνω από 2,4 δισ δολάρια στα πόδια αθλητών

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι μεγαλύτερες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων Crypto.com, Coinbase και FTX έδωσαν το 2022, 2,4 δισ δολάρια για να γίνουν σπόνσορες σε αθλητικές εκδηλώσεις και ομάδες.

USA Today Sports via Reuters

Σύμφωνα με στοιχεία του CNBC, το Crypto.com κατέχει το ρεκόρ στην 20ετή συμφωνία 700 εκατομμυρίων δολαρίων για τα δικαιώματα ονοματοδοσίας στην αρένα του Λος Άντζελες, όπου παίζουν οι ομάδες του NBA, Λέικερς, Κινγκς και Σπαρκς.

Το Coinbase, υπέγραψε επίσης συμφωνία με το ΝΒΑ και τον Τομ Ο΄ Brady, που αυτοαποκαλείται «μεγάλος πιστός» των κρυπτονομισμάτων και σπονσοράρεται απευθείας από την FTX.

Η είσοδος της Voyager Digital στην National Women’s Soccer League των ΗΠΑ, υπογράφοντας μια πολυετή συμφωνία, περιγράφεται ως μία από τις πιο σημαντικές συνεργασίες που έχει κάνει ποτέ το πρωτάθλημα με πλατφόρμα κρυπτογράφησης.

Το Voyager, έχει ακόμη αθλητικές συμφωνίες για χορηγίες με τους Dallas Mavericks, τον Rob Gronkowski και τον οδηγό αγώνων NASCAR Landon Cassill.
Όλες με σκοπό να καταστήσουν τις πλατφόρμες γνωστές στο ευρύ ανδρικό κοινό που επενδύει περισσότερο στα κρυπτονομίσματα και φυσικά να … «καθαρίσουν» το όνομά τους.

Οι αθλητικές ομάδες και τα πρωταθλήματα από την πλευρά τους, αγκάλιασαν γρήγορα τα δισεκατομμύρια που έριξαν στα πόδια τους οι εταιρείες κρυπτογράφησης, σε μια προσπάθεια να καλύψουν τις δικές τους «μαύρες τρύπες» στα ταμεία μετά την πανδημία.

Μπαρτσελόνα και Σίτι έριξαν άκυρο

Το Crypto.com υπέγραψε συμφωνία 175 εκατομμυρίων δολαρίων με το UFC που ανήκει στην Endeavor για να βάλει το λογότυπό του στην φανέλα των αθλητών στους αγώνες ενώ ακολούθησε και η συμφωνία χορηγίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων με την Formula 1, που ανήκει στη Liberty Media.

Η Major League Baseball υπέγραψε πολυετή συμφωνία με την FTX τον Ιούνιο, προκειμένου να αναφέρεται η επωνυμία της στις φανέλες αθλητών αλλά και διαιτητών με την εταιρεία να αποκτά δικαιώματα και στην αρένα των Miami Heat για 19 χρόνια έναντι 135 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στην Ευρώπη αντίθετα, η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ Σίτι, δύο από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στον κόσμο, αναγκάστηκαν να ακυρώσουν συμφωνίες χορηγίας που σχετίζονται με εταιρείες κρυπτογράφηση μετά τις έντονες ανησυχίες για την εγκυρότητα των εταιρειών.