Βρετανία: Δύο χρόνια φυλακή για όσους βγάζουν φωτογραφίες κάτω από τις φούστες των γυναικών

Το νομοσχέδιο αναμένει την υπογραφή της βασίλισσας Ελισάβετ
grinvalds via Getty Images

Το βρετανικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την τιμωρία με ποινή φυλάκισης 2 ετών όσων βγάζουν φωτογραφίες κάτω από τις φούστες των γυναικών.

Το νομοσχέδιο αναμένει την υπογραφή της βασίλισσας Ελισάβετ, το τελευταίο βήμα στη νομοθετική διαδικασία στη Βρετανία, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Το κείμενο αυτό εισήχθη ενώπιον των Βρετανών βουλευτών έπειτα από την εκστρατεία που διεξήγαγε η Τζίνα Μάρτιν, μια 27χρονη που υπήρξε θύμα της κακόβουλης αυτής πρακτικής που ονομάζεται στα αγγλικά «upskirting».

Αφού δύο άνδρες τράβηξαν μια φωτογραφία κάτω από την φούστα της, κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ στο Λονδίνο το 2017 και κατόπιν έστειλαν τη φωτογραφία σε άλλους με τα κινητά τους τηλέφωνα, η νεαρή γυναίκα ζήτησε τη συνδρομή της αστυνομίας, ωστόσο δεν ασκήθηκε καμία δίωξη, καθώς δεν υπήρχε αντίστοιχη κατηγορία.

«Πετάω από τη χαρά μου» ήταν η αντίδρασή της στο Twitter.

«Αλλάξαμε τον νόμο! Πίστευα πάντα ότι η πολιτική ήταν ερμητική, όμως με την απαραίτητη βοήθεια και βούληση, μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Στο νομοσχέδιο, το οποίο είχε αρχικά καταθέσει η βουλευτίνα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Βέρα Χομπχάουζ, είχε αντιταχθεί ο Συντηρητικός βουλευτής Κρίστοφερ Τσοπ, με αποτέλεσμα να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Μεταξύ αυτών, επικριτές του διακόσμησαν την είσοδο της οικίας του και του γραφείου του στο Κοινοβούλιο με γυναικεία εσώρουχα.

Η κυβέρνηση κατέθεσε εκ νέου την πρόταση, η οποία εγκρίθηκε οριστικά χθες από το Κοινοβούλιο.

Βάσει του νόμου, θα τιμωρούνται όσοι βγάζουν φωτογραφίες κάτω από τα φορέματα ή τις φούστες, μια συμπεριφορά που ορίζεται ως «απεχθής εισβολή στην προσωπική ζωή, που φέρνει σε απελπισία τα θύματα», όπως εξήγησε η υφυπουργός Δικαιοσύνης Λούσι Φρέιζερ.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή