Εκτός Met η Ρωσίδα ντίβα της όπερας Άννα Νετρέμπκο: Αρνείται να πάρει αποστάσεις από Πούτιν

Η επιστροφή της στην Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης μοιάζει απίθανη, δήλωσε ο γενικός διευθυντής Πίτερ Γκελμπ.
Βιέννη, 2019. REUTERS/Leonhard Foeger
Βιέννη, 2019. REUTERS/Leonhard Foeger
Leonhard Foeger via Reuters

Η Άννα Νετρέμπκο, η σούπερ σταρ Ρωσίδα σοπράνο, δεν θα εμφανιστεί στη Metropolitan Opera την τρέχουσα σεζόν και την επόμενη, καθώς δεν συμμορφώθηκε με την απαίτηση του οργανισμού να πάρει αποστάσεις από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η λήξη της συνεργασίας Νετρέμπκο - Met την Πέμπτη 3 Μαρτίου, έρχεται μετά την προ ημερών ανακοίνωση της όπερας ότι δεν θα συνεργάζεται πλέον με καλλιτέχνες που υποστηρίζουν τον Πούτιν. Παρά το γεγονός ότι η Νετρέμπκο δημοσίευσε το Σάββατο στο Instagram δήλωση στην οποία έγραφε ότι είναι «αντίθετη σε αυτόν τον πόλεμο», παρέμεινε σιωπηλή όσον αφορά τον Ρώσο πρόεδρο, την επανεκλογή του οποίου είχε στο παρελθόν υποστηρίξει.

«Είναι μια μεγάλη καλλιτεχνική απώλεια για τη Met και για την όπερα», σημείωσε ο γενικός διευθυντής Πίτερ Γκελμπ σε δήλωση του. «Η Άννα είναι μια από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες στην ιστορία της Met, αλλά με τον Πούτιν να σκοτώνει αθώα θύματα στην Ουκρανία, δεν υπήρχε προοπτική».

Παρότι η ανακοίνωση αναφέρεται σε δύο σεζόν, στην τρέχουσα και στην επομένη, ο Πίτερ Γκελμπ δήλωσε σε συνέντευξη του ότι μοιάζει απίθανη μία επιστροφή της Νετρέμπκο στη Μητροπολιτική Όπερα.

Η ρήξη της σοπράνο με τη Met, στη σκηνή της οποίας έχει κάνει περί τις 200 εμφανίσεις τα τελευταία 20 χρόνια, είναι μια εκπληκτική ανατροπή, καθώς πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σταρ της όπερας στον κόσμο. Η Νετρέμπκο έχει εκφράσει την υποστήριξή της στον Πούτιν κατά καιρούς όλα αυτά τα χρόνια, και το 2014 φωτογραφήθηκε κρατώντας σημαία που χρησιμοποιούσαν αυτονομιστικές ομάδες της Ουκρανίας οι οποίες υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

Η αποχώρησή της από τον μεγαλύτερο οργανισμό παραστατικών τεχνών στις ΗΠΑ, έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης αντίδρασης εναντίον ορισμένων Ρώσων καλλιτεχνών όσον αφορά τους δεσμούς τους με τον Πούτιν, ζήτημα που έχει εγείρει δύσκολα ερωτήματα σχετικά με το πόσο μακριά πρέπει να φτάσουν οι καλλιτεχνικοί οργανισμοί απαιτώντας δημόσιες δηλώσεις από τους καλλιτέχνες.

Με πληροφορίες από New York Times