Απαγορεύσεις εξαγωγών και επιτάξεις σε μάσκες, γάντια και προστατευτικές στολές, λόγω κορονοϊού

Αρκετές χώρες παίρνουν μέτρα τόσο για να εξασφαλιστεί η επάρκεια όσο και για να εκλείψουν οι τεχνιτές ελλείψεις και η αισχροκέρδια.
Vladimir Smirnov via Getty Images

Όσοι έχετε πάει σε φαρμακείο αυτή την περίοδο για να αγοράσετε μάσκες προστασίας εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού, φυσικά γνωρίζετε πως δεν είναι και πολύ εύκολο να βρείτε ενώ δυσκολίες αντιμετωπίζουν και όσοι σκέφτηκαν να κάνουν διαδικτυακές αγορές. Οι ελλείψεις αφορούν τόσο τις χειρουργικές μάσκες όσο και τις γνωστές πλέον σε πολλούς FFP3 FFP2) και τις Ν95 Respirator.

Κλοπή μέσα από νοσοκομείο

Μάλιστα σαν μην έφταναν οι ελλείψεις σε κάποιες χώρες σημειώνονται και κλοπές. Συγκεκριμένα περί τις 2.000 χειρουργικές μάσκες εκλάπησαν από νοσοκομείο στη Μασσαλία ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας δημόσιας υγείας τα κουτιά με τις χειρουργικές μάσκες φυλάσσονταν στο κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου, σε χώρο όπου είχε πρόσβαση μόνο το προσωπικό, καθώς και ασθενείς στο μετεγχειρητικό στάδιο.

Δεδομένου δε ότι η παγκόσμια αύξηση στη ζήτηση μασκών δεν αφορά μόνο τους πολίτες, αλλά πολύ περισσότερο τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που έχουν κατά προτεραιότητα ανάγκη τις μάσκες, αρκετές χώρες λαμβάνουν ειδικά μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια αυτών.

MLADEN ANTONOV via Getty Images

Απαγόρευση εξαγωγών

Ήδη η Ρωσία ανέστειλε την εξαγωγή προστατευτικών μασκών και ιατρικού εξοπλισμού, περιλαμβανομένων των προστατευτικών στολών, σύμφωνα με διάταγμα το οποίο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης.

Βάσει του διατάγματος δεν επηρεάζονται οι εξαγωγές που γίνονται για ανθρωπιστικούς λόγους αλλά ούτε και τη μεταφορά αυτών των ειδών από ταξιδιώτες που μεταβαίνουν στο εξωτερικό.

Η απαγόρευση στις εξαγωγές, που ισχύει ως την 1η Ιουνίου, έχει στόχο «να διασφαλίσει την προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας» και αφορά, εκτός από τις μάσκες, τα προστατευτικά γυαλιά, τις ιατρικές μπλούζες και στολές, τις γάζες, τα γάντια, τα αντισηπτικά και τα ποδονάρια μιας χρήσης.

«Είναι κυρίως απαραίτητο να αποφευχθεί η λεγόμενη “τεχνητή έλλειψη” σε κάποια ιατρικά είδη», επεσήμανε ο υπουργός Βιομηχανίας Ντένις Μαντούροφ.

Σημειώνεται πως στην ρωσική επικράτεια έχουν επιβεβαιωθεί μόλις τρία κρούσματα και οι δύο εκ των ασθενών έχουν ήδη αναρρώσει.

Και η Γερμανία με τη σειρά της απαγόρευσε την εξαγωγή προστατευτικού ιατρικού εξοπλισμού, κυρίως μάσκες, γάντια, στολές κλπ όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών.

Υπάρχει η δυνατότητα για εξαιρέσεις «υπό ορισμένες συνθήκες», κυρίως για λόγους ανθρωπιστικής βοήθειας, διευκρίνισε ο πυρήνας αντιμετώπισης της κρίσης που δημιουργήθηκε από τα δύο υπουργεία, επισημαίνοντας ότι «ο εφοδιασμός προστατευτικού ιατρικού εξοπλισμού συνιστά ιδιαίτερη ανάγκη».

Sergei Savostyanov via Getty Images

Επίταξη μασκών

Αντίστοιχα στη Γαλλία, με τα 212 κρούσματα και τους τέσσερις νεκρούς, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτάξει τις μάσκες.

Το σχετικό διάταγμα «σχετικό με τις απαραίτητες επιτάξεις στο πλαίσιο της μάχης ενάντια στον covid-19» δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και έχει στόχο να διασφαλίσει την πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους ασθενείς.

Για τον λόγο αυτό επιτάσσονται ως τις 31 Μαΐου όλα τα αποθέματα προστατευτικών μασκών.

Το μέτρο είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος Μακρόν στο Twitter προκειμένου να απαντήσει στην ανησυχία του υγειονομικού προσωπικού της Γαλλίας το οποίο φοβάται ότι δεν θα μπορεί να προμηθεύεται τις προστατευτικές μάσκες που είναι απαραίτητες για το επάγγελμά του.

Vladimir Smirnov via Getty Images

Και έκτακτη διανομή σε φαρμακεία

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν ανακοίνωσε πως 10εκατ. μάσκες που προορίζονται για το προσωπικό στον τομέα της υγείας διανεμήθηκαν σε όλα τα φαρμακεία στη Γαλλία, προσθέτοντας ότι επιπλέον 14 ως 20 εκατ. θα διατεθούν, «εάν υπάρξει ανάγκη».

Σημειώνεται πως 5εκατ. χειρουργικές μάσκες έχουν ήδη διανεμηθεί στις περιφερειακές υπηρεσίες υγείας και στα κέντρα υγείας και σε αυτές που προορίζονται για τους ηλικιωμένους.

Τις τελευταίες μέρες συνδικάτα ιδιωτών γιατρών ζήτησαν να διανεμηθούν επειγόντως στα μέλη τους μάσκες υψηλής προστασίας, γνωστές ως FFP2, γνωστοποιώντας ότι οι χειρουργικές μάσκες, οι οποίες αποσκοπούν κατά κύριο λόγο να μην μολύνει άλλους ανθρώπους ένας ασθενής, δεν επαρκούν για την προστασία των γιατρών.

Πηγές: Reuters, France 24

Δημοφιλή