ΗΠΑ: Συνελήφθη Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κυβερνήτης για συμμετοχή στην εισβολή στο Καπιτώλιο

Ο Ράιαν Κέλι είναι ένθερμος υποστηρικτής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
via Associated Press

Ο Ράιαν Kέλι, ένας εκ των πέντε Ρεπουμπλικανών υποψηφίων για την θέση του κυβερνήτη του Μίσιγκαν, και ένθερμος υπερασπιστής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συνελήφθη την Πέμπτη για το ρόλο του στη μετεκλογική εισβολή στο καπιτώλιο των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021.

Η σύλληψή του 40χρόνου Κέλι, έγινε λίγες ώρες πριν από μια πολυαναμενόμενη δημόσια ακρόαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που διερευνά την επίθεση.

Ο Kέλει έχει παραδεχτεί ότι ήταν στην εξέγερση, αλλά ισχυρίζεται πως δεν εισήλθε στο Καπιτώλιο. Σε ένα δικαστικό έγγραφο, οι ομοσπονδιακοί ερευνητές κατέθεσαν φωτογραφίες του, όπου φορά ένα καπέλο του μπέιζμπολ προς τα πίσω και προσπαθεί να συσπειρώσει το πλήθος υπέρ του Τραμπ.

Ο Kέλι καταγράφηκε σε βίντεο, να κουνάει επανειλημμένα το χέρι του προς το πλήθος και να τους κατευθύνει προς τις σκάλες που οδηγούν στο κτίριο, είπε το FBI.

Χρησιμοποίησε το τηλέφωνό του για να «βιντεοσκοπήσει το πλήθος να επιτίθεται και να σπρώχνει τους αστυνομικούς του Καπιτωλίου των ΗΠΑ» ενώ βρισκόταν σε ένα πλήθος που ανέβηκε τις σκάλες σε μια από τις εισόδους του Καπιτωλίου, αφού υποχρέωσε πρώτα την αστυνομία να υποχωρήσει, αναφέρει το έγγραφο.

Ο Kέλι, μεσίτης ακινήτων στο επάγγελμα, κατηγορείται για δημόσια αναστάτωση, τραυματισμό δημόσιας περιουσίας και είσοδο σε απαγορευμένο χώρο χωρίς άδεια.

Συγκαταλέγεται ανάμεσα σε περισσότερα από 800 άτομα που αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις σε σχέση με τις ταραχές στο Καπιτώλιο. Περισσότερα από 300 άτομα παραδέχθηκαν την ενοχή τους, κυρίως για πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης, λιγότερου από ένα χρόνο. Ορισμένοι κατηγορούμενοι που παραδέχθηκαν την ενοχή τους για πλημμελήματα έχουν τιμωρηθεί με ολιγόμηνες καθείρξεις, ενώ άλλοι έχουν καταδικαστεί σε κατ′ οίκον περιορισμό ή σε ποινές με αναστολή.