ΔΙΕΘΝΕΣ
05/11/2020 07:08 EET

ΗΠΑ: Οι πρώτοι ανοιχτά ομοφυλόφιλοι μαύροι άνδρες που εξελέγησαν στο Κογκρέσο

Έγραψαν ιστορία και δεν είναι τα μόνα μέλη της LGBTQ κοινότητας που κέρδισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

HuffPost Gr
Αριστερά ο Μοντέρ Τζόουνς και δεξιά ο Ρίτσι Τόρες

Ο Ρίτσι Τόρες και ο Μοντέρ Τζόουνς είναι οι δύο Νεοϋορκέζοι νέοι βουλευτές και ανοικτά ομοφυλόφιλοι Αφροαμερικανοί που εξελέγησαν στο Κογκρέσο εκπροσωπώντας την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Και οι δύο θα αντικαταστήσουν τους συνταξιούχους προκατόχους τους στην περιοχή τους. Ο κ. Τόρες που είναι μόλις 32 ετών, σύμβουλος στην πόλη του, ανταγωνίστηκε τον Ρεπουμπλικάνο Πάτρικ Ντελίς  σε μια από τις πιο έντονα Δημοκρατικές περιοχές της χώρας. Τώρα πρόκειται να αντικαταστήσει τον Χοσέ Ε. Σεράνο.

Ο 33 ετών κ. Τζόουνς, που εργαζόταν ως δικηγόρος, είναι ο δεύτερος ανοιχτά ομοφυλόφιλος Αφροαμερικανός στο Κογκρέσο. Ο ίδιος αντιαπαρατέθηκε την Ρεπουμπλικανή Μορίν Μακάρντλ Σάλμαν και την υποψήφια του Συντηρητικού Κόμματος, Γιεχούντις Γκότεσφελντ.

«Απόψε γράψαμε ιστορία», είπε ο Τόρες το βράδυ της Τρίτης. «Είναι τιμή μας να εκπροσωπήσουμε την κοινωνία», πρόσθεσε.

Ο κ. Τζόουνς, ένας προοδευτικός υποψήφιος, με την υποστήριξη της θεσμικής αριστεράς, ευνοήθηκε στην περιφέρειά του, η οποία καλύπτει τμήματα των κομητειών του Westchester και Rockland.

Ο κ. Τόρες αφού εντάχθηκε στο κόμμα των Δημοκρατικών τον Ιούνιο, ευνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό για να κερδίσει την περιοχή του, αφού αυτή ως μια από τις φτωχότερες γειτονιές της χώρας, χρειάζεται την εκπροσώπηση από προοδευτικούς ανθρώπους.

Τα δύο πρόσωπα ωστόσο δεν είναι τα μόνα της LGBTQ κοινότητας που άφησαν το στίγμα τους την ημέρα των εκλογών.

Η Σάρα Μακμπράιντ κατάφερε να γίνει η πρώτη διεμφυλική που εκλέγεται στην υψηλότερη σε ιεραρχία θέση αξιωματούχου, κερδίζοντας την έδρα της Γερουσίας στην πολιτεία του Ντάλαγουέαρ.

Ο 30χρονη, που ήταν υποψήφια με το Δημοκρατικό Κόμμα βρέθηκε απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο Στιβ Ουάσινγκτον διαδεχόμενη τον Χάρις Μακντάουελ που διατηρούσε μέχρι τώρα την έδρα. 

«Είμαι τόσο ευγνώμων στους εθελοντές που έπαιρναν τηλέφωνα, έστελναν επιστολές, μιλούσαν στους ψηφοφόρους, που έφεραν τους γείτονές μας κοντά», είπε η Μακμπράιντ.

Απευθυνόμενη στους 60.000 οπαδούς της στο Twitter έγραψε: «Τα καταφέραμε. κερδίσαμε τις εκλογές. Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ». 

(Με πληροφορίες από Νew York Times)