Φοροελαφρύνσεις και κίνητρα για επιχειρήσεις και επενδυτές

Το σχέδιο περιλαμβάνει διάφορες παρεμβάσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν θετικό κλίμα στις επιχειρήσεις και ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον για τους επενδυτές.
0
0
AmazingDream via Getty Images

Στην προσέλκυση επενδύσεων μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προσδοκά η κυβέρνηση. Στόχος είναι με μια σειρά ευνοϊκών φορολογικών διατάξεων, σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα να καταστήσει την Ελλάδα επενδυτική ευκαιρία και ταυτόχρονα ιδανικό τόπο προκειμένου να μεταφέρουν τις φορολογικές τους έδρες εύποροι επενδυτές.

Το σχέδιο περιλαμβάνει διάφορες παρεμβάσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν θετικό κλίμα στις επιχειρήσεις και παράλληλα, ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον για τους επενδυτές οι οποίοι θα προχωρήσουν σε επενδύσεις άνω των 500.000 ευρώ.

Κίνητρα για την «Golden Visa»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο προκαθορισμένος φόρος για αυτούς τους επενδυτές, οι οποίοι στην Ελλάδα θα μπορούν να φορολογούνται με κατ΄αποκοπή ύψους 100.000 ευρώ ανεξάρτητα από το συνολικό ύψος του παγκόσμιου εισοδήματος τους. Με αυτό τον τρόπο οι «νέοι» κάτοικοι θα απαλλαγούν από το φόρο στα εισοδήματα τους από τις δραστηριότητες τους εκτός Ελλάδας, όπως και για την ακίνητη περιουσία τους.

Ταυτόχρονα εξετάζεται να δοθούν επιπλέον κίνητρα στους επενδυτές στο πλαίσιο του προγράμματος «Golden Visa». Τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν το ενδεχόμενο να αλλάζει το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης εφόσον αυτή αφορά ακίνητα εκτός Αττικής, με στόχο να τονωθεί η κτηματαγορά και στην περιφέρεια, αλλά και να αποφευχθεί η υπερτιμολόγηση σε συγκεκριμένες περιοχές εντός Αττικής. Επίσης, η καταβολή του τιμήματος να γίνεται και μέσω POS Ελληνικής Τράπεζας.

Μειώσεις φόρου για τις επιχειρήσεις

Ταυτόχρονα όμως το φορολογικό νομοσχέδιο επιχειρεί να βελτιώσει τις φορολογικές συνθήκες, περιορίζοντας το βάρος που καλείται να σηκώσει κάθε χρόνο μια επιχείρηση. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να ψηφιστεί η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα, στο 24%, ενώ έχει ήδη εξαγγελθεί ότι για τη χρήση του 2020 ο συντελεστής θα μειωθεί από το 24% στο 20%. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις θα δουν μείωση φόρου στο 5% από 10% και για τα μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2020.

Εταιρικές παροχές

Αλλαγές προβλέπονται και για τις εταιρικές παροχές που προσφέρουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα από το 2020 θα ισχύει μείωση φορολογίας παροχών σε είδος και συγκεκριμένα:

-Αύξηση του αφορολόγητου ορίου των διατακτικών πληρωμής στα σούπερ μάρκετ από τα 300 ευρώ τον χρόνο που είναι σήμερα, στα 500 ευρώ από το 2020.

-Επιταγές πληρωμής ή δωροεπιταγές μέχρι 500 ευρώ δεν θα συνυπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα.

-Αύξηση του ποσού της διατακτικής σίτισης από τα 6 στα 8 ευρώ ημερησίως.

-Αύξηση στα 2.000 ευρώ από 1.500 ευρώ του ετήσιου ποσού των αφορολόγητων ασφαλίστρων ανά εργαζόμενο, που καταβάλλονται από τον εργοδότη για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη του υπαλληλικού του προσωπικού ή για την κάλυψη του κινδύνου ζωής.

-Εφαρμογή χαμηλότερων συντελεστών για τον υπολογισμό της αξίας της παροχής του αυτοκινήτου στον εργαζόμενο.

Δημοφιλή