ΔΙΕΘΝΕΣ
01/12/2020 10:20 EET | Updated 01/12/2020 10:59 EET

ΗΠΑ: Τα φτωχά παιδιά εν μέσω πανδημίας χάνουν τα μαθήματά τους - Προσφυγή μαθητών κατά των αρχών

Τηλε-εκπαίδευση χωρίς υπολογιστές - Πρώτα "θύματα" μαύρα παιδιά και λατινόφωνα.

KENA BETANCUR via Getty Images

Οι οικογένειες 15 μαθητών δημόσιων σχολείων προσέφυγαν εναντίον των αρχών της πολιτείας της Καλιφόρνιας επειδή απέτυχαν να προσφέρουν ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση σε φτωχά παιδιά και παιδιά μειονοτήτων κατά την πανδημία.

Στους φτωχούς μαθητές, που φοιτούν σε όλες τις βαθμίδες δηλ. από νηπιαγωγείο ως λύκειο, και αναφέρονται μόνο με τα μικρά τους ονόματα στα δικαστικά έγγραφα, δεν  εξασφαλίστηκαν υπολογιστές ή άλλες συσκευές και πρόσβαση στο internet για να μπορούν να παρακολουθούν on line τα μαθήματά τους, όπως επισημαίνεται στην προσφυγή που είναι και η πρώτη τέτοιας φύσεως που κατατίθεται στις ΗΠΑ. 

Τα παιδιά φοιτούσαν σε σχολεία του Όκλαντ και του Λος Άντζελες, ενώ πολλά είναι είτε μαύρα μαύρα είτε λατινόφωνα.

Επίσης στην προσφυγή αναφέρεται ότι τα σχολεία δεν φρόντισαν να υποστηρίξουν τις ακαδημαϊκές ανάγκες των παιδιών όμως υπήρξε ψυχολογική υποστήριξη και γενικότερα απέτυχαν να βοηθήσουν τα παιδιά που δεν μιλούν καλά αγγλικά ή όσα είναι άστεγα.

Με την προσφυγή που κατέθεσαν οι μαθητές ζητούν από το δικαστήριο της Αλαμέντα να αποφανθεί πως οι αρμόδιες αρχές της Καλιφόρνια παραβίασαν το συνταγματικό τους δικαίωμα γαι ισότιμη πρόσβαση την εκπαίδευση και να διατάξει να μεριμνήσουν για την θεραπεία του προβλήματος. 

Πολλά σχολεία στις ΗΠΑ, περιλαμβανομένων αυτών στην Καλιφόρνια, την πλέον πολυπληθή πολιτεία της χώρας, έκλεισαν και στράφηκαν στην τηλεκπαίδευση τον Μάρτιο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Από τότε πολλές περιοχές, κυρίως αστικές, δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των μαθητών, κυρίως των λιγότερο προνομιούχων.

“Η αλλαγή στην παροχή της εκπαίδευσης κατέστησε ουσιαστικά αδύνατο για πολλούς ήδη μη προνομιούχους μαθητές να παρακολουθήσουν μαθήματα. Η πολιτεία εξακολουθεί να αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και να τηρήσει τη συνταγματική της υποχρέωση να διασφαλίσει την ισότητα στην εκπαίδευση”, αναφέρεται στην προσφυγή.