Τι κάνουμε αν η ζώνη ασφαλείας του αεροπλάνου μας σφίγγει

Πότε και πως να ζητήσουμε μια προέκταση.

Η ζώνη ασφαλείας στο αεροπλάνο είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει πολλούς ταξιδιώτες καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που χρειάζεται να ζητήσουν μια προέκταση. Στο Tik Tok, χρήστες όπως οι Ρέμι Ρέιντερ, Νίκι Γκάρζα και Αντέλια Λώρεν, μοιράζονται τις εμπειρίες τους με τον όρο «seat belt extender on airplane» (προέκταση ζώνης στο αεροπλάνο) να έχει εκατομμύρια προβολές.

Τα συναισθήματα ανάμεικτα αφού αρκετοι από αυτούς που χρειάζονται μια προέκταση έρχονται σε δύσκολη θέση όταν πρέπει να την ζητήσουν από το πλήρωμα του αεροσκάφους.

Πώς και πότε να ζητήσουμε επέκταση ζώνης ασφαλείας

Το ακριβές μήκος της ζώνης ασφαλείας ποικίλλει ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία και κυμαίνεται από 78 εκ. έως περίπου 130 εκ.. Η επικοινωνία με την αεροπορική εταιρεία θα μας δώσει την πιο ακριβή απάντηση αναφορικά με το μήκος αν και ορισμένες μπορεί να μας αναγκάσουν να κάνουμε κράτηση εκ των προτέρων, επομένως είναι καλύτερο να δούμε τις επιλογές μας πριν από την πτήση.

Μια πρόταση σε περίπτωση που δεν χρειάζεται να κάνουμε κράτηση εκ των προτέρων είναι να ζητήσουμε την προέκταση κατά την επιβίβαση στο αεροπλάνο, αφού όπως λέει και η Παμ Λουκ, ιδοκτήτρια της εταιρείας αθλητικών ενδυμάτων plus size, Ember & Ace, «Με αυτόν τον τρόπο, δεν αισθάνομαι ότι όλα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω μου».

Η άλλη επιλογή είναι να προμηθευτούμε την προσωπική μας προέκταση αν και πάλι θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με την αεροπορική εταιρεία καθώς μπορεί να μην επιτρέπεται για λόγους ασφαλείας.

Ivan Sviatkovskyi / EyeEm via Getty Images

Δεν χρειάζεται να νιώθουμε ενοχές

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε κατά νου είναι πως δεν πρέπει να νιώθουμε άβολα ακόμα και ενοχές όταν ζητάμε την προέκταση ζώνης. Το σώμα μας είναι δική μας προσωπική υπόθεση, μας ανήκει, δεν απολογούμαστε σε τρίτους για το μέγεθος του και πάνω απ′ όλα να θυμόμαστε πως η καρέκλα του αεροπλάνου συρρικνώνεται διαρκώς αφού στόχος των εταιρειών είναι να μεγιστοποιήσουν το κέρδος μέσα από τον κόσμο που προσπαθούν να χωρέσουν σε μια πτήση.

Τι κάνουμε αν νιώθουμε άσχημα που ζητήσαμε προέκταση

Το πλήρωμα του αεροπλάνου χαρακτηρίζεται για την ευγένεια και την διακριτικότητα του. Αν πάλι βρεθούμε σε άβολη θέση, να θυμόμαστε ότι η ασφάλεια και η άνεση στο ταξίδι είναι το μόνο που έχει σημασία.

Παράλληλα πρέπει να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας. Άλλωστε «είναι υποχρέωση του αεροσκάφους να μας χωράει, όχι το αντίστροφο. Αντί να εστιάζουμε στο σώμα μας, στρέφουμε το μυαλό μας στο ταξίδι».

Στην συνέχεια μόλις τακτοποιηθούμε πλήρως, απολαμβάνουμε το ταξίδι διαβάζοντας ένα βιβλίο, το περιοδικό της εταιρείας που βρίσκεται στην θήκη του καθίσματος μπροστά μας, ακούμε ένα podcast, βλέπουμε μια ταινία ή οποιαδήποτε άλλη μορφή ψυχαγωγίας που θα μας χαλαρώσει.