ΗΠΑ: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε χριστουγεννιάτικη παρέλαση στο Γουινσκόνσιν - Νεκροί και τραυματίες

"Πήγαινα από το ένα τραυματισμένο σώμα σώμα στο άλλο για να βρω την κόρη μου". Πολλά παιδιά μεταξύ των θυμάτων.
via Associated Press

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 40 τραυματίστηκαν όταν ένα αυτοκίνητο SUV έπεσε πάνω σε συμμετέχοντας χριστουγεννιάτικης παρέλασης και σε θεατές, στην πόλη Γουακέσα του Γουινσκόνσιν.

Αν και η αστυνομία δεν έχει δώσει πληροφορίες σχετικά με τις ταυτότητες των θυμάτων, έχει γνωστοποιήσει πως πολλά από τα θύματα είναι παιδιά ενώ μέχρι στιγμής το τραγικό περιστατικό δεν αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική ενέργεια. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ο οδηγός ίσως προσπαθούσε να διαφύγει από κάποιο άλλο περιστατικό σε άλλο σημείο της πόλης.

Δεκάδες αστυνομικοί και ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο ενώ σε ένα βίντεο, από την ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης φαίνεται το κόκκινο SUV να διασχίζει με ταχύτητα το σημείο όπου διεξαγόταν η εκδήλωση ενώ ένα όχημα της αστυνομίας να ορμάει μέσα στο πλήθος λίγο αργότερα πριν οι παρευρισκόμενοι αρχίσουν να διαλύονται.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης, Νταν Τόμσον, είπε ότι οι αρχές εντόπισαν ένα ύποπτο που βρίσκεται υπό κράτηση, αν και πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί συνεχίζουν την έρευνα η οποία παραμένει «πολύ ρευστή».

via Associated Press
via Associated Press

Τουλάχιστον 11 ενήλικες και 12 παιδιά μεταφέρθηκαν σε έξι νοσοκομεία της περιοχής μετά το περιστατικό. Οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις ηλικίες εκείνων που πέθαναν.

«Απόψε είχαμε ένα τραυματικό περιστατικό για την πόλη », είπε ο δήμαρχος, Shawn Reilly. «Δεν έχουμε όλες τις λεπτομέρειες. Δεν μπορούμε να δώσουμε λεπτομέρειες σε αυτή τη φάση». Όσοι βρίσκονταν στο σημείο περιέγραψαν μια εορταστική ατμόσφαιρα που γρήγορα έγινε τραγική αφού το αυτοκίνητο πέρασε μέσα από οδοφράγματα ασφαλείας που είχαν στηθεί κατά μήκος της κεντρικής οδού της πόλης.

«Καθώς γυρνούσαμε ανάμεσα στα κτίρια είδαμε ένα SUV να διασχίζει το σημείο...Και μετά ακούσαμε ένα δυνατό κρότο, και απλώς εκκωφαντικές κραυγές και κραυγές από ανθρώπους που χτυπήθηκαν από το όχημα», είπε στο Milwaukee Journal ο Angelito Tenorio, δήμαρχος του Γουέστ Αλις του Ουισκόνσιν.

Είπε ότι είδε ανθρώπους να απομακρύνονται από το σημείο τρέχοντας και να κλαίνε καθώς και ανθρώπους στο έδαφος που φαινόταν να χτυπήθηκαν από το αυτοκίνητο. Δημοσιογράφοι που ήταν στο σημείο ανέφεραν ότι πολλά άτομα ήταν πεσμένα στο έδαφοςλίγο μετά το περιστατικό. Ο Τόμοσον είπε ότι ένας αξιωματικός πυροβόλησε προς το όχημα του υπόπτου, αλλά δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία μέχρι στιγμής.

via Associated Press
via Associated Press

Ο Corey Montiho, μέλος του Σχολικού Συμβουλίου της πόλης, είπε στο Journal Sentinel ότι η χορευτική ομάδα της κόρης του παρέλασε και πολλά άτομα που μετείχαν στην παρέλαση χτυπήθηκαν από το SUV.

«Έβλεπές παντού πομ πομ και παπούτσια και χυμένη ζεστή σοκολάτα. Πήγαινα από το ένα τραυματισμένο σώμα σώμα στο άλλο για να βρω την κόρη μου», είπε «Η γυναίκα μου και οι δύο κόρες μου παραλίγο να χτυπηθούν».

Οι Milwaukee Dancing Grannies, μια αυτοαποκαλούμενη «ομάδα γιαγιάδων χορευτριών» που παρελαύνει σε περίπου 25 παρελάσεις το χρόνο, είπε ότι μέλη της ομάδας τους συμμετείχαν στην εκδήλωση της Κυριακής και χτυπήθηκαν από το όχημα, αλλά δεν είχαν περισσότερες πληροφορίες.

Ο δημοκρατικός κυβερνήτης Τόνι Έβερς χαρακτήρισε το περιστατικό «παράλογη πράξη» και είπε ότι το γραφείο του αναμένει περισσότερες πληροφορίες.

Δημοφιλή