ΗΠΑ: Ο πιο ακραίος νόμος για τις αμβλώσεις τίθεται σε ισχύ στο Τέξας

Προβλέπει αμοιβή 10 χιλ. δολαρίων σε ιδιώτες που μηνύουν όποιον «υποθάλπει» άτομα που επιθυμούν άμβλωση.

Ο πιο ακραίος νόμος για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ τέθηκε σε ισχύ την Τετάρτη, παρά τις νομικές προσπάθειες για τον αποκλεισμό του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε την Τετάρτη να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο “S.B. 8” στην πολιτεία του Τέξας που ποινικοποιεί την άμβλωση μετά την 6η εβδομάδα και μάλιστα εξουσιοδοτεί πολίτες για την επιβολή της απαγόρευσης.

Ουσιαστικά, ο νόμος απαγορεύει την άμβλωση μετά την 6η εβδομάδα κύησης, διάστημα στο οποίο πολλές γυναίκες μερικές φορές δεν γνωρίζουν ακόμα αν είναι σε ενδιαφέρουσα.

Επιπλέον είναι πολύ πιο ακραίος από ότι αντίστοιχοι νόμοι σε πολιτείες όπως το Οχάιο και η Αλαμπάμα εξαιτίας ρήτρας που παραχωρεί οικονομικά κίνητρα σε ιδιώτες να κάνουν μήνυση σε οποιονδήποτε ”βοηθά ή υποθάλπει” άτομα που ζητούν άμβλωση στο Τέξας.

Εάν κάποιος μηνύσει επιτυχώς ένα άτομο που βοηθά και υποστηρίζει την ιατρική διαδικασία, θα μπορεί να λάβει επίδομα 10.000 δολαρίων συν την κάλυψη όλων δικαστικών εξόδων από την εναγόμενη πλευρά.

«Το κίνημα κατά της επιλογής είναι αποφασισμένο να εξολοθρεύσει την αναπαραγωγική ελευθερία και να εκφοβίσει τις παρένθετες μητέρες, τις εγκύους και εκείνους που τις αγαπούν και τις φροντίζουν», δήλωσε η Adrienne Kimmell, εν ενεργεία πρόεδρος της NARAL Pro-Choice America. Αναμφίβολα αυτός ο νόμος ανοίγει το δρόμο για τους εξτρεμιστές κατά της επιλογής να μετατρέψουν το δυστοπικό όραμά τους σε μια τρομακτική πραγματικότητα-όχι μόνο στο Τέξας, αλλά σε όλη τη χώρα».

Διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς των αμβλώσεων στο κρατικό Καπιτώλιο στο Οστιν στο Τέξας, στις 21 Μαΐου 2019.
Διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τους περιορισμούς των αμβλώσεων στο κρατικό Καπιτώλιο στο Οστιν στο Τέξας, στις 21 Μαΐου 2019.
via Associated Press

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας Greg Abbott υπέγραψε τον S.B. 8 στις 19 Μαΐου, παρά τη σφοδρή αντίθεση των υποστηρικτών των δικαιωμάτων άμβλωσης. Ομάδες υπέρ της επιλογής κατέθεσαν μήνυση στο ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο τον Ιούλιο, ελπίζοντας να σταματήσουν το νομοσχέδιο.

Αφού το περιφερειακό δικαστήριο και στη συνέχεια το Εφετείο των ΗΠΑ απέρριψαν τις προσπάθειές τους να μπλοκάρουν τον νόμο ενόσω η αγωγή εξεταζόταν, οι ομάδες κατέθεσαν αίτημα έκτακτης ανάγκης στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Το δικαστήριο δεν έλαβε καμία απόφαση, ωστόσο, με αποτέλεσμα το επίμαχο νομοσχέδιο να τεθεί σε ισχύ στις 12 το πρωί τοπική ώρα.

Η απαγόρευση στο Τέξας για την άμβλωση στις έξι εβδομάδες θα αναγκάσει περίπου 7 εκατομμύρια γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία να ταξιδεύουν σε γειτονικές πολιτείες - πιθανότατα στη Λουιζιάνα ή στην Οκλαχόμα - για τη διαδικασία. Αυτές οι δύο πολιτείες έχουν συνολικά μόνο οκτώ κλινικές αμβλώσεων. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, η μέση απόσταση διαδρομής οδικώς για μία Τεξανή που επιθυμεί άμβλωση θα αυξηθεί από 12 μίλια σε 248 μίλια, 20 φορές δηλαδή την απόσταση.

Καθώς όλο και περισσότερες Πολιτείες απαγορεύουν ουσιαστικά τις αμβλώσεις, οι υποστηρικτές της επιλογής επικεντρώνονται στην ποινικοποίηση της ιατρικής διαδικασίας και στο πώς μπορεί να απομονώσει τις γυναίκες, σύμφωνα με την Kristin Ford, την προσωρινή αντιπρόεδρο επικοινωνίας και έρευνας στο NARAL Pro-Choice America.

«Δείτε το ως χειροπέδες και όχι ως αιμορραγίες », είπε η Φορντ στο HuffPost την περασμένη εβδομάδα.

«Οχι μόνο οι γυναίκες θα υποχρεωθούν σε παράνομες αμβλώσεις με ό,τι κινδύνους αυτές συνεπάγουν αλλά όσες το επιχειρούν θα ανακρίνονται από τις αρχές επιβολής του νόμου.... Όταν ποινικοποιείτε όλους γύρω από μια έγκυο, δημιουργείτε ένα περιβάλλον ποινικοποίησης, στιγματισμού και απομόνωσης ».

Πολλοί υποστηρικτές των δικαιωμάτων άμβλωσης ανησυχούν πως κι άλλες πολιτείες που θέλουν να τερματίσουν τη νόμιμη άμβλωση θα ακολουθήσουν ως πρότυπο το νόμο S.B. 8 του Τέξας.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα