Ε.Ε.: Πολωνία και Ουγγαρία κάνουν πίσω για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Οι δύο χώρες, που έχουν ασκήσει βέτο, έκαναν δεκτή την γερμανική πρόταση, σύμφωνα με αξιωματούχο.
ASSOCIATED PRESS

Η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν αποδεχτεί σε πρώτη φάση την πρόταση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό από τη γερμανική προεδρία της ΕΕ και περιμένουν τώρα περαιτέρω έγκριση από την Ολλανδία και άλλα σκεπτικιστικά κράτη-μέλη, δήλωσε την Τετάρτη ένας Πολωνός ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία παρεμποδίζουν έως τώρα τη χρηματοδότηση ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ, επειδή οι εθνικιστικές κυβερνήσεις τους αντιτίθενται σε μια ρήτρα που συνδέει την αποδέσμευση κεφαλαίων με το κράτος δικαίου. Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί την Πέμπτη στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Συμφωνούμε προκαταρκτικά, αλλά υπάρχει κάποια πίεση... ο στόχος είναι να το κάνουμε αυτό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (την Πέμπτη)», δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ενας διπλωμάτης της ΕΕ στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσε ότι τα μέρη περίμεναν την τελική επιβεβαίωση.

Εκπρόσωποι της ουγγρικής κυβέρνησης δεν απάντησαν αμέσως σε επανειλημμένα αιτήματα για σχολιασμό. Εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης και επικεφαλής της καγκελαρίας του πρωθυπουργού της Πολωνίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, και ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος, Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, συναντήθηκαν την Τρίτη με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, στη Βαρσοβία.

Ο Ορμπαν είπε μετά τη συνάντηση ότι υπήρχε μια «καλή ευκαιρία» να επιτευχθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα.

Η ΕΕ διαφωνεί εδώ και πολύ καιρό με τις εθνικιστικές κυβερνήσεις της Βαρσοβίας και της Βουδαπέστης, τις οποίες οι Βρυξέλλες κατηγορούν ότι παραβιάζουν το κράτος δικαίου, επιβάλλοντας πολιτικό έλεγχο στο δικαστικό σώμα, στα μέσα ενημέρωσης και σε άλλους θεσμούς.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία αρνούνται ότι οι πολιτικές τους απειλούν το κράτος δικαίου και περιγράφουν το θέμα ως ανάμιξη στις εσωτερικές τους υποθέσεις.

Σύμφωνα με δήλωση στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουδαπέστη, ο προϋπολογισμός της Ουγγαρίας θα λάβει τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης από τον κορονοϊό.

Μια πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι το καθαρό όφελος για την Πολωνία θα είναι περίπου 65 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δημοφιλή