Ερχεται σύντομα το ηλεκτρικό Dacia Spring

Λανσάρονται, παράλληλα, και οι εκδόσεις Extreme των Sandero Stepway, Duster και Jogger.
Clememt Choulot

Φθάνει, επιτέλους, η στιγμή που θα έρθει στην Ελλάδα το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο του ομίλου Renault.

Πρόκειται για το Dacia Spring το οποίο ήδη κυκλοφορεί στην Ευρώπη από το 2021 και το 2022 ήταν το 3ο σε πωλήσεις ηλεκτρικό σε πωλήσεις λιανικής στην Ευρώπη, ενώ του απονεμήθηκε η ανώτατη βαθμολογία των 5 αστέρων, από τον ανεξάρτητο ευρωπαϊκό οργανισμό Green NCAP.

Τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω των δικτυωμένων υπηρεσιών δείχνουν ότι ο μέσος χρήστης της Spring διανύει καθημερινά 31χλμ. με ταχύτητα 26 χλμ./ώρα. Από αυτούς, ένα 75% φορτίζουν το αυτοκίνητό τους στο σπίτι και ένα 66% από μία οικιακή παροχή.

Η Dacia προσέθεσε στο αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο της την έκδοση Extreme, που διατίθεται αποκλειστικά με τον νέο κινητήρα ELECTRIC 65.

Clememt Choulot

Το Spring Extreme ELECTRIC 65 έχει περισσότερη ισχύ (65 hp/48 kW) από το μοντέλο Spring ELECTRIC 45 (45 hp/33 kW), η ροπή του είναι υψηλότερη, ενώ προσφέρει πιο δυναμικές επιταχύνσεις, είτε κινείται στην πόλη, είτε στον αυτοκινητόδρομο.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό του νέου κινητήρα ELECTRIC 65 είναι ο υψηλότερος αριθμός στροφών λειτουργίας του – 14.700σ.α.λ σε σχέση με τις 8.500σ.α.λ. του ELECTRIC 45.

Το Spring Extreme ELECTRIC 65 επιταχύνει από 0 - 50 χλμ./ώρα σε 3,9 δευτ., δηλαδή 1,9 δευτερόλεπτα ταχύτερα από Spring ELECTRIC 45, ενώ κάνει τα 80 - 120 χλμ./ώρα σε 13,5 δευτ. Επίσης, εξασφαλίζει αυτονομία 220 χλμ. σε συνδυασμένο κύκλο και 305 χλμ. σε αστικό κύκλο.

Clememt Choulot

Εκδόσεις Extreme λανσάρονται και για τα Sandero Stepway και Jogger

Η Dacia παρουσιάζει μία σειρά αναβαθμίσεων στα μοντέλα της, που περιλαμβάνουν τη νέα έκδοση Extreme, καθώς και ένα πρωτοποριακό σύστημα ύπνου, το Sleep Pack.

Οι εκδόσεις Extreme και στα τέσσερα μοντέλα, της γκάμας Dacia (Sandero Stepway, Jogger, Duster, Spring ELECTRIC 65) αναδεικνύουν διακριτικά τον εκδρομικό χαρακτήρα τους, με νέα χρώματα για το αμάξωμα, στοιχεία βαμμένα σε απόχρωση Copper Brown (του χαλκού) στα καλύμματα των εξωτερικών καθρεφτών, στα καπάκια στις πλήμνες των τροχών και στο λογότυπο της Dacia στο πορτμπαγκάζ.

Διακοσμητικά στοιχεία με εμφάνιση «χαρτογραφίας», μαύρες γυαλιστερές ζάντες αλουμινίου, 16 ιντσών στα Sandero Stepway και Jogger, 17 ιντσών για το Duster, καινούργιες υφασμάτινες ταπετσαρίες MicroCloud.

Διακοσμητικά στοιχεία με εμφάνιση «Χαρτογραφίας» στα μαρσπιέ των θυρών καθώς και στα πίσω λαστιχένια πατάκια, σε εκείνα της 3ης σειράς του Jogger, και στα εμπρός του Spring, διακόσμηση σε απόχρωση Copper Brown (του χαλκού) στα πάνελ των θυρών και στα πλαίσια των αεραγωγών και λογότυπο Dacia Link κεντημένο στα εμπρός καθίσματα.

Οσον αφορά στο σύστημα Extended Grip, πρόκειται για μία πρωτοποριακή λύση που ενεργοποιείται από τα χειριστήρια στην κεντρική κονσόλα, προσαρμόζοντας τον τρόπο λειτουργίας του ESP και του ASR και επιτρέποντας στους τροχούς να περιστρέφονται πιο ελεύθερα, ώστε να βρίσκουν καλύτερη πρόσφυση όταν το αυτοκίνητο κινείται σε ανώμαλο έδαφος.

Εξάλλου, διαθέσιμο είναι και το Sleep Pack, το πρώτο αξεσουάρ που λανσάρεται ως μέρος της γκάμας των αξεσουάρ της Dacia, με την ονομασία InNature.

To Sleep Pack αποτελείται από ένα ξύλινο κουτί που είναι φτιαγμένο για να χωράει μέσα στο πορτμπαγκάζ του Jogger. Το κουτί αυτό ξεδιπλώνεται εύκολα και γρήγορα, σχηματίζοντας ένα μεγάλο διπλό κρεβάτι με το στρώμα του. Το στρώμα καλύπτει ολόκληρο το πίσω μέρος του εσωτερικού του αυτοκινήτου, από την πλάτη των μπροστινών καθισμάτων, πάνω από τα πίσω αναδιπλούμενα καθίσματα, μέχρι έξω και κάτω από την πόρτα του χώρου αποσκευών. Ο χώρος για ύπνο είναι ιδιαίτερα μεγάλων διαστάσεων, καθώς έχει μήκος 190εκ., πλάτος έως 130εκ. και η απόστασή του από την οροφή είναι τουλάχιστον 60εκ.

Όταν το κουτί του Sleep Pack είναι εντελώς κλειστό στο χώρο του πορτμπαγκάζ, το Jogger προσφέρει χωρητικότητα που φτάνει τα 220 λίτρα, ώστε να δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς αποσκευών με ασφάλεια και μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, κάτω από το κάλυμμα του πορτμπαγκάζ.

Η πόρτα του κουτιού του Sleep Pack μπορεί να ανοίξει προς τα πίσω και να σχηματίσει ένα τραπέζι φαγητού, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να απολαύσετε το δείπνο σας προστατευμένοι κάτω από την ανοιχτή πόρτα του χώρου των αποσκευών.

Το κουτί Sleep Pack ζυγίζει μόνο 50 κιλά, ώστε να μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί όποτε χρειαστεί, από το αυτοκίνητο. Μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε Jogger, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν ήδη αγοραστεί από πελάτες.

Οι χρήστες μπορούν να βελτιώσουν το «υπνοδωμάτιο» τους με πρόσθετα αξεσουάρ, που περιλαμβάνουν περσίδες συσκότισης για όλα τα παράθυρα και μια σκηνή εξωτερικού χώρου, που συνδέεται με το πίσω μέρος του Jogger, για πιο άνετη διαμονή στην ύπαιθρο.