ΗΠΑ: Θα εξετάσω τη συμφωνία για τα F-16 της Τουρκίας, λέει ο αντικαταστάτης του Μενέντεζ

Δηλώσεις του Μπεν Κάρντιν σε δημοσιογράφους.
SOPA Images via Getty Images

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και αντικαταστάτης του Μπομπ Μενέντεζ, Μπεν Κάρντιν, είπε ότι θα εξετάσει την 20 δισ. δολαρίων συμφωνία για μαχητικά F-16 με την Τουρκία και ότι η άρση του «μπλόκου» του Μενέντεζ θα εξαρτηθεί από πολλά ζητήματα.

«Πρέπει να μιλήσω με την κυβέρνηση για πολλά από αυτά τα ζητήματα, επειδή έχει να κάνει με πάνω από ένα θέματα, και πρέπει να το κατανοήσω αυτό» είπε ο Δημοκρατικός Μπεν Κάρντιν σε δημοσιογράφους, μία ημέρα αφού ανέλαβε καθήκοντα.

Όπως πρόσθεσε, είχε συζητήσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με Τούρκους αξιωματούχους σε συνάντηση πρεσβευτών του ΝΑΤΟ την Τετάτη. «Υποστηρίζουν ότι αυτό θα γίνει κατά το πρώτο μέρος του επόμενου μήνα» είπε. «Αν αυτό ισχύει, τότε τουλάχιστον θα λυθεί το ζήτημα του ΝΑΤΟ, μα υπάρχουν άλλα θέματα επιπρόσθετα στην αποδοχή στο ΝΑΤΟ που πρέπει να αποτελέσουν κομμάτι των συζητήσεών μας καθώς προχωράμε προς τα εμπρός».

Υπενθυμίζεται πως ο γερουσιαστής Μενέντεζ μπλόκαρε την πώληση λόγω της επιθετικής στάσης της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εμπόδια από την Τουρκία στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.Βάσει κανόνων της Γερουσίας ο Μενέντεζ αναγκάστηκε να αφήσει τη θέση του επικεφαλής της επιτροπής αφού εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι ο ίδιος και η σύζυγός του, Ναντίν Μενέντεζ, είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες για δωροδοκία, βάσει των οποίων βοήθησε την κυβέρνηση του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φάταχ ελ Σίσι να ξεπεράσει περιορισμούς για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επηρέαζαν την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο. Ο ίδιος και η σύζυγός του αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα έπρεπε να μετατρέψει την εξέλιξη αυτή σε ευκαιρία για την αγορά των νέων μαχητικών. «Το να βγαίνει εκτός κάδρου ο Μενέντεζ είναι πλεονέκτημα» είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους.

Ο Κάρντιν, «βετεράνος» Δημοκρατικός του Μέριλαντ θα έχει σύντομη θητεία ούτως ή άλλως, επειδή αυτή λήγει τον Ιανουάριο του 2025 και ο ίδιος δεν επιδιώκει επανεκλογή. Στο παρελθόν είχε αποδοκιμάσει την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να «προσπεράσει» τους περιορισμούς για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο, επικαλούμενη συμφέροντα εθνικής ασφαλείας. Ερωτηθείς για το αν σκόπευε να σταματήσει τη χορήγηση των χρημάτων αυτών, εάν θα μπορούσε να γίνει αυτό, είπε ότι «εξέταζε τις επιλογές του».

Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters

Δημοφιλή