ΗΠΑ: Συνελήφθη και κατονομάστηκε ο 21χρονος που φέρεται να διέρρευσε τα έγγραφα

Είπαν πως πρόκειται για τον Τζακ Τεϊξέιρα, μέλος της Αεροπορίας της Εθνοφρουράς.
.
.
DADO RUVIC via REUTERS

Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τον 21χρονο Τζακ Ντάγκλας Τεϊξέιρα, μέλος της Εθνοφρουράς, σε σχέση με την υπόθεση της διαρροής εγγράφων που κυκλοφορούσαν για εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρλαντ.

Στελέχη των ομοσπονδιακών αρχών ταυτοποίησαν το άτομο που φέρεται να διέρρευσε τα μυστικά έγγραφα που κυκλοφορούσαν online για εβδομάδες, είχαν πει νωρίτερα τρεις αξιωματούχοι στο CBS News. Προηγουμένως οι New York Times έγραφαν ότι πρόκειται για έναν 21χρονο, μέλος της πτέρυγας πληροφοριών της Αεροπορικής Εθνοφρουράς της Μασαχουσέτης και αρχηγό μιας μικρής online ομάδας chat για gaming.

Σύμφωνα με τις αναφορές αυτές ο Τζακ Τεϊξέιρα είχε την επίβλεψη μιας μικρής ομάδας ονόματι Thug Shaker Central στην υπηρεσία Discord, όπου 20 με 30 άτομα, κυρίως νεαροί άνδρες και έφηβοι, μιλούσαν για όπλα, online memes και βιντεοπαιχνίδια. Όπως έχει αναφερθεί, είναι μέλος της 102nd Intelligence Wing. Το Πεντάγωνο ανέφερε πως η η διαρροή απόρρητων πληροφοριών ήταν σκόπιμη εγκληματική ενέργεια.

Προηγουμένως η Washington Post είχε γράψει για μια μικρή online κοινότητα στο Discord όπου φαίνονταν να έχουν πρωτοεμφανιστεί τα έγγραφα, που μετά άρχισαν να εμφανίζονται στο 4chan, το Twitter και ρωσικά κανάλια του Telegram. Σύμφωνα με την Post, το άτομο που είχε πρωτοανεβάσει τα έγγραφα ήταν γνωστό ως «OG» και εργαζόταν σε μια στρατιωτική βάση. Μέλη της ομάδας είχαν πει πως το κίνητρό του δεν ήταν πολιτικό ή ιδεολογικό και δεν περίμενε τα έγγραφα να κυκλοφορήσουν εκτός της κοινότητας στο Discord.

Κατά την επίσκεψή του στο Δουβλίνο ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι οι αρχές ήταν κοντά στην ταυτοποίηση ενός υπόπτου.

.
.
JOSHUA ROBERTS via Reuters

Τα έγγραφα περιελάμβαναν ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τη στήριξη των ΗΠΑ προς την ουκρανική κυβέρνηση στον πόλεμο με τη Ρωσία, περιλαμβανομένης μιας ανάλυσης για τις αεράμυνες της Ουκρανίας, και πληροφορίες για άλλες χώρες- μεταξύ των οποίων η Νότια Κορέα, το Ισραήλ και η Τουρκία. Αξιωματούχοι είπαν πως τουλάχιστον ένα από τα έγγραφα φαινόταν να έχει τροποποιηθεί, μα σημείωσαν ότι κάποια φαίνονταν να περιέχουν μυστικές πληροφορίες.

Με πληροφορίες από CBS News, New York Times, Washington Post, Reuters