Ενοχος ο Ντέρεκ Σόβιν για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

Οι ένορκοι χρειάστηκαν 10 ώρες για την ετυμηγορία στην δίκη του πρώην αστυνομικού.

Ο Ντέρεκ Σόβιν καταδικάστηκε για δύο κατηγορίες δολοφονίας και μία κατηγορία ανθρωποκτονίας για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, με την ολοκλήρωση μίας δίκης έντονου εθνικού ενδιαφέροντος και ενισχυμένες ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο η Αστυνομία αντιμετωπίζει τους έγχρωμους Αμερικανούς.

Ο πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης, ο οποίος είναι λευκός, βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλές δεκαετίες στην φυλακή. Μετά το τέλος της δίκης, απομακρύνθηκε με χειροπέδες από το δικστήριο. Η ποινή του θα αποφασιστεί σε περίπου οκτώ βδομάδες.

Οι 12 ένορκοι κατέληξαν στην ετυμηγορία μετά από 10 ώρες και έκριναν τον Σόβιν ένοχο για δολοφονία δεύτερου και τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού.

Ο Σόβιν ήταν ο ένας από τους τρεις αστυνομικούς που ακινητοποίησαν στο έδαφος τον Φλόιντ, έναν μαύρο κάτοικο της Μινεσότα, επί 9 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα την περασμένη άνοιξη, ενώ εκείνος επαναλάμβανε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει, καθώς ο Σόβιν πίεζε το γόνατό του στον λαιμό του για όλο εκείνο το χρονικό διάστημα. Ο θάνατος του Φλόιντ πυροδότησε αντιρατσιστικές διαμαρτυρίες διεθνώς.

″Ο Τζόρτζ Φλόιντ είχε σημασία” δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Κιθ Ελισον, Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα, μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. ”Ηταν αγαπητός στην οικογένεια και τους φίλους του...Αλλά δεν είναι αυτό ο λόγος για τον οποίον είχε σημασία. Είχε σημασία διότι ήταν ένας άνθρωπος. Και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αποφύγουμε αυτή την πραγματικότητα.”

″Πρέπει να βαδίζουμε μπροστά για όλη την ζωή μας” δήλωσε ένας από τους αδελφούς του Φλόιντ. ”Δεν πολεμάω μόνο για τον Τζορτζ πλέον. Πολεμάω για όλο τον κόσμο.”

Κατά την διάρκεια των τριών εβδομάδων της ακροαματικής διαδικασίας, οι κατήγοροι υποστήριξαν ότι η μέθοδος ακινητοποίησης που χρησιμοποίησε ο Σόβιν, περιόρισε την αναπνοή του Φλόιντ, ο οποίος πιέστηκε με το κεφάλι στο οδόστρωμα. Μία μικρή ομάδα παρισταμένων μαρτύρων, κατέθεσαν ότι είχαν ανησυχήσει πολύ για την ασφάλειά του, καθώς τον έβλεπαν να αγωνίζεται να αναπνεύσει κάτω από τον Σόβιν.

Οι καταθέσεις των αγαπημένων του σκιαγράφησαν τον τρόπο με τον οποίο η ζωή και οι δυσκολίες του Φλόιντ, αντικατοπτρίζουν αυτά που αντιμετωπίζουν πολλοί Αμερικανοί. Ο Φλόιντ, 46 ετών, πάλευε με τον εθισμό επί χρόνια, είχε χάσει την δουλειά του λόγω πανδημίας, είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό στις αρχές Απριλίου 2020 και πενθούσε τη μητέρα του.

″Στις 25 Μαΐου 2020, ο Τζορτζ Φλόιντ πέθανε με το κεφάλι στο πεζοδρόμιο” είπε ο κατήγορος κλείνοντας την τελική αγόρευσή του. ”Εννιά λεπτά και 29 δευτερόλεπτα. Κατά την διάρκειά τους, ο Τζορτζ Φλόιντ αγωνίστηκε για να αναπνεύσει. Αλλά η δύναμη ήταν πολύ μεγάλη. Είχε παγιδευτεί...Το μόνο που χρειαζόταν ήταν λίγη συμπόνοια, αλλά δεν την έδειξε κανείς. Αυτή δεν ήταν αστυνόμευση. Ηταν δολοφονία...”

.
.
SOPA Images via Getty Images

Καθ όλη την διάρκεια της δίκης, ο συνήγορος υπεράσπισης προσπάθησε να δημιουργήσει αμφιβολίες στους ενόρκους, σχετικά με το ότι τα υποκείμενα προβλήματα της υγείας του Φλόιντ έπαιξαν μεγαλύτερο ρόλο απ′ ότι οι πράξεις του Σόβιν. Οι αστυνομικοί, σύμφωνα με τον συνήγορο, ακολουθούσαν απλώς την αστυνομική εκπαίδευσή τους κι έκαναν ο,τι καλύτερο μπορούσαν για να αντιμετωπίσουν και πιθανή απειλή από ομάδα παρισταμένων, οι οποίοι βιντεοσκοπούσαν την σκηνή με τα τηλέφωνά τους. Ο συνήγορος υπεράσπισης χρησιμοποίησε τα ναρκωτικά που βρέθηκαν στον οργανισμό του Φλόιντ και τα καρδιακά προβλήματά του για να υποστηρίξει το επιχείρημά του.

Ο Ντέρεκ Σόβιν απομακρύνεται με χειροπέδες μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.
Ο Ντέρεκ Σόβιν απομακρύνεται με χειροπέδες μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας.
Hennepin County

Οι κατήγοροι, από την πλευρά τους, ενισχύθηκαν από μία σειρά ειδικών, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο Φλόιντ πέθανε από ασφυξία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου και απέρριψαν τους ισχυρισμούς ότι τα ναρκωτικά ή τα καρδιακά προβλήματα έπαιξαν ρόλο στον θάνατό του.

Popular in the Community