«Everything app»: Τι είναι η «εφαρμογή για τα πάντα» που θέλει να φτιάξει ο Έλον Μασκ

Τι είναι το «super app».
via Associated Press

Γιατί ο Έλον Μασκ σκέφτεται ξαφνικά τη δημιουργία ενός «everything app» (εφαρμογή για τα πάντα) και τι σημαίνει ακριβώς αυτό; Το εν λόγω ερώτημα προέκυψε την Τρίτη, αφού ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της Tesla ανέκρουσε πρύμνα ως προς την προηγούμενη απόφασή του να μην αγοράσει το Twitter. Ο Μασκ είναι τώρα πρόθυμος να προχωρήσει με το αρχικό σχέδιο για εξαγορά της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης για 44 δισ. δολάρια και αργά την Τρίτη έγραψε στο Twitter πως «η αγορά του είναι επιταχυντής για τη δημιουργία του Χ, της εφαρμογής για τα πάντα».

Η ιδέα ενός everything app, που συχνά αναφέρεται ως «super app», είναι πολύ δημοφιλής στην Ασία και εταιρείες τεχνολογίας ανά τον κόσμο έχουν κάνει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι είναι το super app;

Το super app, ή αυτό στο οποίο ο Μασκ αναφέρεται ως «everything app», έχει περιγραφεί ως ο «ελβετικός σουγιάς» των εφαρμογών για κινητά, παρέχοντας μια σουΐτα υπηρεσιών για τους χρήστες όπως μηνύματα, κοινωνική δικτύωση, peet-to-peer πληρωμές, αγορές e-commerce.

Αυτές οι «mega apps» χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ασία, επειδή οι φορητές συσκευές είναι ο κύριος τρόπος πρόσβασης στο Ίντερνετ για πολλούς ανθρώπους στην περιοχή, έγραψε ο Σκοτ Γκάλογουεϊ, καθηγητής marketing του New York University και ένας εκ των παρουσιαστών του tech podcast «Pivot» πέρυσι.

Υπάρχουν παραδείγματα super apps;

Το κινεζικό WeChat έχει πάνω από ένα δισεκατομμύριο μηνιαίους χρήστες, σύμφωνα με μια εκτίμηση, και είναι μέρος της καθημερινής ζωής στην Κίνα. Οι χρήστες μπορούν να καλέσουν αυτοκίνητο ή ταξί, να στείλουν χρήματα σε φίλους και συγγενείς ή να κάνουν πληρωμές σε καταστήματα. Το 2018 κάποιες κινεζικές πόλεις άρχισαν να κάνουν δοκιμές του WeChat για ένα σύστημα ηλεκτρονικής ταυτοποίησης που θα ήταν συνδεδεμένο με τους λογαριασμούς των χρηστών, σύμφωνα με τη South China Morning Post.

Το Grab, ένα κορυφαίο super app στη νοτιοανατολική Ασία, παρέχει υπηρεσίες διανομής φαγητού, ride-hailing, παραδόσεων δεμάτων on-demand, οικονομικών υπηρεσιών και επενδύσεων.

Γιατί θέλει ο Μασκ να φτιάξει ένα super app;

Σε «Q&A» με εργαζόμενους του Twitter τον Ιούνιο, ο Μασκ σημείωσε πως δεν υπάρχει αντίστοιχο ενός super app σαν το WeChat έξω από την Ασία. «Βασικά ζεις στο WeChat στην Κίνα» είπε, προσθέτοντας πως έβλεπε ευκαιρία να δημιουργήσει μια τέτοια εφαρμογή.

Η εισαγωγή επιπλέον εργαλείων και υπηρεσιών στο Twitter θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τον Μασκ να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους ανάπτυξης που έχει για την εταιρεία. Κατά το Q&A με τους εργαζόμενους, ο Μασκ είπε ότι ήθελε το Twitter να αναπτυχθεί από τα 237 εκατομμύρια χρήστες σε «τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο».

Ο Μασκ και μέλη του κλειστού του κύκλου έχουν στείλει μηνύματα πολλές φορές για την ιδέα της εισαγωγής ψηφιακών πληρωμών στο Twitter, σύμφωνα με μηνύματα που έγιναν γνωστά στο πλαίσιο της δικαστικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Μασκ και της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης.

Το έχουν δοκιμάσει αυτό και άλλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας;

Ναι, η Snap (Snapchat) είχε παρουσιάσει peer-to-peer πληρωμές, το Snapcash, μα του έδωσε τέλος το 2018. Επίσης έκανε προσπάθειες στον χώρο του mobile gaming και πρόσφατα τις σταμάτησε, στο πλαίσιο περικοπών.

Το Facebook και το Instagram (Meta) έχουν επίσης προσπαθήσει να επεκταθούν πέρα από τη σφαίρα της κοινωνικής δικτύωσης και του messaging, στο e-commerce.