ΔΙΕΘΝΕΣ
16/10/2018 13:43 EEST

Η Ουγγαρία του ακροδεξιού Όρμπαν πέρασε τον πιο «σκληρό» νόμο (γιατί κανείς δεν κάνει τίποτα για να τον σταματήσει)

NurPhoto via Getty Images

Η Ουγγαρία του Βίκτρο Όρμπαν είναι πλέον διαβόητη για τις πολιτικές και τις πρακτικές της, σε βάρος των προσφύγων, των μεταναστών, των Ρομά και γενικότερα των πιο αδύναμων που ζουν στη χώρα. Οι ακροδεξιές πολιτικές της κυβέρνησης έχουν πολλάκις προκαλέσει αντιδράσεις διεθνώς -και μεταξύ των μελών της ευρωπαϊκής οικογένειας- η αλήθεια όμως είναι πως τίποτε δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα για να μπει ένα φρένο. 

Και αφού κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να σταματήσει τον Όρμπαν, συνεχίζει και εκείνος ακάθεκτος, ανενόχλητος και ατιμώρητος συστήνοντας όλο και πιο σκληρούς και απάνθρωπους νόμους σε βάρος των πιο αδύναμων. 

Έτσι προχώρησε τελικά στην απαγόρευση δια νόμου, όμως μετέδωσε το BBC, σε όσους ζουν στην Ουγγαρία να κοιμούνται σε δημόσιους χώρους. Φυσικά η απαγόρευση αυτή συνεπάγεται ουσιαστικά και πλήρη απαγόρευση τους άστεγους της χώρας να ζουν στο δρόμο. 

Όπως είχε γράψει η HuffPost Greece, σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι άνθρωποι που «πιάνονται» να είναι άστεγοι και αρνούνται να πάνε σε καταφύγια θα έρχονται αντιμέτωποι με υποχρεωτικό πρόγραμμα εργασίας ή φυλάκιση, ενώ είναι πιθανό το ενδεχόμενο να κατάσχονται τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η αστυνομία θα απομακρύνει όσους τους άστεγους από τους δημόσιους χώρους ενώ η κυβέρνηση υπερασπίζεται το νόμο λέγοντας πως είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας, ως σύνολο. Ο ΟΗΕ βέβαια έχει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη αφού κάνει λόγο για έναν «σκληρό» νόμο που παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα και αποτελεί μια πιο αυστηρή εκδοχή του νόμου του 2013 βάσει του οποίου το να κοιμάται κανείς σε δημόσιους χώρους αποτελούσε αδίκημα το οποίο επέσυρε χρηματικό πρόστιμο (το οποίο θα έπρεπε να πληρώσει ο άστεγος!). 

Στόχος του νέου νόμου, σύμφωνα με τον υπεύθυνο για θέματα κοινωνικής πρόνοιας, είναι να διασφαλίσει πως οι άστεγοι δεν θα κοιμούνται στους δρόμους κατά τη διάρκεια της νύχτας και πως οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα τους δημόσιους χώρους. 

Σήμερα στην Ουγγαρία εκτιμάται πως ο αριθμός των αστέγων ανέρχεται σε περί τα 20.000 άτομα (σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς) ενώ υπάρχουν μόνο 11.000 θέσεις διαθέσιμες για φιλοξενία. 

Ακόμη και εάν υποθέσει κανείς πως οι συνθήκες σε αυτά τα κέντρα φιλοξενίας είναι κατάλληλες και πάλι υπάρχουν τουλάχιστον 9.000 άστεγοι που δεν έχουν πού να πάνε για να βρουν ένα χώρο να κοιμηθούν. Βέβαια η κυβέρνηση λέει πως θα αυξήσει τη χρηματοδότηση για την στήριξη των αστέγων. Κάποτε...

Ο ΟΗΕ είχε διαμαρτυρηθεί για τον νόμο από τον Ιούνιο και σε σχετική επιστολή προς την κυβέρνηση αναρωτιόταν «ποιο είναι το “αδίκημα” που έχουν διαπράξει οι άστεγοι; Το ότι απλά προσπαθούν να επιβιώσουν;». 

Σημειώνεται πως μόλις τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της ενεργοποίησης των νομικών διαδικασιών για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ουγγαρίας καθώς εκτιμάται πως οι πολιτικές της παραβιάζουν βασικές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.