Η Μάργκαρετ Άτγουντ απαντά στη λογοκρισία με πυρίμαχη (κυριολεκτικά) έκδοση του Handmaid’s Tale

Το βίντεο στο youtube με την πολυβραβευμένη συγγραφέα ενώ επιχειρεί -μάταια- να κάψει το βιβλίο.
(Photo by Matt Sayles/Invision for Pen Center USA/AP Images)
(Photo by Matt Sayles/Invision for Pen Center USA/AP Images)
via Associated Press

Με τη λογοκρισία βιβλίων στις ΗΠΑ να θυμίζει εποχές ζοφερές και τις μαύρες λίστες με τους τίτλους που οι συντηρητικοί θεωρούν ακατάλληλους για τις σχολικές βιβλιοθήκες να πολλαπλασιάζονται πυροδοτώντας διενέξεις, η Μάργκαρετ Άτγουντ παρουσίασε μία άκαυστη έκδοση του πιο διάσημου μυθιστορήματος της «The Handmaid’s Tale» (Η Ιστορία της Θεραπαινίδας).

Και το έκανε με τον πιο σαφή τρόπο: Ένα βίντεο στο youtube στο οποίο όπως δείχνουν τα πλάνα κρατά φλογοβόλο επιχειρώντας, χωρίς αποτέλεσμα, να κάψει το βιβλίο. Όπως είπε «ποτέ δεν πίστευα ότι θα προσπαθούσα να κάψω ένα από τα βιβλία μου... και θα αποτύγχανα».

«Στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο, τα βιβλία αμφισβητούνται, απαγορεύονται, ακόμη και καίγονται. Έτσι δημιουργήσαμε μια ειδική έκδοση ενός βιβλίου που αμφισβητείται και απαγορεύεται εδώ και δεκαετίες», αναφέρει ο εκδοτικός οίκος Penguin Random House.

«Τυπωμένη και δεμένη σε πυρίμαχα υλικά, αυτή η έκδοση του The Handmaid’s Tale της Μάργκαρετ Άτγουντ δημιουργήθηκε για να είναι εντελώς άκαυστη. Έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει αυτή τη ζωτικής σημασίας ιστορία και να στέκεται ως ένα ισχυρό σύμβολο ενάντια στη λογοκρισία».

Σύμφωνα με την American Library Association, το δυστοπικό μυθιστόρημα της Καναδής συγγραφέα είναι μεταξύ των βιβλίων που τίθενται υπό αμφισβήτηση ή απαγορεύονται συχνότερα στα αμερικανικά σχολεία.

Η ειδική έκδοση του μυθιστορήματος -που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1985 και έγινε ακόμη περισσότερο γνωστό με την τηλεοπτική μεταφορά και το σίκουελ που ακολούθησε το 2019- θα βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby’s στις 7 Ιουνίου. Τα έσοδα θα δοθούν στην οργάνωση PEN America.

Με πληροφορίες από Guardian.