Ουαϊόμινγκ, η πρώτη Πολιτεία της Αμερικής που απαγορεύει τα χάπια άμβλωσης

Μετά τη απόφαση το Ανωτάτου Δικαστηρίου, 12 Πολιτείες έχουν απαγορεύσει σχεδόν τελείως τις αμβλώσεις ενώ αναμένεται απόφασή του και για τα χάπια σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Φωτογραφία από τις διαμαρτυρίες των γυναικών για την Ημέρα της Γυναίκας, Tέξας, Η.Π.Α., 15 Μαρτίου, 2023. REUTERS/Annie Rice
Φωτογραφία από τις διαμαρτυρίες των γυναικών για την Ημέρα της Γυναίκας, Tέξας, Η.Π.Α., 15 Μαρτίου, 2023. REUTERS/Annie Rice
STRINGER via Reuters

Χθες Παρασκευή ο κυβερνήτης του Ουαϊόμινγκ υπέγραψε το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των χαπιών άμβλωσης, το οποίο πλέον τίθεται σε ισχύ σε αυτήν την αμερικανική πολιτεία. Ετσι το Ουαϊόμινγκ γίνεται η πρώτη Πολιτεία της Αμερικής που απαγορεύει τα χάπια άμβλωσης.

Ο Ρεπουμπλικάνος Μαρκ Γκόρντον υπέγραψε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο την ώρα που ομοσπονδιακός δικαστής στο Τέξας εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσής των χαπιών μιφεπριστόνης σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, κατόπιν προσφυγής πολέμιων των αμβλώσεων στις αρχές του μήνα.

Οι νομικές διαμάχες για το δικαίωμα στην άμβλωση έχουν ενταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανέτρεψε πέρυσι την ιστορική απόφαση του 1973 η οποία το προστάτευε σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Έκτοτε 12 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες έχουν απαγορεύσει εντελώς τις αμβλώσεις, ενώ αρκετές άλλες έχουν υιοθετήσει πολύ αυστηρούς περιορισμούς.

Κλινικές που προσφέρουν υπηρεσίες άμβλωσης αναφέρουν ότι σε περίπτωση απαγόρευσης της μιφεπριστόνης, θα καταφύγουν σε σκευάσματα μισοπροστόλης για την φαρμακευτική διακοπή της κύησης. Η αποκλειστική χρήση σκευασμάτων μισοπροστόλης δεν θεωρείται πάντως εξίσου αποτελεσματική.

Δημοφιλή