ΗΠΑ: Η μερική αναστολή της λειτουργίας του κράτους θα μπορούσε «να τραβήξει περισσότερο»

Τι δήλωσε ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι
ASSOCIATED PRESS

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι δήλωσε σήμερα, Κυριακή πως η μερική αναστολή της λειτουργίας του αμερικανικού κράτους, που πλέον εισέρχεται στην τρίτη εβδομάδα του, θα μπορούσε «να τραβήξει ακόμη πολύ περισσότερο».

Ο ίδιος ωστόσο υπαινίχθηκε μία πιθανότητα να εκλεγεί μια αλλαγή των υλικών κατασκευής του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό—το μήλον της έριδος που προκάλεσε το επονομαζόμενο «shutdown» της κυβέρνησης—προκειμένου να επέλθει ένας συμβιβασμός μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των Δημοκρατικών.

Στη διάρκεια συνέντευξής του στην τηλεοπτική εκπομπή «Meet the Press» του NBC, ο Μαλβέινι πρόσθεσε πως ο Τραμπ σκέπτεται να δεχθεί την κατασκευή ενός ατσάλινου φράκτη, παρακάμπτοντας την προεκλογική του υπόσχεση πως ο φράκτης θα είναι από σκυρόδεμα.

«Και εάν θα πρέπει να απαρνηθεί το τείχος από σκυρόδεμα, να το αντικαταστήσει με έναν ατσάλινο φράκτη έτσι ώστε οι Δημοκρατικοί να πούν ‘είδατες δεν κτίζει πια ένα τείχος’, αυτό θα μας βοηθούσε να κινηθούμε πλέον προς την ορθή κατεύθυνση», τόνισε ο Μαλβέινι, ο οποίος επίσης είναι επικεφαλής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού.

Ο ίδιος τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις της ομάδας του και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο έχουν στραφεί σε τεχνικές λεπτομέρειες έπειτα από την συνάντηση των δύο πλευρών χθες το πρωΐ.

«Πιστεύω πως αυτό πρόκειται να τραβήξει ακόμη περισσότερο. Πιστεύω δε πως αυτό γίνεται σκόπιμα», τόνισε ο Μαλβέινι.

Ο ίδιος απέρριψε τις εικασίες άλλων Ρεπουμπλικανών πως τα πολιτικά κίνητρα είναι εκείνα που εμποδίζουν τον Τραμπ να έλθει σε έναν συμβιβασμό, φοβούμενος πως η πολιτική του βαση θα τον εγκαταλείψει εάν δεν κατασκευάσει το τείχος.

«Ο πρόεδρος ενδιαφέρεται για τη λύση του ζητήματος αυτού. Γι’αυτό άλλωστε συναντιόμαστε επί δύο εβδομάδες. Γι’ αυτό συναντηθήκαμε χθες με τον αντιπρόεδρο και την ομάδα μας επί πολλές ώρες. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος συναντήθηκε με τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών ομάδων πριν τρεις ημέρες επί πολλές ώρες», τόνισε σχετικά ο Μαλβέινι.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή