Επενδύσεις: Προχωρά και η μεγάλη τουριστική επένδυση Ellounda Hills

Υπεγράφη από τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, το Προεδρικό Διάταγμα για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης.

Ιδιαίτερα σημαντικές επενδύσεις στον τουρισμό, παίρνουν τον δρόμο τους, καθώς υπογράφονται οι σχετικές άδειες και τα προεδρικά διατάγματα. Μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε εγκρίσεις για 4 μεγάλα έργα τουρισμού σε Αττική, Κρήτη και Μύκονο, με την τελευταία έγκριση να αφορά την τουριστική επένδυση «ELOUNDA HILLS» της εταιρείας «MIRUM HELLAS ΑΕ», στο Δήμο Αγίου Νικολάου Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης (Mirabello Bay).

Η εταιρεία είναι συμφερόντων του Ρώσου επενδυτή ακινήτων Βιτάλι Μπορίσοφ, ο οποίος έχει επενδύσει πάνω από 70 εκατ. ευρώ για αγορές οικοπέδων.

Το Προεδρικό Διάταγμα για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσία του υφυπουργού, Νίκου Παπαθανάση και του γενικού γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, Νίκου Μαντζούφα.

Θα ακολουθήσει η άμεση υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας σε χρόνο-ρεκόρ, από τους συναρμόδιους υπουργούς, ώστε ακολούθως να αποσταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το Ellounda Hills, σε έκταση 675 στρεμμάτων, θα περιλαμβάνει πολυτελές θέρετρο με παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία, τουριστικό λιμένα-μαρίνα 64 θέσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις και κέντρα αναζωογόνησης.

«Όταν το καλοκαίρι συνάντησα τον επενδυτή του Elounda Hills και ζήτησε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος μέσω ΕΣΧΑΣΕ για να υλοποιηθεί η επένδυση των 450 εκατομμυρίων του Elounda Hills στην Κρήτη, υπολογίσαμε ότι θα χρειαζόταν χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους. Τελικά, μετά από συντονισμένη προσπάθεια των υπηρεσιών του Υπουργείου Ανάπτυξης και των συναρμόδιων Υπουργείων, το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο εξεδόθη, υπογράφεται σε λιγότερο από τρεις μήνες, εγκαινιάζοντας ένα καινούριο ρεκόρ για τους αδειοδοτικούς χρόνους λειτουργίας του ελληνικού δημοσίου,» είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Εξάλλου, υπεγράφησαν από τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) και η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α), για τον καθορισμό του Διεθνούς Ελεγκτικού Προτύπου, βάσει του οποίου θα διενεργούνται οι έλεγχοι για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου από ορκωτούς ελεγκτές – λογιστές ή ελεγκτικές εταιρείες.

Οι συγκεκριμένες Υπουργικές Αποφάσεις εκδίδονται σε εφαρμογή του Επενδυτικού Νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα» (Ν. 4635/2019) και έχουν πεδίο εφαρμογής όλα τα επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί σε όλα τα καθεστώτα ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, ενώ αναλογικά εφαρμόζονται και στα επενδυτικά σχέδια των Νόμων 3908/2011, 3299/2004 και 2601/1998.

Αναλυτικότερα, στις Υπουργικές Αποφάσεις προβλέπεται ότι οι ορκωτοί ελεγκτές - λογιστές ή οι ελεγκτικές εταιρείες θα συντάσσουν και θα υποβάλλουν την «έκθεση διασφάλισης» σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο Αναθέσεων Διασφάλισης 3000, το οποίο απαιτεί αυστηρές διαδικασίες για τον έλεγχο και την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων.

Επιπρόσθετα, θεσπίζεται αυστηρό πλαίσιο ελέγχου υπό την εποπτεία τόσο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων όσο και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ).

Πήγαινε στην αρχική σελίδα