Υποβρύχιο θαύμα: Οι πέντε καλύτερες φωτογραφίες των βραβείων «Through your lens» στον βυθό

«Μέσα από τον φακό τους» οι δύτες-φωτογράφοι μας κάνουν να αναθεωρήσουμε το πόσο εντυπωσιακός είναι ο λογαριασμός μας στο Instagram.
Boz Johnson

Ένας δύτης στον πάγο που ερευνά ένα βυθισμένο κουφάρι φάλαινας, ένα ιπτάμενο ψάρι κάτω από την επιφάνεια του νερού και «πεζοπορία» καβουριών με «ωτοστόπ» σε μια μέδουσα είναι μερικά μόνο από τα εντυπωσιακά στιγμιότυπα του φετινού διαγωνισμού φωτογραφίας Through Your Lens.

Η επιδέξια υποβρύχια φωτογραφία έχει την ικανότητα να μας εμπνέει, να μας μεταφέρει σε νέους κόσμους και να αποκαλύπτει μέρη που δεν γνωρίζαμε ποτέ ότι υπήρχαν. Η τεχνική τεχνογνωσία και οι ευκαιρίες συγκλίνουν, δημιουργώντας εικόνες που εντυπωσιάζουν και εξάπτουν τη φαντασία.

Αυτές οι νικητήριες φωτογραφίες ζωντανεύουν τον υποβρύχιο κόσμο, μεταφέροντας μας κάτω από την επιφάνεια του νερού, σε τοπία ανεξερεύνητα και για αυτό μοναδικά. Κάθε χρόνο, καθώς οι λάτρεις του είδους κρίνουν τις χιλιάδες υποψήφιες φωτογραφίες -ακριβώς 2.590 σε αυτή τη διοργάνωση- ερωτεύονται ξανά τον ωκεανό και μαζί τους κι εμείς.

Νικητής του Μεγάλου Βραβείου ο Μποζ Τζόνσον

«Πάντα δυσκολευόμουν με τις εικόνες επιφανειακής αντανάκλασης - η άνωση και η τοποθέτηση είναι εξαιρετικά άβολα και κάθε μικρό κομμάτι στο νερό μου προκαλεί ναυτία μετά από περίπου πέντε λήψεις - αλλά αυτή τη νύχτα, οι συνθήκες ήταν τέλειες. Εντοπίσαμε αρκετά ιπτάμενα ψάρια από το σκάφος στην επίπεδη ήρεμη επιφάνεια και δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να τα εντοπίσουμε μόλις βρεθήκαμε στο νερό. Πέρασα μερικά λεπτά φωτογραφίζοντας προτού βρω τελικά μια καλή θέση για το φως εστίασης και τα στροβοσκοπικά μου που αντιστάθμιζε τα προβλήματα που αντιμετώπιζα διατηρώντας την άνωση και τη σταθερότητα ακριβώς κάτω από την επιφάνεια», δηλώνει σε σχέση με τη βραβευμένη λήψη του ο φωτογράφος.

Ο Μποζ Τζόνσον μας μυεί στο μεγαλείο, αλλά και τη δοσκολία της τέχνης και της τεχνικής του, βάζοντας να σκεφτούμε πίσω από τον φακό του, θαυμάζοντας το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της φωτογραφίας του.

Ταξίδι με ωτοστόπ.
Ταξίδι με ωτοστόπ.
Salvatore Ianniello

Παράξενες, υπέροχες, μπερδεμένες και ξεκαρδιστικές—οι συμπεριφορές των ζώων δεν παύουν ποτέ να μας διασκεδάζουν και να μας εκπλήσσουν. Για εκείνους τους τυχερούς δύτες που είναι παρόντες για να παρακολουθήσουν μια βόλτα με ένα φαλαινοκαρχαρία ή ένα αρσενικό ψάρι που φτιάχνει σχολαστικά μια περίτεχνη, συμμετρική φωλιά, η στιγμή είναι αξέχαστη. Αλλά όταν ένας φωτογράφος είναι σε θέση να απαθανατίσει και να επικοινωνήσει αυτές τις συνήθειες και τελετουργίες, τα αποτελέσματα είναι μαγικά, ακόμη και για όσους έχουμε «κολλήσει στην ξηρά».

Στην κατηγορία Behavior (Συμπεριφορά) οι Σαλβατόρ Ιανιέλο, Λουκ Ρούμαν και Ιβς Γκανότ κατέκτησαν τις πρώτες τρεις θέσεις αντίστοιχα.

Με... ωτοστόπ

Η φωτογραφία του Σαλβατόρ τραβήχτηκε στη Μεσόγειο Θάλασσα, κοντά στο Μπακόλι, που βρίσκεται στον κόλπο της Νάπολης στην Ιταλία.

«Ενώ έκανα ελεύθερη κατάδυση, συνάντησα αυτή τη μέδουσα—Rhizostoma pulmo—γνωστή συνήθως ως μέδουσα βαρελιού. Το τσίμπημα της είναι επώδυνο, αλλά όχι θανατηφόρο για τον άνθρωπο. Κοίταξα λίγο πιο κοντά και είδα ότι μαζί της πήγαιναν καβούρια. Τότε άρχισα να βγάζω πολλές φωτογραφίες για να αποτυπώσω τη συμπεριφορά. Διάλεξα τη συγκεκριμένη λήψη από τις πολλές που τράβηξα γιατί ένιωσα ότι ήταν η πιο εντυπωσιακή», δήλωσε σε σχέση με την επιλογή του ο Ιανιέλο.

Πέρκα τρώει πέρκα.
Πέρκα τρώει πέρκα.
Luc Rooman

Πέρκα τρώει πέρκα

Αυτή η φωτογραφία μιας πέρκα που τρώει μια άλλη πέρκα τραβήχτηκε σε μια νυχτερινή κατάδυση κατά τη διάρκεια του Ανοιχτού Βελγικού Πρωταθλήματος Υποβρύχιας Φωτογραφίας σε μια λίμνη γλυκού νερού κοντά στην Αμβέρσα.

«Είδα την πέρκα να παίρνει τη λεία της υπό το φως του καταδυτικού μου φωτός και έτσι είχα την τύχη να βγάλω αρκετές φωτογραφίες καθώς η πέρκα αιωρούνταν ήσυχα», εξηγεί ο Λουκ. Τελικά, η φωτογραφία ήταν το νικητήριο πορτρέτο ψαριού στο Open Belgian Championship.

Δεν είναι αυτό που φαίνεται.
Δεν είναι αυτό που φαίνεται.
Yves Guenot

«Ήμασταν αρκετά τυχεροί που μπορέσαμε να ταξιδέψουμε στα τέλη του 2021 στο Βόρειο Σουλαουέζι σε μια καταδυτική κρουαζιέρα. Κατά τη διάρκεια μιας μεκρο-κατάδυσης σε αυτήν την κρουαζιέρα μπόρεσα να τραβήξω αυτή τη φωτογραφία μιας σμέρνας που καθαριζόταν», είπε ο Ιβς.

«Αυτή δεν είναι μια επιθετική πόζα, αλλά μάλλον μια πρόσκληση για τη μικρή bluestreak wrasse να ξεκινήσει μια συνεδρία καθαρισμού στο ορθάνοιχτο στόμα του χελιού. Αυτή η φευγαλέα στιγμή έγινε δυνατή χάρη στην ταχύτητα της reflex κάμερας μου».

Πηγή: newatlas.com και scubadiving.com

Δημοφιλή