Εκλογές στην Γαλλία: Πρώτος κατά 0.09% ο Μακρόν και με αναιμική δυναμική για πλειοψηφία στη Βουλή

Σε κάθε περίπτωση ο συνασπισμός του Μελανσόν με 25,66% έναντι 25,75% αυτού του γάλλου προέδρου, έχει ήδη καταγράψει μια νίκη.
Stephane Mahe via Reuters

Ο Γάλλος προέδρος, Εμμανουέλ Μακρόν αρχίζει αυτή την εβδομάδα τη μάχη για τον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη των μελών της Εθνοσυνέλευσης διατηρώντας ένα απειροελάχιστο προβάδισμα από το δεύτερο κομματικό συνασπισμό όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της Κυριακής.

Η συμμαχία των κεντρώων κομμάτων κέρδισε το 25,75% των ψήφων την Κυριακή, σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ το μπλοκ NUPES του Ζαν-Λικ Μελανσόν ήρθε δεύτερο με 25,66%.

Ο Μανουέλ Μπομπάρτν ένας από τους βασικους συμμάχους συμμάχους του Μελασνσόν ο οποίος διεκδικούσε μια θέση στη Μασσαλία, έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του αποτελέσματος.

«Σε συναγερμό για νέα χειραγώγηση από τον Νταρμανίν», ανέφερε ο Μπομπάρντ σε ανάρτησή του στο Twitter νωρίς τη Δευτέρα, αναφερόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Τζέραλντ Νταρμανίν.

Ο Μπομπάρντ είπε ότι το NUPES κέρδισε περίπου 200.000 περισσότερες ψήφους που δεν ελήφθησαν υπόψη στα τελικά αποτελέσματα, χωρίς να παρουσιάσει κανένα στοιχείο για τον ισχυρισμό του.

Παρόλο που η συμμαχία του Μακρόν βρίσκεται σε καλή θέση για να εξασφαλίσει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών με μεγάλη διαφορά, τα κυριότερα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων ανέφεραν ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να χάσει τον έλεγχο του κοινοβουλίου στον τελευταίο γύρο των ψηφοφοριών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Elabe, το Ensemble το Μακρόν πρόκειται να κερδίσει από 260 έως 300 έδρες στο κοινοβούλιο -με την απόλυτη πλειοψηφία να εξασφαλίζεται στις 289- ενώ η αριστερά θα εξασφαλίσει 170-220 έδρες, μια μεγάλη αύξηση από το 2017. Η εταιρεία δημοσκόπησης Ipsos εκτιμά ότι το Ensemble θα κερδίσει 255 έως 295 έδρες.

Με τον πληθωρισμό ανεξέλεγκτο πληθωρισμό να ανεβάζει το κόστος ζωής και να ροκανίζει τους μισθούς, ο Μακρόν δυσκολεύτηκε να αξιοποιήσει την επανεκλογή του μόλις τον περασμένο Απρίλιο ενώ ο Μελανσόν να τον χαρακτηρίζει λάτρη της ελεύθερης αγοράς που έχει πρόθεση να προστατεύσει τους πλούσιους παρά τις μισθοσυντήρητες οικογένειες.

Δημοφιλή