ΔΙΕΘΝΕΣ
24/04/2019 09:04 EEST

ΗΠΑ και αφγανική κυβέρνηση σκότωσαν περισσότερους αμάχους από τους Ταλιμπάν

Αυτοί που έλεγαν πως θα τους σώσουν, τελικά τους σκότωσαν.

HOSHANG HASHIMI via Getty Images

Οι αμερικανικές και οι αφγανικές δυνάμεις ― για πρώτη φορά αφότου άρχισαν να συγκεντρώνονται σχετικά δεδομένα, πριν από μια δεκαετία ― σκότωσαν περισσότερους άμαχους από τους Ταλιμπάν και άλλες ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην επικράτεια του Αφγανιστάν το πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, οι ξένες και οι κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονταν για 305 θανάτους αμάχων, έναντι 227 θανάτων αμάχων που αποδόθηκαν στους Ταλιμπάν και άλλες οργανώσεις ανταρτών, σύμφωνα με την έκθεση της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Αρωγή στο Αφγανιστάν.

Οι απώλειες μεταξύ των αμάχων μειώθηκαν κατά σχεδόν το εν τέταρτο τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς, κάτι που πιστεύεται πως οφειλόταν στον πολύ βαρύ χειμώνα, που φρέναρε τις επιθέσεις των ανταρτών και κυρίως τις επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων (νεκρών και τραυματιών) μειώθηκε σε 1.773 την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, ή κατά 23% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Ο αριθμός μοιράζεται σε 581 νεκρούς και 1.192 τραυματίες.

Ωστόσο, η αποστολή του ΟΗΕ επισήμανε τον μεγάλο αριθμό απωλειών από αεροπορικές επιδρομές που διεξάγουν οι αεροπορίες των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν: στις επιχειρήσεις αυτές σκοτώθηκαν 145 άμαχοι. Εξ αυτών, 140 θάνατοι οφείλονταν σε αμερικανικές επιδρομές.

«Ο αριθμός των αμάχων που συνεχίζουν να σκοτώνονται και να ακρωτηριάζονται κάθε ημέρα προκαλεί σοκ», επισήμανε ο Τανταμίτσι Γιαμαμότο, κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, σε ανακοίνωση που διένειμε στον Τύπο η Αποστολή, προτρέποντας όλα τα αντιμαχόμενα μέρη να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες να προστατεύουν τους αμάχους.

Η Αποστολή κατέγραψε τέσσερις επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν 178 πολίτες τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς. Το αντίστοιχο διάστημα του 2018 είχαν διαπραχθεί 19 τέτοιες επιθέσεις με 751 νεκρούς και τραυματίες.

Η μείωση των επιθέσεων βομβιστών-καμικάζι συμπίπτει με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις τις οποίες διεξάγουν οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν, με σκοπό να μπουν οι βάσεις για να υπάρξει ειρήνευση στη χώρα.

Πάντως ο ΟΗΕ σημειώνει πως δεν είναι σαφές αν οι συνομιλίες συνδέονται με τη μείωση των επιθέσεων βομβιστών καμικάζι, αλλά και το γεγονός ότι η σύγκριση δεν είναι πολύ ασφαλής, διότι πέρυσι είχε διαπραχθεί μια από τις χειρότερες επιθέσεις που έχουν γίνει ποτέ ― όταν σχεδόν 350 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε μια τεράστια έκρηξη στην Καμπούλ τον Ιανουάριο του 2018.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)