ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/10/2019 08:16 EEST

«Έφτασα στα 30 μου για να καταλάβω πως εδώ και χρόνια χρησιμοποιώ λάθος το ταμπόν»

Αρκετές γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την εφαρμογή και δηλώνουν πως αισθάνονται άσχημα όταν το χρησιμοποιούν, γιατί δεν το κάνουν σωστά.

emapoket via Getty Images

«Θεωρούσα τον εαυτό μου μια αρκετά έξυπνη γυναίκα. Φοίτησα σε ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, διατηρώ ανώτερη θέση σε μια εταιρεία τεχνολογίας. Παρ′ όλα αυτά έφτασα σε ηλικία 33 ετών για να καταλάβω πώς να κάνω σωστά αυτό που κάνει ο μισός βρετανικός στην ηλικία μου σε μηνιαία βάση: πώς να χρησιμοποιώ το ταμπόν».

Με τα λόγια αυτά, μια αναγνώστρια της βρετανικής Telegraph αρχίζει να εξιστορεί και να εξηγεί το λάθος που έκανε κατά την χρήση του ενός εκ των δύο πιο δημοφιλών αντικειμένων που χρησιμοποιούν οι γυναίκες όταν έχουν περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως κυρίως στο εξωτερικό η χρήση του ταμπόν είναι εξαιρετικά διαδεδομένο και τα κορίτσια μαθαίνουν να τα χρησιμοποιούν σωστά από τα πρώτα χρόνια που τους παρουσιάζεται η περίοδος. Επίσης όμως, αν και δεν είναι ο κανόνας, ένας σημαντικός αριθμός γυναικών συχνά παραπονιέται πως αισθάνεται άβολα κατά τη χρήση αλλά η πραγματικότητα είναι πως απλά δεν το τοποθετεί σωστά. 

Όπως εξηγεί, η αρθρογράφος της Telegraph, άρχισε να χρησιμοποιεί ταμπόν τα πρόσφατα αν και είχε προσπάθησε και όταν ήταν μικρότερη. «Το μισούσα, όπως μου θύμισε πρόσφατα η μητέρα μου. Και τώρα καταλαβαίνω γιατί».

Και συνεχίζει: «Πάντοτε τα έβρισκα απίστευτα άβολα. Μετακινούνταν, η απορροφητικότητα ήταν πολύ κακή, πάντα χρησιμοποιούσα χαρτομάντιλα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Υπέθετα πως αυτό ήταν κάτι που συνέβαινε σε όλες τις γυναίκες και φαντάζομαι πως είναι ένα από εκείνα τα θέματα που δεν συζητάς- κυρίως ως ενήλικας».

Κατά την τελευταία περίοδο που είχε επανέλαβε την γνωστή διαδικασία. «Άνοιξα το περιτύλιγμα, αφαίρεσα το επάνω μέρος του απλικατέρ και το εφάρμοσα...αφήνοντας όμως επάνω το πλαστικό. Μόλις προσπάθησα να περπατήσω, έπεσε- κάτι το οποίο είχα αντιμετωπίσει πολλές φορές όταν ήμουν μικρή. Σκέφτηκα πως στην συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να συνέβη να ήταν χαλασμένο επειδή το είχα να κάθεται στο μπάνιο περίπου πέντε χρόνια».

Αγόρασε καινούρια και προσπάθησε ξανά αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Όταν κάποια στιγμή τοποθέτησε το ταμπόν και το πλαστικό απλικατέρ της έμεινε στα χέρια, αρχικά πίστεψε πως είχε σπάσει. Αλλά τότε επιτέλους κατάλαβε: «Το ταμπόν ήταν εκεί που έπρεπε να είναι και το πλαστικό του απλικατέρ επίσης: στα χέρια μου. Μόνο έτσι, όταν δεν ένιωθα πια το ταμπόν- για πρώτη φορά- συνειδητοποίησα πως το έκανα λάθος όλο αυτά τα χρόνια».

Και καταλήγει: «Αν και είναι μια ιστορία που έχει κάνει τους φίλους και την οικογένειά μου και για να είμαι ειλικρινής και εμένα, να γελάσουμε είναι επίσης πολύ ανησυχητικό το πόσο καιρό μου πήρε για να καταλάβω. Πραγματικά δεν βρίσκω καμία δικαιολογία αλλά θα πω ότι τα θλιβερά μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο σχολείο (που είναι πιθανότατα ο λόγος που οι μισές γυναίκες ηλικίας 16-25 ετών δεν μπορεί να εντοπίσει τον κόλπο της και που σχεδόν το ένα τέταρτο εξ αυτών δηλώνουν πως δεν αισθάνονται πως είναι σωστά ενημερωμένες για γυναικολογικά ζητήματα), δεν βοήθησαν.

Για να μην αναλογιστώ τον κίνδυνο ενός τοξικού σοκ - σπάνιο, βεβαίως, αλλά όχι απίθανο - φανταστείτε τη ζημιά που θα μπορούσα να είχα προκαλέσει στον εαυτό μου από τα χρόνια που άφηνα το πλαστικό εκεί. Προτρέπω τους γονείς, τις θείες, τις αδελφές, τους δασκάλους και τους φίλους να μιλάνε ο ένας στον άλλο για τέτοια πράγματα. Αν αισθάνεστε χρησιμοποιώντας ένα ταμπόν, ίσως να είναι επειδή δεν το εισάγετε σωστά - ακούγεται σχεδόν αδιανόητο αλλά, όπως συνέβη και σε μένα είναι δυστυχώς μια αλήθεια

Εμείς οι γυναίκες υποφέρουμε ήδη αρκετά μια φορά το μήνα και δεν χρειάζεται να κάνουμε τα πράγματα ακόμη χειρότερα εξαιτίας της παραπληροφόρησης ή, όπως στην περίπτωσή μου, της άγνοιας. Ανυπομονώ να απολαύσω τα υπόλοιπα χρόνια εμμηνόρροιας με μια σχετική άνεση».

Πηγή: Telegraph