ΔΙΕΘΝΕΣ
14/11/2019 14:23 EET | Updated 14/11/2019 14:25 EET

Τα επτά κύρια σημεία της πρώτης δημόσιας ακρόασης για την αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ

Σύμφωνα με την αμερικανική έκδοση της HuffPost.

ASSOCIATED PRESS

Την Τετάρτη το αμερικανικό Κογκρέσο έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για τις ιστορικές δημόσιες ακροάσεις, στο πλαίσιο της έρευνας για την αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο οι Δημοκρατικοί κατηγορούν για κατάχρηση εξουσίας. Οι Δημοκρατικοί διερευνούν την προσπάθειά που κατέβαλαν πρόσωπα του περιβάλλοντος του Ρεπουμπλικανού προέδρου να αναγκάσουν την Ουκρανία να διεξάγει έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εμφανίζεται ως το φαβορί για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Με τις κάμερες να καταγράφουν τα γεγονότα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκίνησε την ακρόαση του ανώτατου διπλωμάτη Mπιλ Τέιλορ, επιτετραμμένου των ΗΠΑ στο Κίεβο, και του Τζορτζ Κεντ, υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών με ειδίκευση στην Ουκρανία.

 

H αμερικανική έκδοση της HuffPostκαταγράφει τα επτά βασικά σημεία της ακρόασης:

 

-O βοηθός του Μπιλ Τέιλορ είπε ότι ο Τραμπ αγχώνεται περισσότερο για την έρευνα που σχετίζεται με τον Τζο Μπάιντεν παρά με την Ουκρανία

Ο Τέιλορ αποκάλυψε νέες πληροφορίες όσον αφορά τις συναλλαγές του Τραμπ με την Ουκρανία κατά την ακρόαση της Τετάρτης. Ο ίδιος ομολόγησε πως την περασμένη εβδομάδα, ένας βοηθός του τον ενημέρωσε για μια συζήτηση που είχε με τον Γκόρντον Σόνλαντ, πρέσβη των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος μάλιστα έγινε και ένα από τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην έρευνα.

Ο Τέιλορ είπε ότι ο βοηθός του ήταν σε ένα εστιατόριο με τον Σονλαντ στις 26 Ιουλίου, την ημέρα που η τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Ζελένσκι ώθησε τον καταγγέλλοντα να υποβάλει και το πρώτο παράπονο. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Σονλαντ είπε στον Τραμπ πως οι Ουκρανοί ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν», ανέφερε ο ανώτατος διπλωμάτης.

«Έπειτα από την πρόσκληση του προέδρου Τραμπ, ο βοηθός μου ζήτησε από τον Σόνλαντ να του πει τι σκεφτόταν ο Αμερικανός πρόεδρος για την Ουκρανία», σημείωσε ο Τέιλορ κατά την εισήγησή του. «Ο Σόνλαντ απάντησε ότι ο πρόεδρος Τραμπ ενδιαφέρεται περισσότερο για τις έρευνες του Μπάιντεν, τις οποίες ζητούσε ο Ρούντι Τζουλιάνι».

Η Επιτροπή Πληροφοριών δήλωσε την Τετάρτη πως έχει προγραμματίσει ένας από τους βοηθούς του Τέιλορ να καταθέσει ιδιωτικά την Παρασκευή. Σύμφωνα με το NBC News, το όνομα του ατόμου αυτού είναι Ντέιβιντ Χολμς και είναι το ίδιο μέλος που άκουσε την κλήση του Σόνλαντ με τον Τραμπ.

ASSOCIATED PRESS

 

-Και οι δύο μάρτυρες χρησιμοποίησαν τις εισαγωγικές τους δηλώσεις για να τονίσουν τη σημασία της προστασίας της σχέσης των ΗΠΑ με την Ουκρανία

Ο Μπιλ Τέιλορ μίλησε για την προσπάθεια της Ουκρανίας να διατηρήσει την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία. Η Ουκρανία έχει λάβει αμυντική βοήθεια ασφαλείας από τις ΗΠΑ προκειμένου να προστατευτεί από τη Ρωσία, και το «πάγωμα» της βοήθειας αυτής ήταν κάτι που εξέπληξε τον Τέιλορ. «Η κίνηση αυτή δεν έχει κανένα νόημα. Ήταν τρελός ο Τραμπ», είπε στη συνέχεια.

Ο Κεντ εξήγησε επίσης τη σημασία της Ουκρανίας για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, επισημαίνοντας πως η επιτυχία της χώρας «είναι προϋπόθεση για το εθνικό μας συμφέρον». Όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών, κ. Άνταμ Σιφ ρώτησε τον Τέιλορ για το κατά πόσο η εθνική ασφάλεια της Ουκρανίας επηρεάζει αυτή των ΗΠΑ, εκείνος απάντησε πως οι ΗΠΑ θεωρούν τη Ρωσία και την Κίνα αντιπάλους, ενώ αντίθετα την Ουκρανία ως στρατηγικό εταίρο.

 

-Και οι δύο μάρτυρες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την εμπλοκή του Ρούντι Τζουλιάνι στην υπόθεση της Ουκρανίας

Ο Μπιλ Τέιλορ είπε επίσης πως ο δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, αδίκησε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δημιουργώντας όλη αυτή την κατάσταση με τους Ουκρανούς αξιωματούχους. Συμπλήρωσε στη συνέχεια πως θεωρεί «τρελή» την απόφαση των Αμερικανών.

Ο Κεντ από την πλευρά του βασίστηκε στην ανησυχία του Τέιλορ, λέγοντας στην εναρκτήρια δήλωσή του πως «ήταν απροσδόκητο και πολύ ατυχές να βλέπουμε Αμερικανούς να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον δημόσιων προσώπων».

Αναφέρθηκε επίσης στην απογοήτευση Τζουλιάνι για τη Μαρί Γιοβάνοβιτς, την πρώην πρέσβη στην Ουκρανία, την οποία ο Τραμπ αποφάσισε να ανακαλέσει βασιζόμενος σε θεωρίες συνωμοσίας που διαδόθηκαν από τον προσωπικό του δικηγόρο. Ο Κεντ πρόσθεσε πως περίπου τον Αύγουστο συνειδητοποίησε πως οι προσπάθειες του Τζουλιάνι είχαν άλλους σκοπούς. Αργότερα ζητήθηκε από τον Τέιλορ και τον Κεντ να απαντήσουν αν θεωρούν πως ο Τζουλιάνι προωθεί τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ ενώ παρεμβαίνει στην υπόθεση της Ουκρανίας. Και οι δύο απάντησαν αρνητικά.

 

-Ο δικηγόρος των Ρεπουμπλικανών ρώτησε μέσα στην αίθουσα αν οι άνθρωποι που καταθέτουν θεωρούν πως η στάση του Τραμπ είναι «εξωπραγματική»

Ο Στιβ Κάστορ, δικηγόρος των Ρεπουμπλικανών, εμφανίστηκε την Τετάρτη στην ακρόαση και οι περισσότερες ερωτήσεις που έκανε ήταν σύντομες.

Ο Κάστορ τόνισε πως οι προηγούμενες επισημάνσεις του Τζουλιάνι για τους Ουκρανούς αξιωματούχους ήταν ένας «παράνομος» τρόπος διενέργειας διπλωματίας.

«Θέλω να μιλήσω για τον παράνομο αυτό τρόπο που περιγράψατε. Θωρείτε πως το παράτυπο αυτό κανάλι διπλωματίας είναι αρκετά εξωφρενικό;», είπε.

Ο Τέιλορ τότε γέλασε και είπε πως τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα.

ASSOCIATED PRESS

 

-Τα μέλη των Ρεπουμπλικάνων έθεσαν τα ερωτήματά τους με συνωμοσίες και αντιφάσεις

Μέρος των επιχειρημάτων των Ρεπουμπλικάνων κατά τη διάρκεια της ακρόασης βασίστηκε στις αδικαιολόγητες θεωρίες συνωμοσίας που φιλοξενήθηκαν στα ακροδεξιά μέσα ενημέρωσης που αρχικά τροφοδότησαν τις υποψίες του Τραμπ για την Ουκρανία και τον Τζο Μπάιντεν.

Αρκετά από τα μέλη των Ρεπουμπλικάνων επίσης προσπάθησαν να προβάλλουν το επιχείρημα πως ο Τραμπ δεν διαπράττει κανένα έγκλημα.

 

-Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν τους Δημοκρατικούς πως δεν έφεραν μάρτυρες στην ακρόαση

Μερικοί από τους μάρτυρες των Δημοκρατικών που έχουν κληθεί να εμφανιστούν ενώπιον των εξεταστικών επιτροπών είναι ο αρχηγός του Λευκού Οίκου, Μικ Μαλβάνεϊ, ο υπουργός Ενέργειας Πικ Πέρι και ο πρώην σύμβουλος για την εθνική ασφάλεια, Τζον Μπόλτον. Όλοι αρνήθηκαν να καταθέσουν εξαιτίας της εντολής του Λευκού Οίκου.

O Tσαρλς Κούπερμαν, πρώην αναπληρωτής του Μπόλτον, κατέθεσε αγωγή ζητώντας από έναν ομοσπονδιακό δικαστή να καθορίσει αν μια κλήτευση τoυ Λευκού Οίκου ή της Γερουσίας είναι πιο ισχυρή.

 

-Η αγωνία για την προστασία του καταγγέλλοντα

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα ζητήσει να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του ανθρώπου που έκανε την αρχική καταγγελία. Κατηγόρησε επίσης τα μέσα ενημέρωσης πως δεν έχουν αποκαλύψει το όνομά του. Οι παρατηρήσεις όμως αυτές οδήγησαν τους Δημοκρατικούς και τους δικηγόρους του καταγγέλλοντος να ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ασφάλεια του ατόμου.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του νωρίτερα αυτό το μήνα έστειλαν επιστολή στον νομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου καλώντας τον να σταματήσει την επικίνδυνη ρητορική που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του καταγγέλλοντα. Είπαν επίσης ότι ο πελάτης τους θα ήταν πρόθυμος να απαντήσει στα ερωτήματα των Ρεπουμπλικανών γραπτώς, αν και το μέλος της επιτροπής, κ. Devin Nunes (R-Calif.), απέρριψε την πρόσκληση.