ΔΙΕΘΝΕΣ
13/06/2019 07:23 EEST

Είναι νόμιμο το ξύλο των επίπλων σας; Αυτό το τεστ μπορεί να το βρει

Μια νέα βάση δεδομένων εντοπίζει την προέλευση του ξύλου και εάν κόπηκε με νόμιμο τρόπο.

Carlina Teteris via Getty Images

Εκτιμάται ότι το 15% με 30% των προϊόντων ξύλου, προέρχεται από παράνομη υλοτομία. Και η παράνομη υλοτομία καταστρέφει τα δάση.

Όμως, όπως αναφέρει το BBC, επιστήμονες   φτιάχνουν μια νέα βάση δεδομένων που μπορεί να εντοπίσει την προέλευση του ξύλου, σε απόσταση μάλιστα 10 χιλιομέτρων.

«Είμαστε πιο ενθουσιασμένοι για αυτό το πρότζεκτ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο έχουμε κάνει.  Μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να σταματήσουμε την παράνομη υλοτομία που ακόμη γίνεται σε μεγάλη κλίμακα ανά τον κόσμο;».

Το Συμβούλιο Διαχείρισης των Δασών (FSC) ζητά την υπεύθυνη διαχείριση των δασών παντού, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Σολομώντα,  ωστόσο η παράνομη υλοτομία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να επικυρώνουμε την προέλευση των ξύλων ότι έρχεται από νόμιμη υλοτομία«, λέει ο Φιλ Γουιλέρι από το FSC.

Έτσι ξεκίνησαν το πρόγραμμα παγκόσμιου εντοπισμού ξυλείας.

Ιδού πως λειτουργεί: παίρνουν  δείγμα από ένα δέντρο, καταγράφουν την ακριβή θέση από όπου πήγαν το δείγμα, το στέλνουν στο Kew Gardens στην Βρετανία. Εκεί υπάρχει μια ευρεία γκάμα από δείγματα ξύλου που χρησιμοποιούν για να επιβεβαιώσουν το είδος του δέντρου. Ένα άλλο δείγμα στέλνεται για ανάλυση σταθερών ισοτόπων, που δίνεις στοιχεία για την τοποθεσία του ξύλου. Τότε μπορούν να συγκρίνουν την «υπογραφή» του κάθε ξύλου με τη βάση δεδομένων, για να δουν εάν είναι προϊόν νόμιμης υλοτομίας.  

Όμως, όπως είναι κατανοητό, είναι ένα τεράστιο πρότζεκτ. Το FSC έχεις στοιχεία για 2 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα δασών παγκοσμίως, που είναι μόνο το 17% από τις εκτάσεις που προέρχεται η ξυλεία. Εκτιμούν ότι είναι ένα πρόγραμμα που θα διαρκέσει μία με δύο δεκαετίες.