Πέντε πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για την Σούπερ Τρίτη

Ο Μπέρνι Σάντερς είναι το φαβορί. Ο Τζο Μπάϊντεν έχει το μομέντουμ. Ο Μάικ Μπλούμπεργκ μπαίνει στο παιχνίδι. Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν έχει πολλά να αποδείξει.
.
.
.

Η μεγαλύτερη μέρα των προκριματικών των Αμερικανικών εκλογών, η σούπερ Τρίτη, έφτασε. Δεκατέσσερις πολιτείες συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια και του Τέξας, αλλά και τις Αμερικανής Σαμόα και των Δημοκρατικών του εξωτερικού, θα ψηφίσουν σήμερα, σε μια εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο για την επιλογή υποψηφίου.

Η σούπερ Τρίτη έχει ήδη διαρκή αντίκτυπο στον αγώνα για τα προκριματικά. Τις τελευταίες τρείς ημέρες, ο δισεκατομμυριούχος της Καλιφόρνια, Τομ Στέγιρερ, ο πρώην δήμαρχος της Νότιας Μπεντ της Ιντιάνα, Πιτ Μπούτιτζατζ και η Γερουσιαστής Έιμι Κλόμπουτσαρ.

Αυτό μας οδηγεί σε τέσσερις υποψηφίους: Τον Τζο Μπάιντεν τον Μπέρνι Σάντερς, την Ελίζαμπεθ Γουόρεν τον δισεκατομμυριούχο Μάικ Μπλούμπεργκ.

Πολλά διακυβεύονται την Τρίτη. Ο Σάντερς για την ώρα προηγείται στον αγώνα για την συλλογή εκπροσώπων και φαίνεται έτοιμος για μια καλή απόδοση της μεγάλης πρόκλησης της Τρίτης, ωστόσο η νίκη του Μπάιντεν στην Νότια Καρολίνα, το Σαββατοκύριακο ήταν συντριπτική. Ο Μπλούμπεργκ ο οποίος δεν συμμετείχε σε καμία από τις τέσσερις πρώτες εκλογές, έχει στηρίξει την εκστρατεία του, σε ένα θετικό αποτέλεσμα την σούπερ Τρίτη.

Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των εκπροσώπων του προκριματικών των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2020 διακυβεύεται την σούπερ Τρίτη. Οι 14 πολιτείες και οι περιοχές που ψηφίζουν είναι η Καλιφόρνια (415 εκπρόσωποι), το Τέξας (228 εκπρόσωποι), η Βόρεια Καρολίνα (110 εκπρόσωποι), η Βιρτζίνια (99 εκπρόσωποι), η Μασαχουσέτη (91 εκπρόσωποι), η Μινεσότα (75 εκπρόσωποι), το Κολοράντο (67 εκπρόσωποι), το Τενεσί (64 εκπρόσωποι), η Αλαμπάμα (52 εκπρόσωποι), η Οκλαχόμα (37 εκπρόσωποι), το Αρκάνσας (31 εκπρόσωποι), η Γιούτα (29 εκπρόσωποι), Το Μέιν (24 εκπρόσωποι), το Βέρμοντ (16 εκπρόσωποι) και η Αμερικανική Σαμόα (6 εκπρόσωποι). Ακόμη και οι Δημοκρατικοί του εξωτερικού θα ψηφίσουν την Τρίτη, ωστόσο η περίοδος κατά την οποία θα μπορούν να ψηφίσουν, θα διαρκέσει μια εβδομάδα.

Η σούπερ Τρίτη θα μπορούσε να κάνει τον Σάντερς ανίκητο ή να περιπλέξει περισσότερο το μέλλον της εκλογικής διαδικασίας, για τον Δημοκρατικό υποψήφιο. Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που γνωρίζουμε για την σούπερ Τρίτη.

Οι υπολογισμοί του Σάντερς για τους εκπροσώπους είναι θετικοί, όχι όμως καθοριστικοί

Η Τζέιν Σάντερς και ο Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς χαιρετούν στη 1 Μαρτίου 2020 στο Λος Άντζελες. Μια συντριπτική νίκη στην Καλιφόρνια, θα έδινε στον Σάντερς ένα μεγάλο προβάδισμα το οποίο θα ήταν δύσκολο να φτάσουν οι αντίπαλοι του.
Η Τζέιν Σάντερς και ο Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς χαιρετούν στη 1 Μαρτίου 2020 στο Λος Άντζελες. Μια συντριπτική νίκη στην Καλιφόρνια, θα έδινε στον Σάντερς ένα μεγάλο προβάδισμα το οποίο θα ήταν δύσκολο να φτάσουν οι αντίπαλοι του.
AP Photo/Damian Dovarganes

Για να καταφέρει κάποιος να εκλεγεί υποψήφιος των Δημοκρατικών, θα πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον 1,991 από τους 3,979 εκπροσώπους. Μέχρι στιγμής, λιγότεροι από το 4% των εκπροσώπων, έχουν κριθεί στα προρκιματικά, με τον Σάντερς να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα. Αυτό αλλάζει την Τρίτη, καθώς διακυβεύονται 1357 εκπρόσωποι. Οι δημοσκοπήσεις ευνοούν τον Σάντερς καθώς πλησιάζει η εκλογή της σούπερ Τρίτης.

Μετά την ήττα από τον Μπάιντεν στην Νότια Καρολίνα, η καμπάνια του Σάντερς, ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει 46.5 εκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο, ένα σημαντικό ποσό, για να συνεχίσει την εκστρατεία του.

Είναι πολύ πιθανό για τον Σάντερς να καταφέρει να συγκεντρώσει εκατοντάδες εκπροσώπους στο τέλος της σούπερ Τρίτης και να έχει στην διάθεση του τα χρήματα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει την συνέχεια της εκστρατείας του.

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί κατανέμουν τους εκπροσώπους τους αναλογικά. Οι υποψήφιοι χρειάζεται να ξεπεράσουν το όριο του 15% για να συγκεντρώσουν εκπροσώπους. Αυτό σημαίνει ότι οι αποδώσεις των υπολοίπων υποψηφίων, θα μπορούσαν να πλήξουν τις ελπίδες του Σάντερς να αποκτήσει ένα μεγάλο προβάδισμα στο πέρας της σούπερ Τρίτης.

Μέχρι στιγμής, υποψήφιοι όπως ο Μπάιντεν και ο Μπλούμπεργκ φαίνεται να κινδυνεύουν να μην φτάσουν το όριο του 15% σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια. Μια σαρωτική νίκη του Σάντερς στην Καλιφόρνια θα του έδινε τεράστιο προβάδισμα, το οποίο θα ήταν πολύ δύσκολο να μειώσουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Αν οι δημοσκοπήσεις ισχύουν, το αποτέλεσμα φαίνεται ευνοϊκό για αυτόν.

Ο Μπάιντεν στηρίζει την νίκη του στην επιτυχία της Νότιας Καρολίνας

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να κερδίσει την Νότια Καρολίνα στα προκριματικά και το έπραξε. Στις 29 Φεβρουαρίου κέρδισε ποσοστό μεγαλύτερο ου 48% των ψήφων στα προκριματικά των Δημοκρατικών. Ο Σάντερς συγκέντρωσε 19%. Ήταν το αντίστροφο των αποτελεσμάτων της Νεβάδα, όπου ο Σάντερς συγκέντρωσε περισσότερο από 46% και ο Μπάιντεν συγκέντρωσε το 20% των συνολικών ψήφων.

Μετά από τα απογοητευτικά ποσοστά στην Αϊόβα, το Νιού Χάμσαϊρ και την Νεβάδα, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Νότια Καρολίνα θα αναζωπυρώσει την καμπάνια του στις πολιτείες της σούπερ Τρίτης και ειδικά στον Νότο, όπου η δημοτικότητα του σε μαύρους ψηφοφόρους θα μπορούσε να αποδειχτεί σημαντική.

Είναι ξεκάθαρο ότι η νίκη του Μπάιντεν στην Νότια Καρολινα, ήδη επηρέασε τους άλλους Δημοκρατικούς: Ο Στάγερ, ο Μπάτιεγκ και η Κλόμπουτσαρ παραιτήθηκαν από την κούρσα. Ώρες μετά την νίκη του Μπάιντεν στην Νότια Καρολίνα, η καμπάνια του μέτρησε σημαντικές προσθήκες, συμπεριλαμβανομένης της Κλόμπουτσαρ, τον πρώην αρχηγό των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Χάρυ Ρέιντ, τον Μπόμπι Σκότ, ο οποίος ασκεί σημαντική επιρροή στους μαύρους ψηφοφόρους της Βιρτζίνια, και άλλες ομάδες ψηφοφόρων της Καλιφόρνια, του Ιλινόις, της Φλόριντα της Βόρειας Καρολίνα και του Τέξας. Σε ένα Σαββατοκύριακο, συγκεντρώθηκαν πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία είναι τα περισσότερα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια των εκλογών μέσα σε μια ημέρα.

Ο Μπάιντεν ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις κατά την σούπερ Τρίτη. Ο Μπλούμπεργκ έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια σε αυτές τις πολιτείες, υποστηρίζοντας μετριοπαθή μηνύματα, σαν αυτά του Μπάιντεν. Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης έχει δώσει 217 εκατομμύρια δολάρια σε μεταδώσεις σε κανάλια καλωδιακής τηλεόρασης, ψηφιακά κανάλια, ραδιόφωνο και δορυφορικές διαφημίσεις σε πολιτείες που ψηφίζουν την σούπερ Τρίτη. Ο Μπάιντεν επένδυσε 1.32 εκατομμύρια, μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου.

Η ερώτηση είναι η εξής: Είναι αυτό το μομέντουμ της μεγάλης νίκης στην Νότια Καρολίνα αρκετό για να πείσει τις πολιτείες της σούπερ Τρίτης να ψηφίσουν τον πρώην Αντιπρόεδρο ή θα χάσει το παιχνίδι σε αυτές τις πολιτείες;

Η ισχύς των χρημάτων του Μπλούμπεργκ θα δοκιμαστεί

Οπαδοί του Μπλούμπεργκ συγκεντρώθηκαν καθώς o υποψήφιος Μάικ Μπλούμπεργκ παραδίδει τον λόγο του σε προεκλογική εκστρατεία στο Μέμφις του Τενεσί στις 28 Φεβρουαρίου 2020.
Οπαδοί του Μπλούμπεργκ συγκεντρώθηκαν καθώς o υποψήφιος Μάικ Μπλούμπεργκ παραδίδει τον λόγο του σε προεκλογική εκστρατεία στο Μέμφις του Τενεσί στις 28 Φεβρουαρίου 2020.
Jim Weber/Daily Memphian via AP

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από τον Μπλούμπεργκ, αλλά ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης δεν έχει ανταγωνιστεί τους συνυποψηφίους του στις κάλπες στα προκριματικά του 2020. Αποφάσισε, στρατηγικά, να αποφύγει να κατέβει στις τέσσερις πρώτες εκλογές, για να επικεντρωθεί στην σούπερ Τρίτη, γνωρίζοντας, ότι το μεγαλύτερο μέρος των εκπροσώπων, καθορίζεται από αυτές τις 14 πολιτείες.

Επομένως, αντί να πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία στην Αϊόβα, το Νιού Χάμσαϊρ, την Νεβάδα και τη Νότια Καρολίνα, ο Μπλούμπεργκ επένδυε πολλά χρήματα στις πολιτείες της σούπερ Τρίτης.

Η καμπάνια του δισεκατομμυριούχου είναι χρηματοδοτούμενη από τον ίδιο. Φέρεται να έχει δαπανήσει 409 εκατομμύρια δολάρια μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Κανένας άλλος Δημοκρατικός υποψήφιος, δεν έχει δαπανήσει αντίστοιχα ποσά.

Μέχρι στιγμής, η μόνη δοκιμασία του Μπλούμπεργκ σε εθνική κλίμακα, ήταν το ντιμπέιτ, στο οποίο δεν πήγε τόσο καλά. Προκρίθηκε για τα ντιμπέιτ στην Νεβάδα και την Νότια Καρολίνα- πολιτείες στις οποίες δεν συμμετείχε- όπου η Ουόρεν και οι υπόλοιποι τον έσυραν επί σκηνής. Οι αντίπαλοι του τον κατηγόρησαν για τις πολιτικές που επέβαλε ως δήμαρχος Νέας Υόρκης, τα υποτιμητικά του σχόλια για τις γυναίκες, τις διακρίσεις φύλου που συμβαίνουν στις εταιρίες του και την υποστήριξη Ρεπουμπλικάνων πολιτικών, όπως του πρώην προέδρου Τζόρτζ Μπους.

Όλα αυτά δείχνουν να έχουν κάποια επιρροή στα ποσοστά του Μπλούμπεργκ στις δημοσκοπήσεις, εμποδίζοντας την αναμενόμενη άνοδο του στις πολιτείες της σούπερ Τρίτης η οποία προβλέπονταν τον Φεβρουάριο. Τώρα, η ισχύς των χρημάτων του Μπλούμπεργκ δοκιμάζεται.

Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν χρειάζεται μια εκλογική επιτυχία

Η Γουόρεν δεν έχει πάει όσο καλά θα ήθελε. Η Γερουσιαστής της Μασαχουσέτης ήρθε τρίτη στην Αϊόβα, τέταρτη στο Νιού Χάμσαϊρ και πέμπτη στην Νότια Καρολίνα στην προσπάθεια της, να κερδίσει τους έγχρωμους ψηφοφόρους. Προχωρά στην σούπερ Τρίτη έχοντας οκτώ εκπροσώπους - έναν παραπάνω από την Κλόμπουτσαρ, η οποία παραιτήθηκε από την κούρσα την Δευτέρα.

Η σούπερ Τρίτη είναι κρίσιμης σημασίας για την καμπάνια της Γουόρεν. Χρειάζεται να κερδίσει εκπροσώπους και μάλιστα να κερδίσει αρκετούς. Η καμπάνια αντιδρά αισιόδοξα.

″Οι εσωτερικές μας προβλέψεις συνεχίζουν να εμφανίζουν την Ελίζαμπεθ να κερδίζει εκπροσώπους σχεδόν σε κάθε πολιτεία της σούπερ Τρίτης και σε μια καλή θέση για να κερδίσει έναν μεγάλο αριθμό σε μια νύχτα” έγραψε ο υπεύθυνος καμπάνιας, Ρότζερ Λάου την Κυριακή.

Και υπάρχουν κάποια φωτεινά σημεία για τον Γερουσιαστή - ειδικά στην Καλιφόρνια, όπου οι περισσότερες δημοσκοπήσεις από την Λος Άντζελες Τάιμς και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δείχνουν τον Σάντερς και την Γουόρεν ως τους μόνους δύο υποψηφίους που μπορούν να διεκδικήσουν εκπροσώπους στην πολιτεία. Ακόμη, ο Σάντερς διατηρεί αναλογία 2 προς 1 σε αυτή την δημοσκόπηση. Η Γουόρεν θα μπορούσε να επωφεληθεί από την απόσυρση της υποψηφιότητας των Μπάτιεγκ και Κλόμπουτσαρ.

“Τα προκριματικά του Γουισκόνσιν είναι το ημίχρονο και το συνέδριο του Μιλγουόκι είναι το τέλος του παιχνιδιού.”

- Ρότζερ Λάου, υπεύθυνος καμπάνιας Ελίζαμπεθ Γουόρεν

Υπάρχει ωστόσο η πιθανότητα ο Σάντερς να μπορέσει να κερδίσει την Ουόρεν στην πολιτεία, από την οποία προέρχεται, όπου διατηρεί την πρωτιά σε κάποιες δημοσκοπήσεις και σε άλλες την έχει ισοφαρίσει. Ο Σάντερς προσπαθεί να κερδίσει την Μασαχουσέτη, πραγματοποιώντας μεγάλη συγκέντρωση στην Βοστόνη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Από την αρχή της εκλογικής διαδικασίας , η καμπάνια την Γουόρεν έχει δηλώσει, πως πρόκειται για μια μεγάλη διαδρομή.

Ο Λάου ήταν ακόμη πιο σαφής μετά την ήττα της Γουόρεν στην Νότια Καρολίνα.

″Τα προκριματικά του Ουισκόνσιν είναι το ημίχρονο και το συνέδριο του Μιλγουόκι είναι το τέλος του παιχνιδιού” έγραψε, υπονοώντας ότι η Γουόρεν σχεδιάζει να μείνει στον αγώνα για την υποψηφιότητα μέχρι τέλους. Δήλωσε πως η καμπάνια είχε είχε συγκεντρώσει 29 εκατομμύρια δολάρια μέχρι τον Φεβρουάριο.

Θα τα καταφέρει η πολυφυλετική καμπάνια του Σάντερς να πετύχει;

Η καμπάνια του Σάντερς ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει μια πολυφυλετική συμμαχία. Η σούπερ Τρίτη θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία για αυτόν τον ισχυρισμό.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Σάντερς έχει πλεονέκτημα στους Λατίνους ψηφοφόρους μέχρι στιγμής. Η καμπάνια του έχει κερδίσει μέχρι στιγμής τις εκλογικές περιφέρειες Λατίνων ψηφοφόρων στην Αϊόβα και ο Σάντερς κέρδισε τον ανταγωνισμό του στην Νεβάδα με ένα πολύ καλά οργανωμένο πρόγραμμα για τους Λατίνους, οι οποίοι αποτελούν το 30% του πληθυσμού της πολιτείας.

Αυτό δείχνει να εμποδίζει την άνοδο του Σάντερς σε Καλιφόρνια και Τέξας. Στο Τέξας η στήριξη από τους Λατίνους Δημοκρατικούς και τους ανεξάρτητους, είναι διπλάσια από αυτή του Μπάιντεν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του Πανεπιστημίου του Τέξας και του Ντάλας μόρνινγκ νιούζ, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου. Θα είναι ενδιαφέρον να δει κανείς αν αυτό θα διατηρηθεί και αν θα επεκταθεί στις πολιτείες του Κολοράντο, όπου ο Σάντερς εξακολουθεί να ηγείται ακόμα και σε περιοχές της πολιτείας του Αρκάνσας.

Η σχέση του Σάντερς με τους μαύρους ψηφοφόρους έδειχνε λίγο πιο περίπλοκη. Στις εκλογές του 2016, προσπάθησε να κινητοποιήσει τους μαύρους ψηφοφόρους, μια αδυναμία που του στοίχησε τα προκριματικά. Η καμπάνια του έχει εστιάσει στην υπέρβαση του κοινού των μαύρων ψηφοφόρων. Ακόμη και με οργανωμένη προσπάθεια, η καμπάνια του Σάντερς δυσκολεύτηκε να προσελκύσει ευρύ κοινό στην Νότια Καρολίνα. Τα έξιτ πολλ έδιναν ποσοστό 61% σε μαύρους ψηφοφόρους, ενώ στον Σάντερς 17%, το οποίο αποτελεί μια μικρή βελτίωση σε σχέση με τις εκλογές του 2016 στην πολιτεία.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, αν οι δυσκολίες του στην Νότια Καρολίνα θα επαναληφθούν σε νότιες πολιτείες . Μια σειρά από διαφορετικές πολιτείες ψηφίζουν την Τρίτη και οι μαύροι ψηφοφόροι δεν αποτελούν ένα ενιαίο μπλοκ. Μέχρι στιγμής το πεδίο δείχνει διχασμένο, μεταξύ Μπάιντεν, Σάντερς και Μπλούμπεργκ.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα