"Είσαι Νο6 στη λίστα βιασμού": Καταγγελίες για ξύλο και σεξουαλικές επιθέσεις γυναικών σε υποβρύχια της Βρετανίας

”Αν είναι για εξέταση του τραχήλου μπορούμε απλώς να σου την κάνουμε εμείς στο τραπέζι της γκαρνταρόμπας και να δοκιμάσουμε όλοι”.
Φωτογραφία αρχείου.
Φωτογραφία αρχείου.
Alexis Rosenfeld via Getty Images

Σοβαρό πλήγμα στο κύρος του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας αλλά και αποτροπιασμό σε όλη τη χώρα προκαλούν οι σοβαρές και σοκαριστικές καταγγελίες για περιστατικά εκφοβισμού, σεξουαλικής παρενόχλησης και επιθέσεων σε βάρος γυναικών που υπηρετούν σε υποβρύχια, από αξιωματικούς όλων των βαθμίδων.

Ο αρχηγός του σώματος διέταξε έρευνα καθώς γυναίκες που υπηρέτησαν ή υπηρετούν ακόμη προχώρησαν σε αποκαλύψεις μιλώντας στην Daily Mail .

Ο ναύαρχος, σερ Πεν Κιν, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ”απεχθείς”, προσθέτοντας σύμφωνα με το BBC, ότι ”η σεξουαλική παρενόχληση δεν έχει θέση στο Βασιλικό Ναυτικό και δεν θα γίνει ανεκτή...Όποιος είναι ένοχος θα λογοδοτήσει”.

Σύμφωνα με τις ισχυρισμούς των γυναικών που μιλούν αναλυτικά στην βρετανική εφημερίδα για όσα συμβαίνουν σε υποβρύχια του Π.Ν., άνδρες μέλη των πληρωμάτων έχουν συντάξει ακόμη και λίστες με τα ονόματα γυναικών που καθορίζουν τη σειρά με την οποία θα βιαστούν σε περίπτωση καταστροφικού γεγονότος.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Σόφι Μπρουκ που μιλάει στην Daily Mail.

Γροθιές στα νευρά, επίδειξη γεννητικών οργάνων, απειλές

″Όταν είσαι σε περιπολία, οι ανώτεροι αξιωματικοί είναι ο Θεός. Δεν μπορείς να πάρεις κάπου τηλέφωνο και να κάνεις παράπονα. Δεν μπορείς να πεις ότι δεν είσαι ευχαριστημένη με τη συμπεριφορά κάποιου. Δεν μπορείς να στείλεις email. Αυτοί για σένα είναι ο Θεός. Ελέγχουν αν κοιμάσαι, αν τρως, ελέγχουν τα πάντα. Θα τα χρησιμοποιήσουν όλα ως τακτική εκφοβισμού. Η ηγεσία ήταν τοξική”, αναφέρει.

Όπως αφηγείται σε μια από τις πρώτες της περιπολίες, όταν ήταν μία από τις μόλις τρεις γυναίκες σε ένα πλήρωμα 365 ατόμων, βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν ”επιθετικό” αξιωματικό που σε μια έκρηξη οργής πέταξε προς το μέρος της ένα ντοσιέ και την αποκάλεσε ”μ...ι”. Κάτι που όπως λέει το έκαναν και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί. ”Μπορεί να σε αποκαλούσαν έτσι σε ωριαία βάση...Αλλά ήμουν αποφασισμένη να μην τα παρατήσω”.

Η κατάσταση όμως γινόταν συνεχώς χειρότερη. Όπως λέει, ενώ έκαν βάρδια στο περισκόπιο του υποβρυχίου, δέχθηκε σωματική επίθεση.

″[Οι ανώτεροι αξιωματικοί] προσπαθούσαν να με κάνουν να πάρω τα μάτια μου από το περισκόπιο -κάτι που δεν επιτρέπεται”, όπως με το να βάζουν τα γεννητικά τους όργανα στην τσέπη του παντελονιού της. ”Την πρώτη φορά είπα «Τι κάνεις;» και μου έδωσαν το μάθημά μου με μια γροθιά στο νεφρό”.

Άλλες φορές συνάδελφοί της, μεταξύ των οποίων ανώτεροι αξιωματικοί όπως ισχυρίζεται, για να της αποσπάσουν την προσοχή μπορεί να τις έγλυφαν τα αυτιά ή να άρχιζαν να την φιλούν στον λαιμό.

Αλλά δεν υπήρχε καμία προσφυγή στο ανθρώπινο δυναμικό ή σε συνδικάτο, όπως λέει η Σόφι.

″Είσαι το Νο 6 στην λίστα βιασμού”

Ακόμη και τα πιο βασικά αιτήματα, για τους συναδέλφους της ήταν ευκαιρία για να την παρενοχλήσουν σεξουαλικά όπως όταν δέχθηκε άσεμνα σχόλια από έναν αξιωματικό αφού ζήτησε να την απαλλάξουν από μια υπηρεσία για να πάει σε ένα ιατρικό ραντεβού.

Αυτός φέρεται να της απάντησε: ”Αν είναι για εξέταση του τραχήλου της μήτρας, μπορούμε απλώς να σας την κάνουμε εμείς στο τραπέζι της γκαρνταρόμπας και να δοκιμάσουμε όλοι”.

Όσον αφορά τη διαβόητη “crush depth rape list”, και δύο άλλες πληροφοριοδότριες που υπηρέτησαν επίσης στο Π.Ν., επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της τονίζοντας πως η κατάρτιση αυτών ήταν κάτι που συνέβαινε σε όλη την υπηρεσία.

″Υπάρχει [μια λίστα] για άνδρες και μία για γυναίκες, αλλά νιώθεις πολύ πιο ευάλωτη όταν είστε μία από τις λίγες γυναίκες ανάμεσα σε εκατοντάδες άνδρες. Τα συμφωνούσαν μεταξύ τους και σου έλεγαν ”Είσαι ο αριθμός έξι… οπότε αν κάτι πάει στραβά, καλύτερα να αρχίσεις να τρέχεις ”.

Και η λίστα με τα περιστατικά δεν τελειώνει.

Μια γυναίκα ισχυρίστηκε πως δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από έναν ανώτερο της ενώ κοιμόταν. Ένας άλλος της άφησε γυμνές φωτογραφίες μοντέλων και ένα κέρμα στην καμπίνα της, υπονοώντας ότι αυτή ήταν η αμοιβή της να επιδοθούν σε σεξουαλικές πράξεις.

Άλλες γυναίκες ισχυρίστηκαν ότι τους ζητούσαν συχνά να επιδοθούν σε σεξουαλικές πράξεις και συχνά τους φώναζαν και τις χτυπούσαν με αντικείμενα ενώ επαναλαμβάνουν τους ισχυρισμούς της Σόφι για χτυπήματα στο νεφρό εν ώρα υπηρεσίας.

Τουλάχιστον 10 χρόνια

Οι καταγγελίες, αφορούν μια περίοδο τουλάχιστον 10 ετών μετά την άρση της απαγόρευσης για νεοσυλλέκτες γυναικών το 2011.

Ο πρώην υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Κρις Πάρι είπε στο πρόγραμμα Today του BBC πως το όλο θέμα είναι μια αντανάκλαση των όσων συμβαίνουν στην κοινωνία.

″Φοβάμαι ότι κάποια από τα περιστατικά που βλέπουμε σε άλλους χώρους εργασίας εκτυλίσσονται και στα υποβρύχια, όπως θα περίμενε κανείς, και φυσικά σε ένα πιεστικό, περιοριστικό περιβάλλον όλα γίνονται σε υπερθετικό βαθμό”.

Τόνισε πως η ηγεσία θα πρέπει να δείξει μηδενική ανοχή και αυτό θα πρέπει να αφορά όλες τις βαθμίδες τονίζοντας πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στα υποβρύχια ”που είσαι συνεχώς μάγουλο με μάγουλο με τους πάντες” και γίνονται δυσκολότερα όταν δεν έχεις μια ώριμη κοινωνία και βάζεις συγκεκριμένους ανθρώπους να υπηρετούν σε υποβρύχια.

Η Υπηρεσία Υποβρυχίων σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Άμυνας (MoD),”έχει χτίσει μια μακρόχρονη φήμη για τον επαγγελματισμό και το θάρρος της”. Περιλαμβάνει τα υποβρύχια κλάσης Vanguard που παρέχουν την πυρηνική αποτροπή του ΗΒ.

Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν σε ένα αίτημα για την Ελευθερία της Πληροφορίας (FOI) έδειξαν ότι, από το 2019, μόλις το 1% του προσωπικού της Υπηρεσίας Υποβρυχίων ήταν γυναίκες.

″Απαράδεκτο”

Απαντώντας στις καταγγελίες, ο ναύαρχος σερ Μπεν ειπε: ”Θέλω να καθησυχάσω τον λαό μας, και όποιον τα διαβάζει ολα αυτά, ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα υπολείπεται των υψηλότερων προτύπων που θέτει το ίδιο το Βασιλικό Ναυτικό είναι εντελώς απαράδεκτη...Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αποκρουστικοί. Η σεξουαλική επίθεση και η παρενόχληση δεν έχουν θέση στο Βασιλικό Ναυτικό και τέτοιες πράξεις δεν είναι ανεκτές”.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι ενώ το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού απολαμβάνει την καριέρα του, μέρος του προσωπικού του ναυτικού, κυρίως γυναίκες, έχουν επηρεαστεί από ακατάλληλη σεξουαλική συμπεριφορά.

Ανέφερε ότι αποδέχεται ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βελτιωθεί η εμπειρία όλου του προσωπικού και να βελτιωθούν οι μηχανισμοί για την αναφορά σεξουαλικών αδικημάτων.

Νωρίτερα φέτος, υπήρξαν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης που περιγράφουν λεπτομερώς ισχυρισμούς για εκφοβισμό, χρήση αλκοόλ, μισογυνισμό και σεξουαλική παρενόχληση στα Red Arrows. Μια σειρά από περιστατικά εντός της ναυαρχίδας της ομάδας εναέριων επιδείξεων ώθησαν τον Αρχηγό του Επιτελείου Αεροπορίας να διατάξει μια έρευνα, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Πηγές: BBC, Daily Mail