Η Βρετανία μετράει το κόστος του πρωτοφανούς καύσωνα

Η τελευταία φορά που Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου αντιμετώπισε παρόμοιες συνθήκες χρονολογείται στον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Reuters

Οι πυροσβέστες πάλευαν όλη τη νύχτα της Τρίτης, 19 Ιουλίου, απέναντι στις πυρκαγιές, ενώ οι μηχανικοί σήμερα, Τετάρτη 20 Ιουλίου έσπευσαν να επιδιορθώσουν τις γραμμές του τρένου, που λύγιζαν στη ζέστη, καθώς η Βρετανία ξύπνησε στον απόηχο της πιο καυτής ημέρας στην ιστορία της χώρας.

Reuters

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου Λονδίνου έζησε την πιο ταραχώδη μέρα της, από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους σαράντα βαθμούς Κελσίου, πυροδοτώντας πυρκαγιές που κατέστρεψαν δεκάδες σπίτια στην πρωτεύουσα και προτού φτάσουν σε ξερά λιβάδια στα πλαϊνά των σιδηροδρομικών γραμμών και του οδικού δικτύου.

Leon Neal via Getty Images

Τα δρομολίγια των τρένων από το Λονδίνο μέχρι την ανατολική ακτή της Αγγλίας ακυρώθηκαν τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, 20 Ιουλίο, μετά από πυρκαγιά κοντά στην πόλη Πιτέρμπορο, στην κεντρική Αγγλία που προκάλεσε ζημιές στον εξοπλισμό σηματοδότησης.

Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Βρετανίας δήλωσε ότι νέο προσωρινό ρεκόρ θερμοκρασίας 40,3 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στο Κόινγκσπι της κεντρικής Αγγλίας την Τρίτη, με τη θερμοκρασία σε 34τοποθεσίες σε όλη τη χώρα να ξεπερνά το προηγούμενο υψηλό των 38,7 Βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε το 2019.

SOPA Images via Getty Images

Το Met Office προέβλεψε μια πολύ πιο δροσερή μέρα την Τετάρτη, με βροχοπτώσεις τις επόμενες ώρες της ημέρας.

Ενόψει της εκδήλωσης της κλιματικής αλλαγής με τον πιο επιθετικό τρόπο, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίωνσε την απόφασή της να μεταβεί σε καθεστώς μηδενικού κόστους για το περιβάλλον, ενώ οι υπουργοί παραδέχθηκαν ότι θα χρειαστούν χρόνια για να αναβαθμίσουν τις υποδομές, έτσι ώστε να αντέχουν στη ζέστη.

Τη Δευτέρα, 18 Ιουλίου, δύο αεροδιάδρομοι προσγείωσης αναγκαστικά έκλεισαν, εξαιτίας ζημιών στην επιφάνεια. Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετώπισαν διακοπές καθώς ο καύσωνας έκαιγε τον εξοπλισμό τους, ενώ πολλά σχολεία έκλεισαν νωρίς και οι ζωολογικοί κήποι επιδόθηκαν σε μια υπερπροσπάθεια, προκιεμένου να κρατήσουν τα κατοικίδια ζώα δροσερά.

«Πρόκειται για μια υπενθύμιση της σημασίας της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, καθώς μιλάμε για ένα αξιοσημείωτο και πρωτοφανές γεγονός», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Σάιμον Κλαρκ.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, επαίνεσε το έργο της πυροσβεστικής αφού έλαβε 2.600 κλήσεις για βοήθεια, σε σύγκριση με τον συνήθη ημερήσιο μέσο όρο των 350 κλήσεων. Η Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Λονδίνου λάμβανε 400 κλήσεις την ώρα από άτομα που ήρθαν αντιμέτωπα με την έκθεση στον Καύσωνα, τις δυσκολίες στην αναπνοή, τη ζάλη και τη λιποθυμία .

«Το ζήτημα είναι ότι στο Λονδίνο δεν είδαμε βροχή ολόκληρο τον Ιούλιο», είπε ο Καν στο ραδιόφωνο του BBC. «Το γρασίδι είναι σαν σανό, που σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο να πιάσει φωτιά και μόλις πάρει φωτιά εξαπλώνεται απίστευτα γρήγορα».

Carl Court via Getty Images

Δημοφιλή