Υπόθεση Κασιδιάρη: Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος

Η παραίτηση ήρθε μετά την αντίδραση που προκάλεσε η δήλωσή του για την νομιμότητα συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές.
.
.
Eurokinissi

Την παραίτησή του από το δικαστικό σώμα υπέβαλλε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος μετά τη δημόσια δήλωση με την οποία ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση και τον υπουργό εσωτερικών Μάκη Βορίδη για την υπό ψήφιση τροπολογία που αφορά την υπόθεση νομιμότητας συμμετοχής στις εκλογές, όλων των κομμάτων, και του κόμματος «Ελληνες» που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Την προεδρία του Α1 Τμήματος αναλαμβάνει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης Ευδοξία Κιουπτσίδου η οποία και προεδρεύσει της σύνθεσης των δικαστών που θα κρίνουν για τη νομιμότητα της συμμετοχής των κομμάτων στις προσεχείς εκλογές.

Σημειωτέον, ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου που παρέλαβε την παραίτηση του αντιπροέδρου θα την κρατήσει καθώς υπάρχει από τον νόμο προθεσμία ενός μηνός αν ο παραιτηθείς ανώτατος δικαστικός θελήσει να ανακαλέσει. Ωστόσο, ο Χρήστος Τζανερίκος συνταξιοδοτείται στο τέλος Ιουνίου.

Η δημόσιοα ένσταση του μέχρι πρότινος αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και επικεφαλής του Α1 Τμήματος στην νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για να «μπλοκάρει» τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εγκλογές είχε προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Ο κΧρ. Τζανερίκος, λίγο μετά την δημοσιοποίηση εκ μέρους της κυβέρνησης της πρόθεσης να επεκτείνει την αρμοδιότητα για να αποφασίσει για το κόμμα Κασιδιάρη στην Ολομέλεια του Τμήματος και όχι στο 5μελές συμβούλιο που θα οριστεί (ως είθισται) από τον πρόεδρο του Τμήματος, εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του με τρόπο που καθιστούσε σαφές, σύμφωνα με έγκυρους παρατηρητές, ότι ουσιαστικά βρισκόταν ένα βήμα πριν την παραίτηση από το σώμα, καθώς το ύφος της ανακοίνωσής του δεν άφηνε πολλά περιθώρια παρερμηνείας για τις προθέσεις του.

Η δυσαρέσκεια του κ. Τζανερίκου ήταν εμφανής τις προηγούμενες μέρες ενώ πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για χρονίζουσα ενόχληση που σχετίζεται με τη μη περαιτέρω αξιοποίησή του κατά τις δικαστικές κρίσεις του περασμένου καλοκαιριού. Όταν δηλαδή το όνομά του είχε ακουστεί εντόνως πέρυσι για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά τελικά η επιλογή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και εν τέλει του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν ο νυν εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ισίδωρος Ντογιάκος.

Πηγή: dikastiko.gr