ΗΠΑ: Τέλος η μάσκα σε αεροπλάνα και τρένα με δικαστική απόφαση που προκαλεί σύγχυση

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας κρίθηκε παράνομη. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την απόφαση «απογοητευτική».
MediaNews Group/Long Beach Press-Telegram via Getty Images via Getty Images

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν μπορεί να επιβάλλει πλέον την εντολή για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αφού ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Φλόριντα έκρινε τη Δευτέρα ότι η οδηγία των τελευταίων 14 μηνών ήταν παράνομη, ανατρέποντας έναν βασικό κανόνα του Λευκό Οίκου στην προσπάθεια μείωσης της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, όλοι οι μεγάλοι αερομεταφορείς, συμπεριλαμβανομένων των American Airlines, United Airlines και Delta Air Lines καθώς και της εθνικής σιδηροδρομικής γραμμής Amtrak εφάρμοσαν την δικαστική απόφαση, η οποία όμως επέφερε μεγάλη σύγχυση.

Η εν λόγω απόφαση δίνει στα αεροδρόμια, τις αεροπορικές εταιρείες και τα συστήματα μαζικής μεταφοράς τη δυνατότητα να τηρούν τους κανόνες για τη χρήση μάσκας ή να τους παραλείπουν εντελώς, με αποτέλεσμα η πολιτική να διαφέρει ανάλογα με την πόλη και τον τρόπο μεταφοράς.

Οι επιβάτες μιας πτήσης της United Airlines από το Χιούστον προς το αεροδρόμιο Κένεντι, για παράδειγμα, μπορούσαν να βγάλουν τις μάσκες τους στο αεροδρόμιο αναχώρησης και στο αεροπλάνο, αλλά έπρεπε να τις φορέσουν ξανά μόλις προσγειώθηκαν στη Νέα Υόρκη ή αν ήθελαν να πάρουν το μετρό.

Hannah Beier via Reuters

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) είχαν πρόσφατα παρατείνει την σχετική εντολή έως τις 3 Μαΐου, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη μελέτη της υποπαραλλαγής BA.2 Ομικρον του κορονοϊού που ευθύνεται τώρα για τη συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων παγκοσμίως. Ουσιαστικά το CDC απαιτoύσαν από τους ταξιδιώτες να φορούν μάσκες σε αεροπλάνα, τρένα και ταξί, οχήματα κοινής χρήσης ή συγκοινωνιακούς κόμβους.

Hannah Beier via Reuters

Οι βιομηχανικοί όμιλοι και οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, όμως, αντέδρασαν, ζητώντας από την κυβέρνηση να τερματίσει οριστικά την 14μηνη εντολή υποχρεωτικότητας της μάσκας.

Η απόφαση της δικαστή Κάθριν Κίμπολ Μιζέλ, διορισμένης από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ήρθε μετά από μήνυση που κατατέθηκε πέρυσι στην Τάμπα της Φλόριντα, από μια ομάδα που ονομάζεται Health Freedom Defense Fund (μτφ. Ταμείο Υπεράσπισης της Ελευθερίας της Υγείας).

via Associated Press

Η δικαστής έκρινε ότι το (CDC) είχε υπερβεί τις εξουσίες του με αυτή την εντολή, χωρίς να εξηγήσει επαρκώς τις αποφάσεις του.

Η αμερικανική κυβέρνηση, πάντως, θα μπορούσε να υποβάλει ένσταση κατά της απόφασης ή να ζητήσει έκτακτη καθυστέρηση στην εκτέλεση της εντολής.

Η απόφαση αυτή έρχεται καθώς οι μολύνσεις από COVID-19 αυξάνονται ξανά στις Ηνωμένες Πολιτείες, με 36.251 νέες κρούσματα να καταγράφονται κατά μέσο όρο κάθε μέρα και 460 ημερήσιους θανάτους - ο υψηλότερος αριθμός θανάτων από COVID-19 παγκοσμίως.

MediaNews Group/Long Beach Press-Telegram via Getty Images via Getty Images

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την απόφαση «απογοητευτική». Το CDC και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι United Airlines, American, Delta, Southwest Airlines, JetBlue και Alaska Airlines δήλωσαν ότι οι μάσκες είναι πλέον προαιρετικές στα αεροπλάνα τους.

(με πληροφορίες από Reuters, Associated Press)