ΗΠΑ: Ρεπουμπλικανός διερωτήθηκε γιατί η υπεροχή των λευκών θεωρείται προσβλητική - Τι έγινε μετά στη Βουλή

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί στις ομιλίες τους στη βουλή καταδίκασαν τις δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου
ASSOCIATED PRESS

Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποδοκίμασε με ψήφισμά της τις δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου βουλευτή Στιβ Κίνγκ, που προκάλεσαν την κατακραυγή από το μεγαλύτερο κομμάτι του πολιτικού κόσμου, με τον ίδιο τον βουλευτή να ψηφίζει υπέρ του ψηφίσματος αυτού.

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής της Αϊόβα σε συνέντευξή του νωρίτερα αυτό το μήνα διερωτήθηκε γιατί «η υπεροχή των λευκών» θεωρείται προσβλητική. «Λευκός εθνικισμός, Λευκή υπεροχή, Δυτικός πολιτισμός - πώς έγιναν αυτές οι φράσεις προσβλητικές;» διερωτήθηκε ο Κινγκ σε συνέντευξή του στους New York Times.

Το ψήφισμα της Βουλής – που εγκρίθηκε με 424 ψήφους υπέρ έναντι 1 κατά - δεν προχώρησε σε επίσημη επίπληξη και λήψη μέτρων κατά του βουλευτή. Αντ′ αυτού η Βουλή καταδίκασε τον ρατσισμό, συμπεριλαμβάνοντας τις δηλώσεις του στο ψήφισμά της.

Ο ίδιος ο βουλευτής ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος, καθώς υποστήριξε ότι τα σχόλιά του παρουσιάστηκαν έξω από τα συμφραζόμενα, σημειώνοντας ότι καταδικάζει και αυτός την λευκή κυριαρχία και τον ρατσισμό.

«Οι λέξεις σχηματίζουν πιθανώς αυτό που είπα, αλλά θέλω να σας τις διαβάσω με τον τρόπο που τις είπα», είπε ο Κινγκ, που τις διάβασε δυνατά. «Είναι 13 λέξεις που προκάλεσαν αυτή τη θύελλα, αλλά μετανιώνω που ήταν σε αυτή τη σειρά», επισήμανε.

Ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών δεν απέκλεισαν τη λήψη μέτρων κατά του βουλευτή. Μόνο ο Μπόμπι Ρας, Δημοκρατικός βουλευτής από το Ιλινόις καταψήφισε το ψήφισμα, ζητώντας επίσημη καταδίκη και λήψη μέτρων ενάντια στον Κινγκ.

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί στις ομιλίες τους στη βουλή καταδίκασαν τις δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου.

«Η φυλετική διάκριση είναι μια διαχωριστική γραμμή που διαμελίζει το έθνος μας», τόνισε ο Τζιμ Κλάϊμπερν, το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος των Αφρικανών Αμερικανών στη Βουλή, που κατέθεσαν το ψήφισμα αποδοκιμασίας. «Αυτό το Σώμα πρέπει να υψώσει τη φωνή του».

Οι Ρεπουμπλικάνοι κινήθηκαν τη Δευτέρα για να αφαιρέσουν τις αρμοδιότητες που έχει αναλάβει ο Κινγκ σε κοινοβουλευτικές επιτροπές, με τον ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, να ζητά την παραίτηση του βουλευτή της Αϊόβα.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «αποκρουστικές» τις δηλώσεις Κινγκ και χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες να του αφαιρεθούν οι αρμοδιότητές του.

Ο Κινγκ «πρέπει να βρει να κάνει άλλο επάγγελμα», είπε η βουλευτής Λιζ Τσένεϊ.

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του στη συνέντευξή του στους New York Times «παρερμηνεύτηκαν εντελώς».

Ο Στιβ Κινγκ έχει κάνει επανειλημμένα δηλώσεις με προκλητικό, ανοιχτά ρατσιστικό περιεχόμενο σε βάρος εθνικών, φυλετικών και θρησκευτικών μειονοτήτων κι έχει συνεργαστεί με ευρωπαίους και καναδούς νεοναζί.

Από τους πρώτους πολιτικούς που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, είχε προκαλέσει και πάλι κατακραυγή, τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από πολλούς Ρεπουμπλικανούς, στις αρχές του 2017 με ανάρτησή του στο Twitter όπου επαίνεσε τον εθνικιστή, ισλαμοφοβικό Ολλανδό πολιτικό Γκέερτ Βίλντερς, γράφοντας: «Ο Βίλντερς κατανοεί ότι ο πολιτισμός και η δημογραφία είναι η μοίρα μας. Δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε τον πολιτισμό μας με τα μωρά κάποιου άλλου».

Ο Τραμπ σε ερώτηση τη Δευτέρα για τα τελευταία σχόλια Κινγκ στους New York Times απάντησε: «Δεν έχω παρακολουθήσει το θέμα».

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή