Πετρέλαιο: Πτώση στα 85 δολάρια το βαρέλι από τον Ιανουάριο

Αναλυτές εκτιμούν οτι το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει τα 80 δολάρια το βαρέλι
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
DADO RUVIC via REUTERS

Κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι υποχώρησαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2022, πριν τη μεγάλη άνοδο που ακολούθησε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent για τον Νοέμβριο υποχώρησαν 1,35 δολάρια ή 1,57%, στα 84,80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τις 14 Ιανουαρίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση Νοεμβρίου υποχώρησαν 1,15 δολάρια ή 1,46%, στα 77,59 δολάρια το βαρέλι. Το WTI υποχώρησε στα 77,21 $, το χαμηλότερο από τις 6 Ιανουαρίου.

Και τα δύο συμβόλαια υποχώρησαν περίπου 5% την Παρασκευή.
Την ίδια στιγμή η ισχυροποίηση του δολαρίου, έναντι του ευρώ της λίρας και του γεν, σε υψηλό 20ετίας, τείνει να περιορίσει τη ζήτηση για πετρέλαιο σε δολάρια, καθώς οι αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα για να αγοράσουν αργό.

Οι κεντρικές τράπεζες σε πολλές χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, των μεγαλύτερων καταναλωτών αργού στον κόσμο, αύξησαν τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό γεγονός που προκαλεί φόβους για ύφεση.

Ο Sugandha Sachdeva, αντιπρόεδρος του τομέα εμπορευμάτων της Religare Broking. αναμένει ότι οι τιμές του WTI θα μπορούσαν να βρουν ένα κατώτατο όριο στα 75 δολάρια το βαρέλι, ενώ για το Brent, τα 80 δολάρια θα λειτουργήσουν ως μαξιλάρι.

Οι ταραχές στην αγορά πετρελαίου που προκλήθηκαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο από τον Δεκέμβριο, συνέβαλλαν στην στήριξη των τιμών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού εμπόρου Vitol, Russell Hardy, δήλωσε ότι οι θαλάσσιες μεταφορές καυσίμων επηρεάζονται από τις αντίστοιχες ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων που αναμένεται να διοχετευτούν στην Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, ο Χάρντι είπε σε διάσκεψη πετρελαίου στη Σιγκαπούρη ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αναμένεται να οδηγηθούν προς την Ευρώπη για να καλύψουν το κενό στις ρωσικές προμήθειες.

Η προσοχή όλων στρέφεται πλέον στον ΟΠΕΚ+ που θα συναντηθούν στις 5 Οκτωβρίου, αφού συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή τους στην τελευταία συνάντηση.

Όμως, δεδομένου ότι ο ΟΠΕΚ+ παράγει πολύ κάτω από τη στοχευμένη παραγωγή του, οποιαδήποτε νέα μείωση ενδέχεται να μην έχει μεγάλο αντίκτυπο στην προσφορά.

Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι ο ΟΠΕΚ + παρήγαγε 3,58 εκατομμύρια bpd λιγότερα τον Αύγουστο από τον Ιούλιο.

Δημοφιλή