Η Telegraph παρουσιάζει τα δέκα μέρη – έκπληξη για τον τουρίστα στην Ελλάδα

Πέρα από τους καθιερωμένους προορισμούς που ο καθένας έχει στο μυαλό του να πάει.
Eurokinissi

Η Ελλάδα στο μυαλό των περισσότερων τουριστών είναι συνυφασμένη με τα καταγάλανα νερά, τις χρυσές αμμουδιές της και τις φιλόξενες ταβέρνες της. Η εφημερίδα Telegraph όμως σε πρόσφατο δημοσίευμά της παρουσιάζει και δέκα μέρη τα οποία σίγουρα θα εντυπωσιάσουν τον επισκέπτη, πέρα από τα καθιερωμένα και αυτά που όλοι έχουμε συνηθίσει να είναι πρώτα σε επισκεψιμότητα λόγω και του γεγονότος πως είναι εύκολα προσβάσιμα.

Στη συνέχεια σας τα παραθέτουμε κι εμείς αναλυτικά:

Eurokinissi

Οδοντωτός

Aρχικά ο συντάκτης του άρθρου αναφέρεται στον Οδοντωτό. Όσοι έχουν μεταβεί στο σημείο, μιλούν για μια μοναδική διαδρομή με το τρένο που μένει αξέχαστη. Το ταξίδι ξεκινά από το χωριό Διακοπτό ενώ φτάνει ως τα Καλάβρυτα. Τα τοπία κατά τη διάρκεια της διαδρομής ταξιδεύουν το μάτι αλλά και τον νου.

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας

Ακόμη και τα νεότερα κτίσματα δεν αλλοιώνουν το χαρακτήρα του οικοδομήματος στο νησί της Αμοργού. Το μήκος του είναι 40 μέτρα ενώ το πλάτος του μόλις 5 μέτρα. Στενές πέτρινες σκάλες οδηγούν στους 8 ορόφους του και συνδέουν τα τμήματα του Μοναστηριού. Τα τόξα είναι χτισμένα με πυρόλιθο που έφερναν από τη Μήλο. Η χρήση ξυλείας δηλώνει την ύπαρξη δάσους στην περιοχή (συγκεκριμένα δάσους με φείδες, ενός είδους κυπαρισσιού).

Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης

Τοποθετημένο στο λόφο μεταξύ της Σκάλας και της Χώρας, το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης είναι ένα από τα σημεία αναφοράς όχι μόνο της Πάτμου, αλλά του χριστιανισμού παγκοσμίως. Το σπήλαιο αυτό αποτέλεσε το καταφύγιο του Αγαπημένου Μαθητή του Ιησού Ιωάννη το 95 μ.Χ. , όταν ο αυτοκράτορας Δομητιανός τον εξόρισε στην Πάτμο, τιμωρώντας τον για την κήρυξη του λόγου του Θεού στην Έφεσο.

Eurokinissi

Ο Πάνορμος ή Πύργος στην Τήνο

Ο Πάνορμος είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Τήνου, βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού και είναι γνωστό πολιτιστικό κέντρο, καθώς ανέδειξε ορισμένους από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες. Σήμερα είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός και από τα αξιοθέατα δεσπόζει το μουσείο Μαρμαροτεχνίας. Το χωριό έχει έντονο κυκλαδίτικο χρώμα και χαρακτηρίζεται υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης. Γύρω από το λιμάνι υπάρχουν διάφορες όμορφες ακρογιαλιές ενώ το νησάκι Πλανήτης βρίσκεται πάντα στη θέα.


Τα εγκαταλελειμμένα αγάλματα στην Νάξο

Η Τήνος δεν είναι το μοναδικό νησί του οποίου το μάρμαρο ήταν ιδιαίτερα περιζήτητο στην αρχαιότητα. Το μάρμαρο της Νάξου εξακολουθεί να έχει την καλύτερη φήμη επειδή είναι μεταξύ άλλων ανθεκτικό. Οι κούροι του νησιού βρίσκονται παντελώς παρατημένοι σε διάφορα σημεία του χωρίς περίφραγμα και δυστυχώς πολλοί από τους επισκέπτες δεν δείχνουν ίχνος σεβασμού.

Γρεβενά, η χώρα των μανιταριών

Αναμφισβήτητα τα Γρεβενά είναι ο τόπος που έχει συνδέσει το όνομά του με τα μανιτάρια και αποτελεί πρότυπο μανιταρο-ανάπτυξης στα Βαλκάνια. Η αναζήτηση, η συλλογή, οι τρόποι κατανάλωσης, οι συνταγές μαγειρικής, οι τεχνικές συντήρησης, οι λαϊκές ονομασίες, οι παροιμίες και οι μύθοι που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τα μανιτάρια, αποτελούν μέρος της τοπικής παράδοσης, λαογραφίας, ιστορίας και οικονομίας.

Eurokinissi

Οι απόκρυφοι λόφοι στην Πάρνηθα

Πολλοί λένε πως στην Πάρνηθα θα μπορούσε κάλλιστα να γυριστεί ένα θρίλερ. Κι αυτό γιατί εκεί βρίσκεται το πάρκο των ψυχών και το Σανατόριο τα οποία είναι συνδεδεμένα με ένα πρωτοφανές μυστήριο. Παρέες νέων τα επισκέπτονται τα βράδια προκειμένου όπως λένε, να ζήσουν την περιπέτεια.

Η λίμνη με τους χαμαιλέοντες

Η μοναδική περιοχή στην Ευρώπη που μπορεί κανείς να συναντήσει αφρικανικούς χαμαιλέοντες είναι η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας στην Πελοπόννησο. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερος υδροβιότοπους της Ευρώπης, καθώς αποτελεί το νοτιότερο μεταναστευτικό σταθμό των αποδημητικών πουλιών των Βαλκανίων από και προς την Αφρική. Βρίσκεται 7 χιλιόμετρα βόρεια της Πύλου, ανάμεσα στον οικισμό Γιάλοβα και τον όρμο της Bοϊδοκοιλιάς, σε μια έκταση, 6.000 στρεμμάτων. Είναι γνωστή και ως Διβάρι (από τη λατινική λέξη vivarium, που σημαίνει «ιχθυοτροφείο»), με το μεγαλύτερο βάθος να μην ξεπερνά τα 4 μέτρα.

Μουσείο Ψευδαισθήσεων

Είναι το μοναδικό μουσείο στην Αθήνα που όχι μόνο δεν απαγορεύεται να αγγίξει κανείς τα εκθέματα, αλλά αντίθετα τον παροτρύνουν γι′ αυτό. Σε μια εποχή που η πραγματικότητα παραείναι σκληρή, για μικρούς και μεγάλους, το Μουσείο Ψευδαισθήσεων, άνοιξε πέρσι τις πόρτες του στο Μοναστηράκι και από τότε υπόσχεται μια πρωτόγνωρη εμπειρία ψυχαγωγίας, μακριά από όσα έχουμε συνηθίσει.

Μουσείο Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη

Το Μουσείο Ατατούρκ είναι μουσείο της Θεσσαλονίκης και στεγάζεται στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ ο επονομαζόμενος Ατατούρκ, δηλαδή «πατέρας των Τούρκων». Βρίσκεται στην οδό Αποστόλου Παύλου, πίσω από το τουρκικό Προξενείο. Το μεγαλύτερο μέρος της επίπλωσης είναι αυθεντικό. Χρειάστηκε να αντικατασταθούν κάποια έπιπλα που έλειπαν με άλλα, που πήραν από το Μαυσωλείο του Κεμάλ και από το Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη. Στους τοίχους οι επισκέπτες βλέπουν πολλές φωτογραφίες από διάφορες φάσεις της ζωής του αναμορφωτή των Τούρκ

Δημοφιλή