Επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο πίσω από την κατασκευή των Πυραμίδων της Αιγύπτου

Ερευνητές λένε ότι έχουν την απάντηση σε ένα ερώτημα χιλιάδων ετών: Πώς χτίστηκαν οι Πυραμίδες, συμπεριλαμβανομένου του παγκοσμίου φήμης συμπλέγματος της Γκίζας.
lupengyu via Getty Images

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν λύσει το μυστήριο του πώς χτίστηκαν 31 πυραμίδες, συμπεριλαμβανομένου του παγκοσμίου φήμης συμπλέγματος της Γκίζας, στην Αίγυπτο πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Wilmington της Βόρειας Καρολίνας ανακάλυψε ότι οι πυραμίδες είναι πιθανό να χτίστηκαν κατά μήκος μιας χαμένης, αρχαίας διακλάδωσης του ποταμού Νείλου - που τώρα είναι κρυμμένη κάτω από την έρημο και τις γεωργικές εκτάσεις.

Miragest via Getty Images

Για πολλά χρόνια, οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πιθανότατα χρησιμοποιούσαν μια κοντινή πλωτή οδό για να μεταφέρουν υλικά, όπως τους λίθους που χρειάζονταν για την κατασκευή των πυραμίδων στον ποταμό.

Αλλά μέχρι τώρα, «κανείς δεν ήταν σίγουρος για την τοποθεσία, το σχήμα, το μέγεθος ή την εγγύτητα αυτής της μεγάλης υδάτινης οδού με την πραγματική τοποθεσία των πυραμίδων», σύμφωνα με μια από τους συγγραφείς της μελέτης, την καθηγήτρια Εμάν Γκονέμ.

nomadnes via Getty Images

Σε μια διηπειρωτική προσπάθεια, η ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες ραντάρ, ιστορικούς χάρτες, γεωφυσικές έρευνες και πυρήνα ιζήματος (μια τεχνική που χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι για να ανακτήσουν στοιχεία από δείγματα) για να χαρτογραφήσουν τον παραπόταμο - για τον οποίον πιστεύουν ότι θάφτηκε από μεγάλη ξηρασία και αμμοθύελλες πριν από χιλιάδες χρόνια.

Η ομάδα κατάφερε να «διεισδύσει στην επιφάνεια της άμμου και να παράγει εικόνες κρυφών χαρακτηριστικών» χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ραντάρ, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Μεταξύ αυτών των χαρακτηριστικών ήταν «θαμμένα ποτάμια και αρχαίες κατασκευές» στους πρόποδες όπου βρίσκεται «η συντριπτική πλειονότητα των αρχαίων αιγυπτιακών πυραμίδων», αποκάλυψε η Γκονέμ.

Santiago Urquijo via Getty Images

«Εντοπίζοντας το πραγματικό τμήμα [του ποταμού] και έχοντας τα δεδομένα που δείχνουν ότι υπήρχε μια πλωτή οδός που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά βαρύτερων τεμαχίων, εξοπλισμού, ανθρώπων, μας βοηθούν πραγματικά να εξηγήσουμε την κατασκευή πυραμίδας» είπε στο BBC η εκ των συγγραφέων της μελέτης, Δρ.Σούζαν Ονστιν.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο τμήμα του ποταμού - που ονομάζεται Ahramat (σ.σ. που σημαίνει πυραμίδες στα αραβικά) - είχε μήκος περίπου 64 χμλ και πλάτος μεταξύ 200-700 μέτρων. Συνόρευε, δε, με 31 πυραμίδες, οι οποίες χτίστηκαν πριν από 3.700-4.700 έτη.

nomadnes via Getty Images

Η ανακάλυψη αυτού του εξαφανισμένου τμήματος του ποταμού βοηθά στην εξήγηση της υψηλής πυκνότητας πυραμίδων μεταξύ της Γκίζας και Λιστ (τόπος ταφής του Μέσου Βασιλείου), σε μια αφιλόξενη περιοχή της Σαχάρας.

Η εγγύτητα του παραοποτάμου με τα συγκροτήματα των πυραμίδων υποδηλώνει ότι ήταν «ενεργός και λειτουργικός κατά τη φάση κατασκευής αυτών των πυραμίδων», σύμφωνα με την έρευνα. Η Δρ Ονστιν εξήγησε ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορούσαν «να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια του ποταμού για να μεταφέρουν αυτά τα βαριά τετράγωνα, αντί για ανθρώπινη εργασία», προσθέτοντας, «απλώς είναι πολύ λιγότερη προσπάθεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πηγή: BBC

Δημοφιλή