Η Ρωσία δεν θα στείλει ταινία στα Όσκαρ: Η παραίτηση και η αντίδραση του Νικίτα Μιχάλκοφ

«Το να επιλέξουμε μια ταινία η οποία θα αντιπροσωπεύσει τη Ρωσία σε μια χώρα που, στην πραγματικότητα, αρνείται αυτή τη στιγμή την ύπαρξη της, απλούστατα δεν έχει κανένα νόημα».
(Photo by Jeff Kravitz/FilmMagic)
(Photo by Jeff Kravitz/FilmMagic)
Jeff Kravitz via Getty Images

Καμιά ρωσική ταινία δεν θα είναι φέτος υποψήφια για Όσκαρ, ανακοίνωσε η Ρωσική Ακαδημία Κινηματογράφου, ενώ ΗΠΑ και η Ρωσία περνούν μία από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία τους με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωσή της, η Ακαδημία αναφέρει πως αποφάσισε να μην επιλέξει και στείλει ρωσική ταινία για να διεκδικήσει το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας 2023.

Ο επικεφαλής της επιτροπής, η οποία είναι αρμόδια για την επιλογή των ρωσικών ταινιών στα Όσκαρ, σκηνοθέτης Πάβελ Τσουχράι -η ταινία του οποίου «The Thief» ήταν υποψήφια στα Όσκαρ το 1997- κατήγγειλε την Τρίτη μέσω επιστολής, μέρος της οποίας έδωσε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Tass, ότι η απόφαση την οποία χαρακτηρίζει «παράνομη», ελήφθη μονομερώς, «πίσω από την πλάτη του» και ανακοίνωσε την παραίτησή του. Από την επιτροπή παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας ακόμη ένας σκηνοθέτης.

Νωρίτερα χθες, Δευτέρα, ο κορυφαίος Ρώσος σκηνοθέτης Νικίτα Μιχάλκοφ και ένθερμος υποστηρικτής του καθεστώτος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε κρίνει άχρηστη μια συμμετοχή της Ρωσίας στα Όσκαρ.

«Μου φαίνεται πως το να επιλέξουμε μια ταινία η οποία θα αντιπροσωπεύσει τη Ρωσία σε μια χώρα που, στην πραγματικότητα, αρνείται αυτή τη στιγμή την ύπαρξη της Ρωσίας, απλούστατα δεν έχει κανένα νόημα», δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Μιχάλκοφ υπενθύμισε πως είχε προτείνει να δημιουργηθεί ένα «ευρασιατικό» αντίστοιχο των Όσκαρ του αμερικανικού κινηματογράφου και πως το σχέδιό του βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας.

Προερχόμενος από μια δυναστεία καλλιτεχνών διάσημων στη Ρωσία, ο ηλικίας 76 ετών Νικίτα Μιχάλκοφ, είχε και ο ίδιος τιμηθεί το 1995 με το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας για την ταινία του «Ψεύτης Ήλιος» που εκτυλίσσεται το 1936, στην εποχή του σκληρού σταλινισμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters