ΔΙΕΘΝΕΣ
16/05/2019 15:06 EEST | Updated 16/05/2019 15:06 EEST

Η πρώτη πανεθνική διαμαρτυρία εναντίον του Μπολσονάρου

Μετά την απόφασή του να περικόψει τους προϋπολογισμούς των ομοσπονδιακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Reuters

Kαθηγητές, φοιτητές και μαθητές λυκείων και κολλεγίων διαδήλωσαν την Τετάρτη στη Βραζιλία «για την υπεράσπιση της Εκπαίδευσης» μετά την απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου να περικόψει τους προϋπολογισμούς των ομοσπονδιακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Τα μαθήματα αναβλήθηκαν, στο πλαίσιο αυτού του κινήματος στο οποίο, αργά το πρωί, συμμετείχαν τα δύο τρίτα των 27 Πολιτειών της Βραζιλίας και κυρίως οι μεγάλες μητροπόλεις, όπως το Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Μπέλο Οριζόντε.

Πρόκειται για την πρώτη πανεθνική κινητοποίηση διαμαρτυρίας εναντίον του Μπολσονάρου, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο.

ASSOCIATED PRESS

Από το Τέξας όπου βρίσκεται για να βραβευτεί από το Εμπορικό Επιμελητήριο ΗΠΑ-Βραζιλίας, ο ακροδεξιός πρόεδρος χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «χρήσιμους ηλίθιους που χειραγωγούνται από μια πολύπειρη μειονότητα η οποία αποτελεί την καρδιά των ομοσπονδιακών πανεπιστημίων στη Βραζιλία».

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις αναμένεται ότι θα γίνουν προς το τέλος της ημέρας στις μεγάλες πόλεις. Στην πρωτεύουσα Μπραζίλια αρκετές χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στη μεγάλη πλατεία των υπουργείων. Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας είχαν αναπτυχθεί έξω από το υπουργείο Παιδείας για να αποτρέψουν τυχόν ταραχές.

ASSOCIATED PRESS

«Δυστυχώς, η εκπαίδευση δεν αποτελεί προτεραιότητα και η βία διογκώνεται ενώ ο πολιτισμός και η παιδεία φθίνουν», είπε η Αλεσάντρα Ρόσκο, μια συγγραφέας που μετείχε στην κινητοποίηση στην Μπραζίλια. «Για αυτόν τον λόγο βρίσκομαι εδώ, για να αγωνιστώ για τη δημόσια εκπαίδευση», πρόσθεσε.

Η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ότι παγώνει το 30% των επιχορηγήσεων στα ομοσπονδιακά πανεπιστήμια έβαλε «φωτιά» σε έναν τομέα που ήδη πλήττεται από έλλειψη πόρων. Ο τεχνοκράτης υπουργός Παιδείας Άμπραχαμ Βαϊντράουμπ αρχικά είχε δηλώσει ότι το μέτρο αφορούσε μόνο τρία πανεπιστήμια που κατηγορήθηκαν για «πολιτική αναταραχή» αλλά κατόπιν το επέκτεινε σε όλα.

ASSOCIATED PRESS

Οι πρυτάνεις προειδοποίησαν ότι οι περικοπές απειλούν με παράλυση τα ιδρύματα. Η ανακοίνωση, την περασμένη εβδομάδα, ότι διακόπτονται οι καταβολές των υποτροφιών για τα μάστερ και τα διδακτορικά στους τομείς των φυσικών και ανθρωπιστικών επιστημών έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά.

«Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι φοιτητές των πανεπιστημίων, οι ερευνητές, οι εκπαιδευτικοί και όλοι όσοι εργάζονται στην εκπαίδευση θα κατέβουν στους δρόμους σε όλες τις Πολιτείες» της Βραζιλίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ένας από τους μεγαλύτερους φοιτητικούς συλλόγους, η Εθνική Ένωση Φοιτητών (UNE).

ASSOCIATED PRESS

Το κίνημα διαμαρτυρίας έχει ήδη επεκταθεί και στις ιδιωτικές σχολές. Στο κοινοβούλιο, σήμερα, 307 βουλευτές ψήφισαν υπέρ μιας πρότασης με την οποία ζητείται από το υπουργείο Παιδείας να δώσει εξηγήσεις για τις περικοπές αυτές.

Ο βουλευτής Εντουάρντο Μπολσονάρου, γιος του προέδρου, κατηγόρησε το αντιπολιτευόμενο Κόμμα των Εργατών (PT), ότι υποκινεί τις διαδηλώσεις. «Ξέραμε ανέκαθεν ότι το PT έδινε υποτροφίες σε κάποιους που τις χρειάζονταν και σε άλλους που δεν τις χρειάζονταν, για να κερδίσει ψήφους», έγραψε στο Twitter.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS