Η Ουκρανία «έτοιμη για συνομιλίες» και πρόθυμη να συζητήσει ουδετερότητα ως προς το ΝΑΤΟ

Δηλώσεις συμβούλου της ουκρανικής προεδρίας.
Anadolu Agency via Getty Images

Η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, δήλωσε στο Reuters ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό».

«Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».

Η κίνηση στο οδικό δίκτυο της Ουκρανίας διεξάγεται κανονικά, αν και όλα τα λιμάνια και ο εναέριος χώρος της χώρας είναι κλειστά, δήλωσε ο Ποντόλιακ, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik.

«Οι βασικοί δρόμοι και οι κεντρικοί αυτοκινητόδρομοι λειτουργούν κανονικά. Φυσικά, υπάρχει συμφόρηση σε κάποιους από αυτούς προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, διότι υπάρχει επίσης, δυστυχώς, αίσθημα πανικού…Όσο για τα λιμάνια, όλα τα λιμάνια είναι κλειστά. Σε ό,τι αφορά την εναέρια κυκλοφορία, ο εναέριος χώρος είναι κλειστός», σχολίασε ο Ποντόλιακ σε ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας γενικά λειτουργεί κανονικά.

«Φυσικά, οι εμπορικές τράπεζες είναι κλειστές αλλά ο κρατικός τραπεζικός τομέας λειτουργεί. Οι τράπεζες κλείνουν τα καταστήματά τους μόνο σε περιοχές όπου μαίνονται στρατιωτικές συγκρούσεις», δήλωσε ο Ποντόλιακ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραμένει στην πρωτεύουσα, δήλωσε ο Ποντόλιακ. «Πρέπει να δείξει ποια είναι η αντοχή του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως ο Ουκρανός πρόεδρος είχε πει, σε βίντεο στο Telegram, ότι «ακούσαμε από τη Μόσχα πως θέλουν να συζητήσουν για το ουδέτερο status της Ουκρανίας...δεν φοβόμαστε τη Ρωσία, δεν φοβόμαστε τις συνομιλίες με τη Ρωσία, δεν φοβόμαστε να συζητήσουμε για οτιδήποτε, όπως για εγγυήσεις ασφαλείας, δεν φοβόμαστε να συζητήσουμε για ουδέτερο status».

Επίσης, όπως είπε, είχε μιλήσει με πολλούς δυτικούς ηγέτες, προσθέτοντας πως είχε ρωτήσει κάποιους αν θα δέχονταν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. «Δεν απαντούν» είπε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠE, Reuters, TASS, WSJ

Δημοφιλή