Επιστολή Ελλάδας κι άλλων χωρών σε ΕΕ για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Εκτός από τις Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία, υπέρ τάσσονται Ρουμανία και Μάλτα ενώ κάποιες χώρες προτείνουν τροποποιήσεις
picture alliance via Getty Images

Κοινή επιστολή στην Ευρωπαική Επιτροπή έστειλαν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο και Πολωνία ζητώντας να ενταχθεί στην ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, το ζήτημα της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με σημεία του προσχεδίου, το πλαφόν μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των προμηθειών και την ελεύθερη ροή στην Ευρώπη πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τον κοινό στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 11 χώρες είναι θετικές σε αυτή την πρόταση, που θα μπορούσε να συζητηθεί στη συνεδρίαση της 30ης Σεπτεμβρίου.

Εκτός από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία,(οι οποίες είχαν ταχθεί υπέρ του συντονισμού και μιας κοινής γραμμής), υπέρ τάσσονται ακόμη Ρουμανία και Μάλτα.

Την πρόταση στηρίζουν κι άλλα κράτη-μέλη τα οποία ωστόσο προτείνουν ορισμένες τροποποιήσεις. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή