Κλείνουν όλα τα σχολεία και Παν/μία στην Ιταλία - Στους 107 οι νεκροί, οι 28 μέσα σε 24 ώρες

H Ιταλία όμως αν και έχει τα μισά κρούσματα από την Ν.Κορέα έχει σχεδόν τριπλάσιους νεκρούς.
MLADEN ANTONOV via Getty Images

Ταχύτατη συνεχίζει να είναι η αύξηση των κρουσμάτων σε Ιταλία και Νότια Κορέα τις δύο μεγαλύτερες εστίες του κορονοϊού παγκοσμίως μετά την Κίνα που όμως πλέον την ξεπερνούν σε αριθμό νέων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία στην Ιταλία αν και έχουμε τους μισούς σχεδόν ασθενείς απ′ ότι στην Νότια Κορεά ο αριθμός των νεκρών είναι σχεδόν τριπλάσιος

Στο μεταξύ η είδηση πως το ποσοστό θνησιμότητας στην περίπτωση του Covid -19 είναι υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και σίγουρα υψηλότερο από αυτή της γρίπης προκαλεί πρόσθετη ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξάλλου ένα από τα βασικά επιχειρήματα της ιατρικής κοινότητας, όταν ήθελε να αναφερθεί στην επικινδυνότητα του ήταν η σύγκριση με την γρίπη. Συγκεκριμένα το ποσοστό θνησιμότητας σήμερα φτάνει στο 3,4% ενώ υπολογιζόταν στο 2,2%.

Στο μεταξύ η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και το Ιράκ είναι οι τελευταίες χώρες που ανακοίνωσαν τα πρώτα τους κρούσματα και έρχονται να προστεθούν και αυτές στη μακρά λίστα χωρών.

Στην Ελλάδα επίσης αναφέρθηκε το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Συνολικά έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 93.160 κρούσματα, 3.198 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ 50.690 έχουν ήδη αναρρώσει και λάβει εξιτήρια από τα νοσοκομεία.

Ιταλία

Η χώρα παραμένει η μεγαλύτερη εστία κορονοϊού στην Ευρώπη (και η δεύτερη παγκοσμίως, πέραν της Κίνας) με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 107 και και τα κρούσματα σε 3.089 ενώ μόλις 207 άτομα έχουν αναρρώσει και λάβει εξιτήριο.

Σε μόλις ένα 24ωρο καταγράφηκαν 27 νέοι θάνατοι και 667 νέα κρούσματα.

Σε 19 περιφέρειες της Ιταλίας έχουν διαγνωστεί κρούσματα και οι ασθενείς που έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο είναι 1.346. Εξ αυτών, 295 βρίσκονται σε εντατικές μονάδες θεραπείας. Οι πρώτες τρείς περιφέρειες, τέλος, σε αριθμό κρουσμάτων είναι η Λομβαρδία, με 1.820, η Εμιλια Ρομάνια με 544 και το Βένετο με 360.

Το υπουργείο Παιδείας της Ιταλίας επιβεβαίωσε και επίσημα ότι τα σχολεία και τα πανεπιστημία της χώρας θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και τις 15 Μαρτίου.

Οι ειδικοί του νοσοκομείων λοιμωδών νόσων του Μιλάνου, Σάκκο εξηγούν ότι θα χρειαστούν μια με δυο εβδομάδες για να μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης του κοροναϊού, διότι δεν μπορεί να διαπιστωθεί αμέσως η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί.

Νέες μεταδόσεις έχουν σημειωθεί στις περιφέρειες της Ρώμης, της Σαρδηνίας και στην μικρή περιοχή Μολίζε της κεντρικής Ιταλίας. Η Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, πάντως, υπογραμμίζει ότι το 50% των κρουσμάτων δεν είναι ανησυχητικά, και θεραπεύονται κατ′ οίκον.

Η οικονομική ζημιά για τον ιταλικό τουρισμό, εξαιτίας των συνεπειών του κοροναϊού, αναμένεται να ξεπεράσει τα επτά δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την ιταλική εμπορική ένωση Confcommercio, το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου η Ιταλία πρόκειται να χάσει, συνολικά, τριάντα ένα εκατομμύρια τουρίστες, με οικονομική ζημιά η οποία θα αγγίξει τα 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος της τουριστικής ένωσης Confturismo, Λούκα Πατανέ χαρακτήρισε την κατάσταση δραματική. «Ο χειρότερος ιός είναι η υστερία. Για τον λόγο αυτό μας θεωρούν υπαίτιους για την διάδοση του ιού», πρόσθεσε. Ο Πατανέ ζήτησε από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε να δραστηριοποιηθεί με στόχο να ακυρώσει τις ταξιδιωτικές οδηγίες που ορισμένες χώρες έχουν εκδώσει σε ότι αφορά τις επισκέψεις των πολιτών τους στην Ιταλία.

Η κυβέρνηση της Ρώμης, πάντως, ετοιμάζεται να εγκρίνει δέσμη μέτρων ύψους περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, για την στήριξη των τομέων που έχουν πληγεί από τις οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού.

Νότια Κορέα

Στη χώρα συνεχίζει να καταγράφεται ένας εξαιρετικά υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 516 ενώ ο συνολικός αριθμός έχει φθάσει τα 5.328 αλλά ευτυχώς δεν υπήρξε νέος θάνατος και έτσι ο αριθμός των νεκρών είναι σταθερός στους 28.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί στο άμεσο μέλλον αφού ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στα περισσότερα από 200.000 μέλη μιας χριστιανικής αίρεσης- που ευθύνεται για την εξάπλωση του κορονοϊού- καθώς και σε χιλιάδες άλλα ύποπτα κρούσματα σε μικρότερες εστίες.

Στο μεταξύ τα νοσοκομεία στις πλέον πληγείσες περιοχές δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία αύξηση των ασθενών.Στη Ντέγκου 2.300 άνθρωποι αναμένουν να εισαχθούν σε νοσοκομείο και προσωρινές ιατρικές εγκαταστάσεις, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας της Νότιας Κορέας, Κιμ Γκανγκ-λιπ. Ένα στρατιωτικό νοσοκομείο 100 κλινών, στο οποίο παραπέμπονται τα πιο σοβαρά περιστατικά, αναμένεται να έχει διαθέσιμες ακόμη 200 κλίνες μέχρι αύριο Πέμπτη, πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της χώρας ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για τις ελλείψεις παρατηρούνται σε προστατευτικές μάσκες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την επιδημία.

Βρετανία

Στα 85 αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων στη Βρετανία, καταγράφοντας το μεγαλύτερο στατιστικό άλμα στην ημερήσια καταγραφή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Εως την Τρίτη, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανερχόταν στα 51. Στη Βρετανία δεν έχουν καταγραφεί ακόμη θάνατοι από την επιδημία του κοροναϊού.

Κίνα

Ακόμη λιγότερα νέα κρούσματα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο ενώ συνεχίζει να μειώνεται και ο αριθμός των νεκρών. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν 117 κρούσματα και 38 νεκροί με τον συνολικό αριθμό πλέον να διαμορφώνεται σε 80.270 και 2.981 ενώ 49.853 άτομα έχουν αναρρώσει και λάβει εξιτήρια από τα νοσοκομεία.

Ιράν

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τον κοροναϊό στο Ιράν έχει ανέλθει στους 92 ενώ σε 24 ώρες καταγράφηκαν 586 νέα κρούσματα στη χώρα αυξάνοντας τον αριθμό σε 2.336.

Ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι κρούσματα έχουν εμφανιστεί σχεδόν σε όλες τις επαρχίες του Ιράν. «Η νόσος έχει διαδοθεί ευρέως. Έχει φθάσει σχεδόν σε όλες τις επαρχίες μας και κατά κάποια έννοια είναι μια παγκόσμια ασθένεια”».

Γαλλία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στη Γαλλία ανέρχονται πλέον σε 285, δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία του υπουργείου Υγείας της Γαλλίας, Ζερόμ Σαλομόν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Από χθες, Τρίτη, καταγράφηκαν 73 νέα κρούσματα στη χώρα.

Ο Σαλομόν τόνισε πως ο αριθμός των θανάτων από τον ιό παραμένει στους 4, ενώ 15 άνθρωποι νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Περί τα 120 σχολεία, γυμνάσια και λύκεια έκλεισαν κυρίως σε δύο περιοχές που αποτελούν τις κύριες εστίες του ιού. Το μέτρο επηρεάζει περί τους 35.000 μαθητές στην Ουάζ, βόρεια του Παρισιού, και 9.000 στην Μορμπιάν, στη δυτική Γαλλία.

Παράλληλα το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την διάθεση 10.000.000 προστατευτικών μασκών σε φαρμακεία της χώρας ενώ 2.000 μάσκες εκλάπησαν από νοσοκομείο της Μασαλίας. Σημειώνεται πως με απόφαση της κυβέρνησης επιτάσσονται όλες οι μάσκες προκειμένου να διασφαλιστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Επίσης η κυβέρνηση προχωρά και σε ρύθμιση της τιμής των αντιβακτηριδιακών τζελ μετά τις αναφορές που υπήρξαν για υπερβολική αύξηση των τιμών τους.

Ισπανία

Οι ισπανικές αρχές κατέγραψαν τον δεύτερο θάνατο στη χώρα από την επιδημία του κοροναϊού, ενός 82χρονου άνδρα που υπέφερε επίσης από χρόνιες παθήσεις, ανακοίνωσαν οι αρχές της Χώρας των Βάσκων.

Ο πρώτος θάνατος λόγω της επιδημίας ανακοινώθηκε την Τρίτη. Πρόκρειται για, έναν άνθρωπο που πέθανε τον Φεβρουάριο, του οποίου η νεκροψία απέδειξε ότι είχε ασθενήσει από τον ιό. Πέθανε στις 13 Φεβρουαρίου σε νοσοκομείο στη Βαλένθια.

Η Ισπανία είχε 200 καταγεγραμμένα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

ΗΠΑ

Δύο νέοι θάνατοι που συνδέονται με τον νέο κοροναϊό καταγράφηκαν σήμερα στο αμερικανικό έδαφος, αυξάνοντος σε 11 τον αριθμό των νεκρών στις ΗΠΑ, όπου οι κοινοβουλευτικοί δέχτηκαν να αποδεσμεύσουν πόρους ύψους 8 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση της επιδημίας.

Μέσα σε τέσσερις ημέρες στις ΗΠΑ έχουν καταγραφεί εννέα θάνατοι από τον κορονοϊό εκ των οποίων οι οκτώ στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον. Ταχεία είναι και η αύξηση των κρουσμάτων που έχουν φθάσει πλέον τα 127 ενώ μόλις 8 ασθενείς έχουν αναρρώσει.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον νέο κοροναϊό στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης ανήλθε στους έξι, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο. Από τους έξι ασθενείς μόνο ο ένας νοσηλεύεται.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Σιάτλ αυξήθηκε στα 39, εκ των οποίων 10 θάνατοι, από 27 κρούσματα και εννέα θανάτους που ήταν μια ημέρα νωρίτερα, ανακοίνωσε η υπηρεσία Υγείας της πολιτείας Ουάσινγκτον.

Γερμανία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού στη Γερμανία αυξήθηκε στα 240 από 196 και εντοπίζονται στα 15 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια με αυτό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας να έχει καταγράψει τα περισσότερα.

Η Γερμανία δεν έχει αναφέρει θάνατο από τον ιό, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν της Κίνας στο τέλος του περασμένου χρόνου και έκτοτε εξαπλώνεται γρήγορα σε όλον τον κόσμο.

Ινδία

Δεκαπέντε Ιταλοί που βρίσκονται στην Ινδία επιβεβαιώθηκε ότι είναι φορείς του COVID-19. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσαν το δημόσιο δίκτυο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης 21 ιταλοί τουρίστες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις στο Νέο Δελχί.

Ουγγαρία

Η Ουγγαρία επιβεβαίωσε την Τετάρτη τα δύο πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα. Είναι δύο Ιρανοί φοιτητές, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν.

Ισραήλ

Οσοι ταξιδιώτες φτάνουν στο εξής στο Ισραήλ από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Αυστρία και την Ελβετία θα πρέπει να παραμένουν σε καραντίνα, ανακοίνωσαν οι αρχές, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού.

Το Ισραήλ είχε ήδη επιβάλει το ίδιο μέτρο και για τους ταξιδιώτες από την Ιταλία, την Κίνα και τη Σιγκαπούρη.

Το υπουργείο Υγείας διέταξε επίσης να ακυρωθούν όλα τα διεθνή συνέδρια που επρόκειτο να διεξαχθούν στη χώρα και απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των 5.000 ανθρώπων.

Οι Ισραηλινοί που επιστρέφουν στη χώρα τους από τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους για 14 ημέρες με βάση αυτό το διάταγμα με το οποίο ουσιαστικά σταματά και η άφιξη ξένων τουριστών.

Στο Ισραήλ έχουν καταγραφεί 15 κρούσματα του Covid-19. Περίπου 5.000 Ισραηλινοί που επέστρεψαν από χώρες όπου έχει εξαπλωθεί η επιδημία βρίσκονται σε καραντίνα.

Ιράκ

Δύο Ιρακινοί πέθαναν, ο ένας στο Ιρακινό Κουρδιστάν και ο άλλος στο Βαγδάτη, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές την Τετάρτη. Πρόκειται για τους πρώτους θανάτους που καταγράφονται στο Ιράκ.

Το ένα από τα θύματα ήταν ένας 70χρονος ιμάμης από την πόλη Σουλεϊμανίγια. Ο άτυχος άνδρας αντιμετώπιζε ήδη καρδιολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα και είχε τεθεί σε καραντίνα αφότου προσβλήθηκε από τον ιό.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, ο ιμάμης είχε συναντηθεί πρόσφατα με Ιρακινούς που επέστρεψαν από το γειτονικό Ιράν.

Στη Βαγδάτη, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το απόγευμα ότι ένας άνθρωπος πέθανε στην πρωτεύουσα ενώ άλλοι 34 έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό σε όλη τη χώρα. Στην πλειονότητά τους οι ασθενείς αυτοί είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό.

Σουηδία

Δεκαέξι νέα κρούσματα του κοροναϊού επιβεβαιώθηκαν στη Στοκχόλμη, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των ασθενών στους 52.

Αλγερία

Εννέα νέα κρούσματα του κοροναϊού επιβεβαιώθηκαν στην Αλγερία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των ασθενών στους 17.

Δεκαέξι από τα κρούσματα προέρχονται από την ίδια οικογένεια στην επαρχία Μπλίντα, περίπου 30 χλμ νότια της πρωτεύουσας Αλγέρι. Το 17ο κρούσμα είναι ένας Ιταλός.

Σλοβενία

Η Σλοβενία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας με ανάρτηση στον ιστότοπό του.

Ο ασθενής ταξίδεψε στη Σλοβενία από το Μαρόκο, μέσω της γειτονικής Ιταλίας και πλέον νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Λιουμπλιάνας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων STA. Μέχρι στιγμής οι αρχές της χώρας έχουν εξετάσει 352 ανθρώπους για τον ιό.

Ιρλανδία

Το υπουργείο Υγείας της Ιρλανδίας ανακοίνωσε τέσσερα νέα κρούσματα του Covid-19, με τον συνολικό αριθμό αυτών στη χώρα να ανέρχεται πλέον σε έξι.

Οι τέσσερις νέοι ασθενείς είναι δύο άνδρες και δύο γυναίκες που επισκέφτηκαν πρόσφατα την βόρεια Ιταλία.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή