Ελληνας Πρέσβης στο Κάιρο: Στην τελική ευθεία η ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

Απάντηση της Αθήνας στην Αγκυρα σε τρία μέτωπα - Θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας εγείρει η Ελλάδα.
ASSOCIATED PRESS

Κινητικότητα σε πολλαπλά μέτωπα καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα, ιδιαίτερα μετά την επιθετική κίνηση Ερντογάν να μετρατρέψει σε χώρο προσευχής για τους μουσουλμάνους την Αγία Σοφία.

Η Αθήνα απαντά στην Αγκυρα, κινούμενη παράλληλα σε τρεις άξονες:

  • Η ελληνική κυβέρνηση, κατά πληροφορίες, προχωρά στην παραχώρηση του θαλάσσιου οικοπέδου νότια της Κρήτης προς έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, στήνοντας ουσιαστικά μπλόκο στο παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

  • Ταυτόχρονα, στην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκεται και ο καθορισμός θαλλάσσιας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, όπως αποκάλυψε ο Ελληνας πρέσβης στο Κάιρο.

  • Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά από την Ε.Ε. ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, μετά την προκλητική απόφαση να κάνει τζαμί την Αγία Σοφία.

«Πολύ κοντά» στον καθορισμό ΑΟΖ με την Αίγυπτο

«Η συμφωνία της Ελλάδας και της Αιγύπτου για τον καθορισμό της ΑΟΖ βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσής της», δήλωσε στην εφημερίδα Αλ Αχράμ ο Ελληνας πρέσβης στο Κάιρο, Νίκος Γαριλίδης.

«Είμαστε κοντά, πολύ κοντά», είναι η χαρακτηριστική δήλωση του Ελληνα πρέσβη, ο οποίος διευκρίνισε ότι αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να καταλήξει «σε τρία ιδεατά τέρμινα, μέσα στο καλοκαίρι».

Eurokinissi

Παράλληλα, σε σχετική ερώτηση της μεγαλύτερης αραβόφωνης εφημερίδας, ο κ. Γαριλίδης αναφέρεται στην Τουρκία, τονίζοντας ότι σε αυτήν τη χώρα εναπόκειται να συνεχίσει τις καλές σχέσεις με τους γείτονές της. «Αν η Τουρκία εγκατέλειπε τις οθωμανικές της ιδέες, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να συμβάλλει σε μία περαιτέρω οικονομική συνεργασία», πρόσθεσε.

Ειδικότερα για τη Λιβύη και τον ρόλο που επιχειρεί να παίξει η Τουρκία, ο κ. Γαριλίδης υποστήριξε ότι η Τουρκία θέλει να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην περιοχή, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει δεκτό από πολλές χώρες της Μεσογείου. Τέλος, τόνισε ότι η Τουρκία θα έπρεπε να προχωρήσει σε συμφωνίες, όμως με βάση το διεθνές δίκαιο.

Θέμα αυστηρών κυρώσεων έναντι της Τουρκίας βάζει ο Μητσοτάκης

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτηση του στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. έθιξε το θέμα της Τουρκίας, τονίζοντας ότι δεν γίνεται η γειτονική χώρα να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση.

Πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Τουρκία τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ - Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Δημοφιλή