Η Σανέλ βάζει τέλος στην παραγωγή δερμάτινων από φίδι, κροκόδειλο, σαύρα και σαλάχι

Kαι μάλιστα είναι ο πρώτος μεγάλος οίκος που προχωρά σε ανάλογη κίνηση
Getty Creative

Η Σανέλ πρόσφατα έγινε ο πρώτος γνωστός οίκος μόδας που ανακοίνωσε πως βάζει τέλος στη χρήση δερμάτων εξωτικών ζώων – και ειδικότερα του κροκόδειλου, της σαύρας και του φιδιού και του σαλαχιού- για τη δημιουργία των προϊόντων της.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, Μπρούνο Παβλόφσκι, μίλησε δημόσια για την κίνηση, ενώ μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του οίκου Καρλ Λάγκερφελντ εξήγησαν πως η πρωτοβουλία πάρθηκε μετά από ώριμη σκέψη. Για το θέμα αυτό έδωσαν συνέντευξη και στο περιοδικό Women’s Wear Daily.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις χαιρέτησαν την απόφαση του διάσημου οίκου.

Η οργάνωση Πέτα μέσα από ανάρτηση της στο instagram δήλωσε πως το 2018 είναι η χρονιά που οι σχεδιαστές θα «ξεπεράσουν την εποχή των σπηλαίων».

Την Τρίτη η εταιρεία κατέβασε από το site της τις τσάντες από δέρμα πύθωνα που είχε κυκλοφορήσει, αν και διευκρίνισε πως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος ώστε όλα τα προϊόντα να απομακρυνθούν από τα καταστήματα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Humane Society International διαβεβαίωσε ότι η απόφαση του οίκου αφορά και τις γούνες. Η ανακοίνωση της εταιρείας δεν αναφέρει κάτι τέτοιο, όμως ο Λάγκερφελντ, είπε στον ιστότοπο Women’s Wear Daily ότι ο οίκος χρησιμοποιεί γούνες τόσο σπάνια που ο ίδιος δεν θυμάται πλέον ποια ήταν η τελευταία φορά που παρουσιάστηκε κάποιο προϊόν από γούνα.

Η Πέτα εκτίμησε ότι και άλλες εταιρείες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σανέλ και να χρησιμοποιούν μόνο «καινοτόμα υλικά» που δεν προέρχονται από ζώα.