Εκατό φωτογραφίες του Robert McCabe σε μια ακτογραμμή στο Μουσείο Ακρόπολης

Αφηγούνται το πάθος του για την Ελλάδα στη νέα έκθεση με τίτλο «Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων»
Αργά το απόγευμα στους Ωρεούς, στο βόρειο άκρο της Εύβοιας.
Αργά το απόγευμα στους Ωρεούς, στο βόρειο άκρο της Εύβοιας.
Robert McCabe

Μια βιβλιοθήκη εικόνων που συνιστούν «ποίηση, ύμνο για τη χώρα μας», σύμφωνα με τα λεγόμενα του γενικού διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, Νίκου Σταμπολίδη, θα καλωσορίζουν τους επισκέπτες του στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων στο ισόγειο του Μουσείου.

Εργάτες παίρνουν νερό με κουβά από την αρχαία δεξαμενή δίπλα στον Παρθενώνα.
Εργάτες παίρνουν νερό με κουβά από την αρχαία δεξαμενή δίπλα στον Παρθενώνα.
Robert McCabe Scanned by GEORGE MARINOS

Εκατό φωτογραφίες του αμερικάνου φωτογράφου και φιλέλληλα, Robert McCabe στημένες σε μια έκθεση με την αρχιτεκτονική της ακτογραμμής αφηγούνται το πάθος ενός «ξένου» για μια χώρα τόσο μακρινή από τη δική του που συνάντησε ως φοιτητής του Princeton σε ένα ταξίδι στην Ευρώπη το 1954 κι έκτοτε συνδέθηκε αξεδιάλυτα μαζί της.

Πάτμος. Ναυπηγείο της Νετίας.
Πάτμος. Ναυπηγείο της Νετίας.
Robert McCabe Scanned at IDOLOLAB by G.Marinos

«Εχω μνήμες από την καθεμιά φωτογραφία που βλέπετε σήμερα εδώ», είπε ο Robert McCabe σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Δευτέρα 27 Μαΐου. «Ως γνωστόν όταν προωτοήρθαμε στην Ελλάδα με τον αδερφό μου Τσαρλς, το πρόγραμμά μας ήταν να μείνουμε δυο εβδομάδες και μετά να συνεχίσουμε το ταξίδι μας σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η επίδραση του τόπου ήταν τόσο μεγάλη που ακυρώσαμε τις κρατήσεις επιστροφής και 70 χρόνια μετά θεωρώ ότι τα γράμματα θαυμασμού που έστελνα στους γονείς μου τότε θα μπορούσε να τα είχε γράψει... υπάλληλος του ΕΟΤ», είπε ο αμερικανός φωτογράφος για την γοητεία που του άσκησε - και συνεχίσει να του ασκεί - αυτός ο τόπος.

Γαλλίδα επισκέπτρια στην εκπληκτική παραλία Μαγγανάρι της Ίου μαζί με ένα κοπάδι
Γαλλίδα επισκέπτρια στην εκπληκτική παραλία Μαγγανάρι της Ίου μαζί με ένα κοπάδι
Robert McCabe

«Το κλικ του μαγικού ”κουτιού” ή του κινητού μας ή μήπως η αστραπή του ματιού που εκάστοτε τα διαφεντεύει», αναρωτήθηκε με τη σειρά του για ποιο έχει μεγαλύτερη βαρύτητα σχετικά με την τέχνη της φωτογραφίας ο Νίκος Σταμπολίδης. «Ακόμα και μια φωτογραφία σε παραλία συγκροτεί τη μνήμη. Είναι ο απότοκος της αιχμαλωτισμένης στιγμής που συνέλαβε το μάτι του φωτογράφου», ανέφερε ακόμα για να πει επίσης πως αυτή η έκθεση με συνδιοργανωτές το Υπουργείο Τουρισμού, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και το Μουσείο Ακρόπολης, συνιστά μια καταπληκτική προσφορά για τον τόπο.

Πάτμος. Στο μονοπάτι από τη Βαγιά στον Γερανό, πάνω από το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, με ανοιξιάτικα λουλούδια.
Πάτμος. Στο μονοπάτι από τη Βαγιά στον Γερανό, πάνω από το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, με ανοιξιάτικα λουλούδια.
Robert McCabe

«Το Χαίρε Ξένε είναι από το γνωστό ομηρικό στοίχο της Οδύσσειας», εξήγησε με τη σειρά της η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, «ενώ το Χώρα των Ονείρων» από το Οδός Ονείρων του Μάνου Χατζιδάκι», αναφερόμενη στον τίτλο της έκθεσης: «Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων», μην παραλείποντας να σημειώσει ότι το σάουντρακ της έκθεσης ανήκει στον γνωστό μουσικοσυνθέτη και σύζυγό της, Μίνω Μάτσα. Ακόμα ο Φαίδων Παπαμιχαήλ, επιμελητής της έκθεσης μίλησε μέσω ζωντανής σύνδεσης από τη Νέα Υόρκη για την ικανότητα του φωτογράφου να αιχμαλωτίζει την αγάπη των κατοίκων αυτής της γης για την πατρίδα, την οικογένεια, την ιστορία και την κουλτούρα της, ενώ ο Μανώλης Σταυρακάκης που τη σχεδίασε αρχιτεκτονικά μίλησε για το στήσιμο επί τη βάσει μιας συνεχόμενης «γραμμής» εμπνευσμένη από την ακτογραμμή της χώρας μας.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024.

Info:

Η είσοδος στην έκθεση «Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων» είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη προϋπόθεση η έκδοση εισιτηρίου ελεύθερης εισόδου από τα ταμεία εισιτηρίων του Μουσείου.
Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά) που θα διατίθεται
σύντομα στο Πωλητήριο του Μουσείου.

|

Δημοφιλή