Η κίνηση πόκερ του Μακρόν, η σιγουριά της Λε Πεν και η επιχείρηση "ανασυγκρότηση της Αριστεράς"

Πού ποντάρει ο Μακρόν με τις πρόωρες εκλογές 30 Ιουνίου (και επαναληπτικές λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες). Εκλογική εκστρατεία 20 ημερών και οι Γάλλοι προ των ευθυνών τους.
O γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν και με την ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος, Εθνικό Συναγερμός, Μαρινι Λε Πεν σε παλαιότερη συνάντησή τους στο Ελιζέ
O γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν και με την ηγέτιδα του ακροδεξιού κόμματος, Εθνικό Συναγερμός, Μαρινι Λε Πεν σε παλαιότερη συνάντησή τους στο Ελιζέ
via Associated Press

Μια νέα προεκλογική εκστρατεία αρχίζει στη Γαλλία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν μετά την ιστορική νίκη της άκρας δεξιάς της Μαριν Λε Πεν στις ευρωεκλογές.

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν πως η απόφαση Μακρόν είναι μια κίνηση πόκερ με υψηλό βαθμό ρίσκου ενώ παράλληλα η χώρα βυθίζεται σε μια απόλυτη πολιτική σύγχυση.

Για τον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 30 Ιουνίου απομένουν μόλις 20 εβδομάδες, συνεπώς τα κόμματα θα πρέπει να επιδοθούν σε μια εκλογική εκστρατεία - αστραπή.

Ο δε δεύτερος γύρος των ευρωεκλογών θα διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου, δηλαδή λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στις 26 Ιουλίου.

Μπροστά στην «άνοδο των εθνικιστών», ο Μακρόν εξήγησε ότι θέλει ”να ξαναδώσει” στους Γάλλους τη δυνατότητα ”να επιλέξουν δια της ψήφου το κοινοβουλευτικό μέλλον μας”. Έτσι ανακοίνωσε την διάλυση της Βουλής και πρόωρες κάλπες, σηκώνοντας το γάντι που νωρίτερα του είχε πετάξει ο νεαρός ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά. Αυτός μάλιστα θα είναι ο υποψήφιος του κόμματός του, του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαριν Λε Πεν για την πρωθυπουργία στη Γαλλία.

″Εχω εμπιστοσύνη στην ικανότητα των γάλλων πολιτών να επιλέξουν με τον δικαιότερο τρόπο για τους ίδιους και για τις μελλοντικές γενιές. Η μοναδική μου φιλοδοξία είναι να είμαι χρήσιμος για τη χώρα μας που αγαπώ τόσο πολύ”, είπε ο Μακρόν, μετά την ανακοίνωσή του.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοινώνει την διάλυση της προσφυγής και πρόωρες κάλπες στις 30 Ιουνίου
Ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοινώνει την διάλυση της προσφυγής και πρόωρες κάλπες στις 30 Ιουνίου
via Associated Press

″Παρακινδυνευμένο στοίχημα”

Είναι ένας ″κεραυνός”, όσο και ”κίνηση πόκερ”, τη στιγμή που ”υπάρχει πολύ ισχυρή βούληση εκ μέρους των Γάλλων να τιμωρήσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας”, υπογραμμίζει η δημοσκόπος Σελίν Μπρακ, γενική διευθύντρια του ινστιτούτου Odoxa.

Διότι η τιμωρητική ψήφος έφθασε σε ποσοστά ρεκόρ.

Με επικεφαλής τον Ζορντάν Μπαρντελά, το ψηφοδέλτιο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) θριάμβευσε με 32% των ψήφων, μακράν μπροστά από την υποψήφια του Μακρόνμ Βαλερί Αγιέ (14,5%) και το ψηφοδέλτιο του σοσιαλιστή Ραφέλ Γκλυκσμάν (14%).

Με τη διάλυση της βουλής, ο Εμανουέλ Μακρόν βάζει ”ένα εξαιρετικά παρακινδυνευμένο στοίχημα”, έστω κι αν ”θα υπάρξουν ασφαλώς πολύ διαφορετικές συμπεριφορές των ψηφοφόρων” ανάμεσα στις βουλευτικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές, εκτιμά ο ιστορικός Ζαν Γκαρίγκ. ”Αυτές οι εκλογές θα θέσουν τους Γάλλους ενώπιον του τετελεσμένου: θέλουμε μια κυβέρνηση RN;”.

Είμαστε έτοιμοι ”να ασκήσουμε εξουσία την εξουσία”, υποστήριξε, η Μαρίν Λε Πεν, πριν από μια συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου με τον Ζορντάν Μπαρντελά σε σχήμα σκιώδους υπουργικού συμβουλίου.

Λε Πεν και Μπαρντελά την βραδιά της μεγάλης νίκης της τους
Λε Πεν και Μπαρντελά την βραδιά της μεγάλης νίκης της τους
via Associated Press

Ο δε Μακρόνσυγκάλεσε το βράδυ την κυβέρνηση ενώ εντός των προσεχών ημερών, είπω, θα τοποθετηθεί σχετικά με τον ”προσανατολισμό” που θεωρεί ”σωστό για το έθνος”.

″Ο πρόεδρος πήρε την πρωτοβουλία για κάτι που έμοιαζε σε όλους αναπόφευκτο”, είπε ένα μέλος της κυβέρνηση, εξαιτίας της επίδοσης σχεδόν 40% για την άκρα δεξιά, υπογράμμισε προσθέτοντας τα ποσοστά του RN και του κόμματος Reconquête! (5,3%).

Επιχείρηση ”μεγάλη ανασυγκρότηση της Αριστεράς”

Ο Στεφάν Σεζουρνέ, υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του κόμματος Αναγέννηση, απηύθυνε έκκληση για ″την κινητοποίηση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων”.

″Πληρώνουμε και εδώ το λογαριασμό του μακρονισμού”, απάντησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής των σοσιαλιστών Μπορίς Βαλό.

Ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ δήλωσε από την πλευρά του ότι ″αναπτύχθηκε μια σχέση δυνάμεων” ανάμεσα στα κόμματα της αριστεράς μετά τις ευρωεκλογές με τη θέση που απέσπασε ο Ραφαέλ Γκλυκσμάν μπροστά από την υποψήφια της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI, ριζοσπαστική αριστερά) Μανόν Ομπρί (9,1% ως 10,1%).

Οι δηλώσεις θα εξετασθούν εξονυχιστικά στους κόλπους της αριστεράς η οποία το 2022 είχε εκλέξει 151 βουλευτές χάρη σε μια συμμαχία, τη Nupes, η οποία κατέρρευσε το περασμένο φθινόπωρο.

Θα μπορούσε άραγε να υπάρξει κάποια παρόμοια συνεννόηση; Η εξίσωση θα είναι δύσκολο να επιλυθεί καθώς η γαλλική αριστερά κατέρρευσε σ′ αυτές τις ευρωεκλογές με ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε σοσιαλιστές και ”ανυπότακτους” και με τους τελευταίους να έχουν ήδη αρχίσει από χθες, Κυριακή, την προεκλογική εκστρατεία τους με μια απρογραμμάτιστη συγκέντρωση στο Παρίσι.

Μερικοί στην LFI ελπίζουν σε μια συνεννόηση στην αριστερά για να επανεκλεγούν κατ′ ελάχιστον οι απερχόμενοι βουλευτές της Nupes.

″Θα κάνουμε εκστρατεία για να πάμε στο Ματινιόν”, το γαλλικό πρωθυπουργικό μέγαρο, δήλωσε ο συντονιστής της LFI Μανουέλ Μπομπάρ, ο οποίος υποστηρίζει τη συνέχιση ”της πορείας συσπείρωσης που άρχισε” το 2022, μολονότι κατηγορεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα ότι του «γύρισε την πλάτη».

Στο μεταξύ, στην Εθνοσυνέλευση τα πάντα έχουν ανασταλεί. ”Όλο το πρόγραμμα ακυρώθηκε. Είναι λίγο σαν χτύπημα με ρόπαλο. Κανένας δεν το είχε δει να έρχεται”, λέει μια κοινοβουλευτική.

Πηγές: ΑFP, Reuters

Δημοφιλή