Ευρωεκλογές: Αυτοί που αντιστάθηκαν στις σειρήνες της ακροδεξιάς - Το παράδειγμα Ισπανίας και Πορτογαλίας

Κεντροδεξιά και σοσιαλιστικά κόμματα ήταν ανάχωμα για την συνεχή τάση ανόδου των ακροδεξιών και σε αυτές τις δύο χώρες. Μάλιστα, περιόρισαν τα ποσοστά των ακραίων Vox και Sega.
O Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ στην τελευταία συγκέντρωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος πριν τις Ευρωεκλογές (7 Ιουνίου 2024)
O Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ στην τελευταία συγκέντρωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος πριν τις Ευρωεκλογές (7 Ιουνίου 2024)
picture alliance via Getty Images

Η επικράτηση ακροδεξιών, μετα-φασιστικών, εθνικιστικών κομμάτων σε χώρες όπως η Γαλλία ή η ανάδειξή τους σε δεύτερη ισχυρή δύναμη σε άλλες, όπως στην Γερμανία προκάλεσαν αλλεπάλληλα σοκ κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών.

Υπήρξαν όμως που και χώρες που αυτή η τάση ανόδου των ακραίων δυνάμεων εκ των δεξιών, αναχαιτίστηκαν.

Δύο από αυτές τις περιπτώσεις είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Επιστροφή στον δικομματισμό;

Τα κεντρώα κόμματα της Ισπανίας φαίνεται πως περιόρισαν την άνοδο της άκρας δεξιάς στις ευρωεκλογές και παράλληλα καθώς βοήθησαν ώστε να ενισχυθεί η θέση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ως μιας από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ κέρδισαν τα δύο τρίτα των ψήφων, δηλαδή περισσότερες από το μισό των ψήφων που είχαν κερδίσει το 2019, κερδίζοντας και τα δύο μαζί 42 από τις 61 διαθέσιμες έδρες.

Ενώ το μερίδιο των ψήφων του αντιμεταναστευτικού κόμματος Vox αυξήθηκε σε 9,6% από 6,2% το 2019, μειώθηκε σε σύγκριση με τις περυσινές εθνικές εκλογές, όταν είχε κερδίσει 12,4%.

Το δε κόμμα Sumar, οι σκληροπυρηνικοί αριστεροί σύμμαχοι του Σάντσεθ, χάνουν επίσης έδαφος.

Οι ευρωκάλπες προδίδουν μια επιστροφή στο δικομματικό σύστημα έπειτα από μια δεκαετία κατά την οποία η πολιτική σκηνή ήταν κατακερματισμένη, όπως λέει ο Ινιάθιο Μολίνα, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.

«Η Ισπανία έχει καλή θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Μολίνα. «Είναι η μόνη χώρα μέλος όπου αμφότερα τα κύρια κόμματα είναι φιλοευρωπαϊκά».

Ήττα και των ακραίων και στην Πορτογαλία

Στο μεταξύ, στη Πορτογαλία η σοσιαλιστική αντιπολίτευση κέρδισε τις ευρωεκλογές ξεπερνώντας με πολύ μικρή διαφορά την κεντροδεξιά κυβερνητική συμμαχία που είχε κερδίσει οριακά τις πρόωρες εκλογές του Μαρτίου.

Η είδηση όμως που πέρασε στα ”ψιλά” ήταν ίσως η πιο σημαντική. Το κόμμα της άκρας δεξιάς Σέγκα κατέλαβε μεν την τρίτη θέση αλλά με σοβαρά ψαλιδισμένα ποσοστά. Για την ακρίβεια ενώ στις βουλευτικές εκλογές μόλις πριν από 2,4 μήνες είχε συγκεντρώσει 18,4% τώρα εξασφάλισε 9,8%.

Το ψηφοδέλτιο υπό τη σοσιαλίστρια Μάρτα Τεμίντου, της υπουργού Υγείας την περίοδο της πανδημίας του νέου κορονοϊού, κατέλαβε την πρώτη θέση με το 32,1% των ψήφων, έναντι 31,1% που εξασφάλισαν οι υποψήφιοι της κυβερνητικής συμμαχίας, με επικεφαλής 28χρονο δημοσιογράφο που έκανε το ντεμπούτο του στην πολιτική, τον Σεμπαστιάου Μπουγκάλιου.

Δημοφιλή