ΗΠΑ: 300 εκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία σε ξένα κόμματα και πολιτικούς από το 2014

Αναμένεται αύξηση της συγκαλυμμένης πολιτικής χρηματοδότησης.
Sputnik Photo Agency via Reuters

Οι ΗΠΑ αναμένουν η Ρωσία να στραφεί ακόμα περισσότερο στη συγκαλυμμένη πολιτική χρηματοδότηση τους επόμενους μήνες προκειμένου να υπονομεύσει τις διεθνείς κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία και να διατηρήσει την επιρροή της Μόσχας στο εξωτερικό, ανέφερε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, επικαλούμενος αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες των ΗΠΑ.

Ο αξιωματούχος ενημέρωσε τηλεφωνικά δημοσιογράφους σχετικά με αξιολόγηση από πλευράς των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ πάνω στις προσπάθειες της Ρωσίας για άσκηση επιρροής στην πολιτική άλλων χωρών. Όπως διαπιστώθηκε, η Ρωσία είχε στείλει πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς σε πάνω από 24 χώρες από το 2014, είπε ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ο αξιωματούχος είπε πως οι προσπάθειες, που περιελάμβαναν χρηματοδότηση για think tanks προς υποστήριξη ακροδεξιών εθνικιστικών πολιτικών κομμάτων, ήταν μια «προσπάθεια χειραγώγησης δημοκρατιών εκ των έσω».

«Νομίζουμε ότι είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου, έχουμε επαφές με συμμάχους και εταίρους για να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτή την απειλή» είπε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος δεν παρουσίασε λεπτομέρειες για το ποιες χώρες στόχευαν οι ρωσικές προσπάθειες, ούτε παρείχε συγκεκριμένα στοιχεία για τις προσπάθειες μυστικής χρηματοδότησης.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Οι χώρες που στοχεύθηκαν φέρονται να είναι σε τέσσερις ηπείρους, και ο αξιωματούχος είπε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες ενημερώνουν κάποιες εξ αυτών- με τις ενημερώσεις να παραμένουν εμπιστευτικές.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, πηγή της κυβέρνησης ενήμερη για τα ευρήματα των ερευνών υποστήριξε πως η Ρωσία είχε δαπανήσει περίπου 500.000 δολάρια για να υποστηρίξει το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα στην Αλβανία κατά τις εκλογές του 2017, και επίσης υποστήριξε κόμματα ή υποψηφίους σε Βοσνία, Μαυροβούνιο και Μαδαγασκάρη, κατά το AFP. Επίσης η πηγή αυτή ανέφερε ότι το Κρεμλίνο είχε χρησιμοποιήσει τις Βρυξέλλες ως «hub» για ιδρύματα και άλλες «βιτρίνες» προς υποστήριξη ακροδεξιών υποψηφίων. Φανταστικές εταιρείες λέγεται πως χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών κομμάτων και εξαγορά επιρροής αλλού.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Δημοφιλή