ΗΠΑ: Σταγόνες για τα μάτια προκάλεσαν θάνατο και αφαίρεση οφθαλμών λόγω επιθετικού βακτηρίου

Το CDC εντόπισε 68 ασθενείς σε 16 πολιτείες με το ανθεκτικό στα φάρμακα στέλεχος Pseudomonas aeruginosa. Η μόλυνση ακολούθησε την χρήση συγκεκριμένων σταγόνων. Ποια τα συμπτώματα.
|
Anatolijs Jascuks / EyeEm via Getty Images

Αξιωματούχοι του Υπ.Υγείας στις ΗΠΑ προειδοποιούν ότι οφθαλμικές σταγόνες μπορεί ευθύνονται για τον θάνατο ενός ανθρώπου και για σοβαρές βλάβες και προβλήματα υγείας σε πολλά ακόμη άτομα λόγω πρόκλησης ανθεκτικής στα φάρμακα βακτηριακής μόλυνσης.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν εντοπίσει 68 ασθενείς σε 16 πολιτείες με ένα σπάνιο στέλεχος Pseudomonas aeruginosa. Το στέλεχος, όπως αναφέρει το BBC, δεν είχε εντοπιστεί ποτέ στις ΗΠΑ πριν από αυτό το τελευταίο ξέσπασμα.

Εκτός από τον έναν θάνατο, οκτώ ασθενείς υπέστησαν απώλεια όρασης και σε τέσσερις αφαιρέθηκαν χειρουργικά τα μάτια.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς διαγνώστηκαν με τη μόλυνση που αναφέρθηκε αφού χρησιμοποίησαν σταγόνες και τεχνητά δάκρυα, σύμφωνα με το CDC.

Το CDC μάλιστα αναφέρει πως όποιος έχει χρησιμοποιήσει τα προϊόντα που ανακλήθηκαν και τώρα εμφανίζει συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσει με γιατρό.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κίτρινη, πράσινη ή διαυγή έκκριση από το μάτι, ενόχληση ή πόνο, ερυθρότητα, θολή όραση και αυξημένη ευαισθησία στο φως.

Συνολικά, δέκα διαφορετικές μάρκες εντοπίστηκαν αρχικά ως πιθανώς συνδεόμενες με τα σοβαρά αυτά περιστατικά, ανέφερε το CDC.

EZRICARE
EZRICARE
EZRICARE

Οι σταγόνες για τα μάτια που κατασκευάζονται στην Ινδία και εισάγονται στις ΗΠΑ (δύο μάρκες), αποσύρθηκαν από τα ράφια τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Τον Ιανουάριο, το CDC προειδοποίησε τους πολίτες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τα τεχνητά δάκρυα EzriCare και τα τεχνητά δάκρυα της Delsam Pharma. Τον επόμενο μήνα, η εταιρεία που κατέχει τα εμπορικά σήματα - Global Pharma - εξέδωσε ανακοίνωση περί οικειοθελούς ανάκλησης μετά από επίσημη σύσταση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Ανοιγμένα φιαλίδια που συλλέχθηκαν από ασθενείς, μετά σχετικό εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε πως περιείχαν τα βακτήρια, όπως ανέφερε το CDC. Τα μη ανοιγμένα φιαλίδια εξετάζονται ακόμα για να διαπιστωθεί εάν η τα βακτήρια ήταν ήδη σε αυτά κατά την διαδικασία παραγωγής τους.

Την περασμένη εβδομάδα, μια γυναίκα στη Φλόριντα μήνυσε την εταιρεία φαρμάκων, ισχυριζόμενη ότι μια λοίμωξη που υπέστη μετά τη χρήση του προϊόντος ανάγκασε τους γιατρούς να της αφαιρέσουν το ένα μάτι. Η δικηγόρος της, Νατάσα Κορτές μιλώντας στο NBC είπε πως «Υπάρχουν πιθανώς πολλοί περισσότεροι άνθρωποι που έχουν υποστεί λοιμώξεις και δεν το γνωρίζουν».

Ένας εκπρόσωπος της EzriCare ανέφερε πως ο μέχρι τώρα έλεγχος δεν δείχνει κάποια βέβαια σύνδεση του προϊόντος με τα σοβαρά περιστατικά που αναφέρθηκαν.

«Στο μέγιστο δυνατό βαθμό, επικοινωνήσαμε με τους πελάτες για να τους συμβουλεύσουμε να μην συνεχίσουν τη χρήση του προϊόντος», είπε ένας εκπρόσωπος. «Επίσης, επικοινωνήσαμε αμέσως με το CDC και το FDA και δείξαμε την προθυμία μας να συνεργαστούμε ικανοποιώντας όποια τυχόν αιτήματα έχουν από εμάς».

Την περασμένη εβδομάδα, η FDA δημοσίευσε ξεχωριστές ειδοποιήσεις ανάκλησης για ορισμένα προϊόντα οφθαλμικών σταγόνων που διανέμονται από τη Pharmedica και την Apotex, αφού οι εταιρείες δήλωσαν ότι τα απέσυραν οικειοθελώς από τα ράφια.

Οι σταγόνες και τα προϊόντα πλύσης ματιών χρησιμοποιήθηκαν από περίπου 117 εκατομμύρια Αμερικανούς το 2020, σύμφωνα με την Statista, μια εταιρεία έρευνας αγοράς.

Πηγές: ΒΒC, NBC, FDA, CDC, ΕzriCare

Πήγαινε στην αρχική σελίδα